Thomas Cordtz, byrådsmedlem for Det Konservative Folkeparti. Arkivfoto

Thomas Cordtz, byrådsmedlem for Det Konservative Folkeparti. Arkivfoto

Debat: Budgetter og rodbehandlinger

Byrådets budgetopfølgninger er som at se frem til en rodbehandling.

Det medfører altid en vis ængstelse: Hvor meget vil det koste denne gang, og hvor ondt vil det gøre?

Forunderligt er det, at der altid samlet er behov for og brugt flere penge end forventet. Det er aldrig behov for lidt færre. Det er, så vidt jeg ved, heller aldrig sket, at man ramte plet.

Prøv at overføre det på en privat husholdning. Hvor længe mon man havde tag over hovedet eller mad på bordet, hvis budgettet konstant skred, og man brugte flere penge end ventet?

Ved byrådets budgetopfølgning 31.10. måtte der igen ekstrabevillinger til for hele 28,9 mio. kr. Årsagerne kan være nok så mange og gode. De kan være Regionens, KL’s eller regeringens skyld - hvilket flere af mine byrådskollegaer som regel ynder et fremhæve.

Men faktum er, at opgaven med at få budgetterne til at stemme påhviler os politikere, og vi skal sikre os luft til at kunne imødegå udefrakommende udfordringer, for de er et vilkår.

Og det har vi i år, men det kan det knibe med fremover pga. budgetaftalen 2019-2022. Derfor har jeg flere gange løftet en advarende pegefinger, og det var bl.a. derfor K i budgetforhandlingerne efterlyste mere økonomisk mådeholdenhed. Det ønske stod vi alene med.

Det kan vise sig uheldigt, for der er jo nok at tumle med. Behovet for de seneste tillægsbevillingerne er allerede nævnt.

Men der er også fortsat problemer i forhold handicapområdet, der har et merforbrug på 12,6 mio. kr. Desuden ventes servicerammen overskredet med 13 mio. kr. og anlægsloftet med 34 mio. kr., alt i mens vi fortsat bliver flere børn og ældre i kommunen.

Ganske symptomatisk søgte S og SF at undsige den konservative kritik på byrådsmødet. Det er måske ikke så underligt. Til gengæld er det mærkeligt, at partier som V og Rad. V. også søgte at nedtone alvoren. Begge partier plejer ellers at være optaget af at pengene passer.

Men budgetopfølgningen taler sit tydelige sprog og viser, at den konservative medicin er den rette. Der er behov for mere økonomisk mådeholdenhed, for konkurrenceudsættelse og for alternative finansieringsmuligheder til nye skoler og børnehaver - fx ved OPP – hvis vi fortsat skal have luft til det hele, og det skal vi jo.

Ellers er der udsigt til flere rodbehandlinger i fremtiden, og det ønsker vel ingen sig. For en sund økonomi skal til for at kunne sikre velfærden.

Publiceret 05 November 2018 13:30