Elever fra Tebstrup afleverede mandag morgen over 2000 protester mod nedlæggelsen af busrute 107. Privatfoto

Elever fra Tebstrup afleverede mandag morgen over 2000 protester mod nedlæggelsen af busrute 107. Privatfoto

Debat: 107 er ikke en bus, men en pulsåre

Af
Marianne Kaiser

Horsensvej 161

Tebstrup

"Ka’ du ikke bare ta’ 107". Den sætning er ret almindelig her i huset. Mange vil betragte 107 som en bus, men her i Ejer Bjerge er den ikke en bare en bus. 107 er en blå pulsåre, der trofast snor sig gennem landskabet, og vi kan ikke leve uden!

Ejer Bjerge er hjertet. Og vi lokale synes, at vi kan tilbyde noget helt særligt: Her kan man bo centralt og nyde det nære liv på én gang. Derfor arbejder et lokalråd på nye boligformer, der kan tiltrække alle slags borgere. Børnefamilier, ældre og unge.

Men hvis vores trofaste 107 beskæres, mister vi en pulsåre, og hele strategien for området undermineres. Hvordan skal unge studerende let komme til Horsens eller Århus? Hvordan kan ældre bo her og være uafhængig af bil? Er det Skanderborg Kommunes strategi? Vil Horsens Kommune ikke gerne kunne tiltrække studerende fra oplandet?

Ejer Bjerge ligger lige i midten af en pulsåre men i udkanten af både Skanderborg og Horsens kommuner. Derfor er jeg bange for, at vores politikere glemmer, vi hører til begge steder.

"Ka’ du ikke bare ta’ 107," er ikke en ligegyldig sætning for en mor. Hvis man har brugt den kollektive trafik som barn, tror jeg, at man oftere vil bruge den som voksen. Og her er det trygt at tage 107, når man er barn, for vi kender alle sammen bussen, og chaufføren er rar.

Naboens datter hopper også på. Og 'de nye' oppe i det røde hus. 107 opdrager ikke alene mine børn til at blive miljørigtige borgere, men også til at blive selvstændige åbne individer, der siger "hej" til én, man ikke kender helt så godt.

Jeg spørger mig selv: Er vi ønsket? Hvad er pointen med at bo på landet?

Jeg mener, at landsbysamfundet er et vigtigt alternativ til bylivet, fordi her er nærhed og tryghed. Lige nu føler jeg desværre, at tæppet bliver trukket væk under os, hvis man fra politisk hånd ikke understøtter landsbylivet.

107 er ikke en bus! 107 er en sammenhængskraft både indadtil og udadtil. 107, Brugsen, børnehaven, petanque-banen, skolen, præstegårdsstien, E45…

Er vi totalt naive her ude i Ejer Bjerge med alle de gode hensigter? Jeg vil gerne opfordre vores vpolitikere til at tænke sig rigtig godt om: Er 107 en bus ... eller noget meget meget mere?

Publiceret 11 September 2018 15:30