DEBAT:

Fælles madordning i Skanderborg Kommune

Af Pia Nørgaard, Hyllingvej 2b, Ry

Kostordning i Daginstitutionerne var til hed debat i foråret, fordi staten havde pålagt alle daginstitutioner en fælles madordning fra januar 2010 med alt for få midler. Det endte med et forlig med Kommunernes Landsforening om udsættelse til januar 2011, og der blev samtidig bevilget flere penge. Hvad så, er det så penge nok? Og er det nok tid til at få gennemført et projekt, som i hvert fald på papiret lyder godt - Et sundt frokostmåltid til alle børn fra 0-6 år.
Debatten synes at være forstummet i hvert fald fra nyhedsmediet. Som forældre til børn i Daginstitutionen Birkehuset, er vi ikke ligeglade med hvilken madordning vi får, vi har nemlig en rigtig god én i forvejen. Vi har ansat en køkkenassistent som laver varm mad til vuggestuebørnene 4 dage i ugen og til børnehavebørnene 2 dage i ugen, de andre dage har de madpakker med. I Birkehuset er køkkenet en helt central del af huset. Her syder og bobler det hele formiddagen og efterhånden breder duften af et herligt måltid mad sig i hele huset. Børnene går og gætter hvad menuen står på, og nogen står i køkkenet og hjælper med tilberedningen. Så når maden serveres glæder børnene sig til at smage det de har kunnet dufte, eller været med til at lave hele formiddagen. Politikeren i Skanderborg Kommune har lovet at de institutioner, der allerede har et velfungerende køkken kan fortsætte med at lave mad til børnene, når den fælles madordning træder i kraft. Vi får også mulighed for at bibeholde de hjemmesmurte madpakker på den ugentlige turdag. Dette er vi rigtig glade for. Men før madordningen kan træde i kraft skal Birkehusets køkken godkendes og ombygges til produktionskøkken. Vi som forældre vil gerne appellere til, at politikerne i Skanderborg Kommune afsætter alle de midler der er nødvendigt for at dette bliver en realitet. Så ikke institutionerne skal tage dele af det fra de i forvejen knebne budgetter. Det er også vores håb, at man fra Kommunens side får sat gang i ombygningerne, så vi ikke står med et halvfærdigt produktionskøkken, når vi nærmere os deadline.
Vi synes en fælles madordning er en god ide. Men det skal være en gevinst for alle, også de der som Birkehuset allerede har en velfungerende madordning. Dette gælder såvel økonomi, som den enkelte institutions frihed til at lave en madordning der passer ind i deres behov. Dette skal politikerne i Skanderborg Kommune sikre os på deres byrådsmøde den 7. oktober.

Publiceret 22 September 2009 09:51