'Friday for Future' trak unge klimaaktivister til Aarhus. Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix

'Friday for Future' trak unge klimaaktivister til Aarhus. Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix Ritzau Scanpix

Debat: Vi opfører os som Troldmandens lærlinge

Ligheden mellem lærlingen og os, der, hvad klimaet angår, også har sluppet kræfter løs, som vi ikke kan styre, er nærliggende, mener Niels Dygaard

Niels Dygaard, Møllebakken 12, Skanderborg

klimademonstration Kære Unge i Skanderborg, hvor var I henne i fredags? Jeg håber, at mange af jer var i Aarhus til den store klimaaktion, 'Friday for Future', for det er her og nu klimakampen skal kæmpes for endelig at råbe de tøvende politikere op og få dem til at tage ansvar - med et kendt ord: udvise rettidig omhu.

Indtil nu har vi nemlig opført os som troldmandens lærling, om hvem den tyske digter Johan Wolfgang von Goethe (1749-1832) i sin ballade af samme navn, 'Der Zauberlehrling' – nogle af jer kender den måske fra tysktimen – fortæller, at denne lærling i troldmandens fravær sætter en proces i gang, som han ikke kender trylleformularen til at stoppe, og som nu truer med at oversvømme og ødelægge alt.

Ligheden mellem lærlingen og os, der, hvad klimaet angår, også har sluppet kræfter løs, som vi ikke kan styre, er nærliggende. Dog med den afgørende forskel, at vi ikke som lærlingen kan påkalde os nogen troldmand, der kan bringe de kaotiske klimaforandringer til ophør, som vi uden al tvivl selv har skabt.

Glem ikke klima

Desværre er det en fattig trøst, at deres katastrofale følger primært ikke vil ramme os voksne, men jer, vore børn og børnebørn.

Det er derfor både forståeligt og glædeligt, at så mange unge med 'Skolestrejken for klimaet' har erkendt tingenes sammenhæng og har reageret derpå såvel i udlandet som herhjemme, og det ikke blot i storbyerne, men også i flere mindre byer.

Jeg vil derfor opfordre jer til, som det vist er tilfældet i Odder, at tage initiativ til en lokal 'Friday for Future', så endnu flere unge kan komme med. Jeg er sikker på, at I ikke vil aldersdiskreminere, hvorfor voksne, der gerne vil støtte jeres sag, sikkert også vil være velkomne.

Glem heller ikke klimakampen, og husk Goethes advarsel, når I inden længe går ind i stemmeboksen

Publiceret 18 March 2019 08:49