Det ville være en fantastisk jubilæumsgave at kunne give noget mere plads til vores gæster,« siger festivalens ordførende direktør, Søren Eskildsen. Foto: Morten Lau-Nielsen, Ritzau Scanpix

Det ville være en fantastisk jubilæumsgave at kunne give noget mere plads til vores gæster,« siger festivalens ordførende direktør, Søren Eskildsen. Foto: Morten Lau-Nielsen, Ritzau Scanpix Ritzau Scanpix

Smukfest:

Nye scener kan være klar til jubilæumsfesten næste år

Udvidelsen af Stjernescenen og Bøgescenerne kan blive gennemført inden Smukfest 2019 og give mulighed for at sælge flere billetter

Af
Henrik Grønvald

JP Aarhus

Skanderborg Festivalklub håber at kunne præsentere to nye sceneområder i forbindelse med Smukfests 40 års jubilæum til næste år.

Skanderborg Byråd har på det seneste byrådsmøde sagt god for planen for Dyrehaven og fremtidens festival. Miljøstyrelsen gransker i øjeblikket materialet, og når den forventede godkendelse foreligger, skal det endelige udspil i høring.

"Først når høringsfasen er udløbet, ved vi, hvor vi står. Vi håber at have en afklaring i december, så vi kan komme i gang. Det ville være en fantastisk jubilæumsgave at kunne give noget mere plads til vores gæster," siger festivalens ordførende direktør, Søren Eskildsen.

De mest markante ændringer i skoven er, at de ikoniske bøgescener med stensætningen foran rykkes op til 45 meter tilbage, så der med tiden kan blive plads til 7.500 flere festivalgæster foran.

I planerne indgår også en flytning på cirka 50 meter af Stjernescenens publikums- og barareal i retning af Capri, anlæggelse af nye korridorer i skoven samt en omlægning af festivalens lager og logistikområde i skoven.

Scenerne først

Ifølge Søren Eskildsen har festivalarrangøren ingen intentioner om at gennemføre hele planen med det samme, men i stedet at afpasse ændringerne efter publikumstilvæksten.

"Vi er ved at lave en plan for, hvordan vi griber det an, hvis muligheden kommer nu. I første omgang vil vi koncentrere os om scenerne, så vi får skabt den luft, der skal til, så resten også kan hænge sammen," forklarer han.

Arbejdet vil kunne sættes i gang i det tidlige forår, og forventningen er, at det vil tage nogle få måneder. Dermed vil scenerne være klar, når opstillerne sidst i juni rykker ind i skoven for at bygge festivalens mange scener, boder og restauranter.

Udvidelsen åbner mulighed for at udvide antallet af billetter til jubilæumsfesten med omkring 1.000. Selv med sceneudvidelser vil der endnu ikke være plads til 7.500 ekstra gæster, understreger den ordførende direktør.

"Det nytter ikke noget, at der kan være flere mennesker ved vores scener, hvis vi ikke på en god og sikker måde kan flytte dem rundt," forklarer han.

"Det er en fantastisk gave at have Danmarks mest komplekse festivalskov. Men det er også sikkerhedsmæssigt fuldstændigt afgørende, at vi implementerer ændringerne gradvist og i tæt dialog med myndighederne. Det er jo politi og beredskabet – og ikke os – der bestemmer, hvor mange ekstra, der kan komme ind."

Seks høringssvar

Byrådsmedlem Jørgen Naut (S) har som formand for kommunens særlige udvalg for Dyrehaven og for fremtidens festival stået i spidsen for forarbejdet med planen. Han er meget tilfreds med forløbet indtil nu – og i særdeleshed at der kun kom seks høringssvar, da planen var i høring i september.

"Det er jo ingenting i forhold til, hvad vi normalt har på kommunale planer, og det er udtryk for stor opbakning blandt borgerne. Folk har været meget positive under hele processen i forhold til, at det er så stort og fylder så meget. Jeg tror, Smukfest er blevet en del af Skanderborgs dna," siger Jørgen Naut.

Indsigelserne er blevet vurderet og borgernes bekymringer formuleret ind i den plan, som byrådet har godkendt. Men borgerinddragelsen fortsætter, forklarer Jørgen Naut.

"For eksempel skal stien over Skovlunden etableres i et grønt partnerskab med naturfrednings-myndigheder og borgerne i området. De borgere, som bor i området, og som har udtrykt bekymring, skal med i det videre forløb. Hvis der skal laves om på KærligHeden, skal borgerne, som bor tæt på, også involveres, fordi det vil kræve en ændring af lokalplanen, og det er altid i høring," siger han.

Dyrehave og Smukfest

Planen for Dyrehaven indebærer blandt andet:

  Udvidelse af sceneområderne ved Bøgescenerne og Stjernescenen.

  Nye stier og bararealer i skoven - bl. a. en ny publikumspassage med barer mellem Dødemandsbakken og Mexival.

  Skovlunden og Dyrehaven skal bindes sammen via et stiforløb.

  I forbindelse med nye stiforløb skal der til glæde for borgere indrettes små opholdsarealer, stimærkning med forskellige former for formidling, motionsfaciliteter og et udekøkken.

  En revision af lokalplanen for Kærlig-Heden med færre store koncertarrangementer, men med mulighed for flere mindre arrangementer.

  Der skal udarbejdes en konkret politik for, hvordan jorden efterlades

Publiceret 17 November 2018 11:30