Det er tid til årets Sløngeldage

Di Heslige Slønglers Klup håber at se en masse gæster til en både herlig og heslig dag.

Artiklens øverste billede
Sørøvere på Skanderborg Sø? Ja, til Store Sløngeldag er der, når turistbåden Dagmar bliver Kaptajn Gråskægs sørøverskib for en dag. Pressefoto

»Er vi mon også kommet ud af en hest?«

I Ole Lund Kirkegaards herlige bog ”Lille Virgil” fra 1967 stiller Lille Virgil dette lidt naive, men dog dybt filosofiske, spørgsmål til sine venner Carl Emil og Oskar om, hvor vi dog kommer fra. 

Carl Emil svarer resolut: 

»Jeg er i alt fald ikke kommet ud af en hest. For vi har aldrig haft en hest. Men i morgen er det min fødselsdag, og I skal med til den.«

Di Heslige Slønglers Klup kan også – med rank ryg og klar stemme – bekendtgøre, at de heller ikke er kommet ud af nogen hest. Men snart er det Store Sløngeldag, og den skal I med til, hvis I har lyst. 

Mere præcist afholdes Store Sløngeldag lørdag 13. maj klokken 10 til 16. Alle er velkomne til en – stort set – gratis dag, skriver Di Heslige Slønglers Klup i en pressemeddelelse.

I Kulturhuset kan man udforske børnebøgernes verden og møde spændende børnebogsforfattere, illustratorer og musikere - blandt andet Sigurd Barrett. Pressefoto

Blev en tradition

I 2015 fejrede Di Heslige Slønglers Klup Ole Lund Kirkegaards 75-års fødselsdag. Tanken var, at denne fejring skulle stå alene. Hyldesten af byens store forfatter blev imidlertid en fantastisk succes, hvorfor de besluttede at fortsætte med afholdelse af Sløngeldage, som de nu har gjort syv gange. I 2022 var der således cirka 9.000 publikummer hen over ugen – alene 7.000 - 8.000 på Store Sløngeldag.

Di Heslige Slønglers Klup er nu klar med en række spændende arrangementer i uge 19. Både lukkede arrangementer for skoleelever og børnehavebørn, og åbne arrangementer, der er for alle.

Onsdag 10. maj inviterer Di Heslige Slønglers Klup alle kommunens 3. klasser til en række arrangementer, hvor de præsenteres for forfattere, musik med mere, og torsdag 11. maj (og uge 18 i Centerbyerne) inviteres en række børnehaver til musik og cirkus. 

Store Sløngeldag lørdag 13. maj er kulminationen på ugens løjer. Der afvikles arrangementer i Kulturhuset, på Kulturtorvet og i Byparken. 

Sørøverskib

I Kulturhuset kan hele familien tage med på en rejse i børnebøgernes verden og møde spændende børnebogsforfattere, illustratorer og musik. Således er der besøg Sigurd Barrett, Jan Kjær og Jacinta Madsen. 

Udenfor på torv og i park kan gæsterne møde lømler, cirkusartister og deltage i aktiviteter fra Ole Lund Kirkegaards fantastiske univers. Gæsterne kan møde Skrallebang, Cirkus Fyr og Flamme, Akrobattruppen Volantes og Basseralle. I år kan man endda komme med Kaptajn Gråskægs sørøverskib ud på søen, hvis man er så heldig at få en gratis billet i Popcornsboden på dagen. ”Søen blank og rolig står” lyder det i aftensangen ”Fred hviler over land og by”. Denne fredsommelighed skal man dog ikke regne med på Store Sløngeldag, når turistbåden ”Dagmar” sejler med barske og skruppelløse sørøvere på den ellers så fredelige Skanderborg Sø. Lodsejere anbefales denne dag at låse sølvtøj, værdipapirer og søde kæledyr inde.

Mere leg og fantasi

Vi skal blive ved med at lege, sagde Ole Lund Kirkegaard. 

I 1971 sagde 31-årige Ole Lund Kirkegaard i et interview i tv: 

»Vi må hele tiden gøre op med os selv, om vi er holdt op med at lege og ikke vil gøre det mere, eller vi vil blive ved med at lege. Der er periode, hvor man ikke kan lege, fordi man er deprimeret eller noget andet, men så længe man har glæde af at lege, så skal man altså gøre det. Og man skal blive ved med og presse sig selv til at gøre det. På den måde bevarer man sin barnlighed, lige indtil man sidder og drikker sin brændevin på alderdomshjemmet.«

Di Heslige Slønglers Klup kunne ikke være mere enige. Slønglerne ønsker at slå til lyd for meget mere leg, fantasi og endda galskab som modgift mod en til tider overdreven perfektions- og fejlfinderkultur i vores ellers fantastiske Danmark. Mere uorden, næsehorn og god kaffe, som politimesteren i ”Otto er næsehorn” så klogt siger til hr. Løwe. 


Vil du hver dag modtage de væsentligste nyheder fra Skanderborg direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Uge-Bladets nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Uge-Bladet på listen og tryk tilmeld.
d

sra

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.