Byrådet skaber grundlaget for yderst uheldig præcedens

Byrådet har simpelthen ikke formået at forklare hvorfor lokalplanen for Ry Bytorv er god for kommunens borgere, mener læserbrevsskribenten

Af
Andreas Tang-Brock

Skansehøj 23

Ry

LÆSERBREV Med byrådsafgørelsen i sagen om Ry Bytorv har kommunens politikere nu skabt grundlag for at bygge punkthuse i alle kommunens byer. Politikerne vil påstå, at ’det kan de fint styre’. Men sandheden er, at det kan de ikke, og at sagen om Ry Bytorv nu har grundlagt en yderst uheldig præcedens for lokalplaner og byudvikling i hele kommunen.

Tendensen kalder politikerne for byfortætning, men det ligner mere et tagselvbord for ejendomsspekulanter end bevidst byplanlægning. At lade tilfældige investorer diktere udviklingen i kommunen er rent hasardspil. Hvem skal have de næste højhuse efter Ry, Galten? Stilling? Hørning? Eller Stjær?

Det er bemærkelsesværdigt, at politikernes argumenter i diverse medier stort set uden afvigelse har forholdt sig til hvorfor lokalplanen IKKE kan ændres, men ikke ét ord om hvorfor den er værd at gennemføre. Byrådet med Claus Leick i spidsen har simpelthen ikke formået at forklare hvorfor lokalplanen er god for kommunens borgere.

Lokalplanen er blotlagt for politiske argumenter – og det er skræmmende. Byrådet er blevet bange for sagen om Ry Bytorv og berøringsangste i sådan et omfang, at de i al hast har måttet gennemtvinge godkendelsen af lokalplanen uden at borgernes ønsker at taget i betragtning.

Gang på gang har byrådet forklaret at de har lyttet til borgerne. Derfor er det bemærkelsesværdigt, at borgernes ønsker ikke fremgår af den reviderede lokalplan. Faktisk er den reviderede lokalplan blevet ringere end det oprindelige udgangspunkt. Hvem er så blevet hørt, når det ikke er dialoggrupperne, som har samlet store dele af lokalbefolkningen bag sig? Bygherre er også borgere i kommunen - måske har det været vanskeligt for byrådet at skille de to ting ad.

Eksperterne bliver også sat uden for døren. Landdistriktsforsker, Egon Noe, har påpeger at lokalplanen ikke giver det liv, som man gerne vil have (TV2 OJ 7. december). Og den prisbelønnede professor i arkitektur, Jan Gehl skriver sammen med undertegnede, at punkthuse hører til i forstæderne og i fortiden (MJA 18. december).

Bygherre er ikke en del af den offentlige dialog. De har holdt sig ude af debatten – man skulle jo nødigt engagere sig i en debat man selv har skabt! En bygherre, som har ladet en centralt og vigtig del af stationsbyen stå tom i 12 år, fordi de ikke havde råd til at bygge efter deres opkøb af grundene. Nu har de råd, men føler ingen ansvar overfor de 12 forgangne års grusplads og nedslidte boliger.

Det er på tide at byrådet i Skanderborg tager deres opgave alvorligt og ikke ligger til falds for ejendomsspekulanter, men danner et politisk grundlag for byplanlægningen i kommunen.

Publiceret 19 January 2019 14:30