Frivillige er helt afgørende for Kulturhuset Skanderborg
Frivillige skaber stor værdi for turismevirksomheder, viser ny undersøgelse.
Turismevirksomheder kan få rigtig stor værdi ud af at arbejde med frivillige, og potentialet er kæmpestort. Det viser en helt ny undersøgelse foretaget af VisitAarhus’ frivilligorganisation ReThinker, der rummer 2000 frivillige. Et godt eksempel er Kulturhuset Skanderborg, hvor de frivillige er helt afgørende for, at kulturhuset kan fungere.
Flere undersøgelser viser, hvordan frivillighed i turismen skaber værdi for de frivillige og for gæsterne. Men indtil nu har der ikke været mange undersøgelser af, hvilken værdi frivillige skaber for virksomhederne. Derfor har VisitAarhus’ frivilligorganisation ReThinker kastet sig over at få kortlagt netop den værdi.
»Vi har jo godt kunnet se, at frivillige har en kæmpestor betydning for både virksomhederne og for os som turistorganisation, og nu kan vi også dokumentere det. Mit håb er at det kan få endnu flere til at få øjnene op for muligheden for at involvere lokalbefolkningen gennem frivilligt arbejde og dermed skabe lokalt engagement, stolte ambassadører og meget mere,” siger Pia Lange Christensen, direktør, VisitAarhus, i en pressemeddelelse.
Undersøgelsen viser helt konkret, at frivillige kan være med til at skabe seks forskellige værdier. Idéudvikling, forankring, samfundsansvar, værtskab, ambassadører og hænder. Og fælles for de seks værdier er, at det er værdier, som kan være svære at skabe på anden måde.
Afhængig af frivillige
I undersøgelsen er 34 virksomheder blevet interviewet om, hvorfor de involverer frivillige og hvilken værdi, det skaber. En af de virksomheder er Kulturhuset Skanderborg. For kulturhuset giver det stor værdi at have frivillige med om bordet. Frivillige kan nemlig noget helt andet end ansatte. Blandt andet i forhold til lokal forankring, et varieret kulturudbud og stort ejerskab.
Hvis vi skulle betale lønninger til alle de mennesker, det kræver at drive det hus her, så kunne det ikke eksistere.
»De frivillige laver kulturarrangementerne, så hele den store mangfoldighed og aktivitetsniveauet kan vi takke de frivillige for. Vi var ikke noget hus, hvis vi ikke havde de frivillige. Det kunne vi ikke gøre med arbejdskraft, for det har vi ikke økonomi til. Hvis vi skulle betale lønninger til alle de mennesker, det kræver at drive det hus her, så kunne det ikke eksistere,” siger Linda Taanquist, der er daglig leder i Kulturhuset Skanderborg.
De frivillige skaber samtidig en helt særlig hyggelig stemning. Det bliver især tydeligt i biografen, som drives af frivillige, og derfor står i kontrast til de profit-drevne biografer.
»Især vores biograf får vi mange kommentarer på. I stedet for at køre til de store kommercielle biografer, så er der mange, der kommer her, fordi de synes, det er hyggeligt. Det er en hel anden stemning,« siger Linda Taanquist.
Stort potentiale
Hos mange af de virksomheder som har deltaget i undersøgelsen, er frivillige en uvurderlig ressource. Men potentialet er mange steder også endnu større. Derfor giver undersøgelsen også nogle konkrete værktøjer til virksomheder, som allerede arbejder med frivillighed, men også til de virksomheder, som gerne vil i gang.
»For år tilbage begyndte vi i turismen at arbejde med frivillighed, fordi det skaber stor værdi. Et godt sted at bo, er et godt sted at besøge. Det kan vi vise vores gæster, hvis vi bliver endnu dygtigere til at invitere lokalbefolkningen ind. Potentialet er kæmpestort,« siger Ulla Svenningsen Lund, Frivilligchef, VisitAarhus.
Undersøgelsen er lavet som en del af projektet ”Ask Me - Skab turismeværdi med frivillige” – et projekt som er støttet af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.
Vil du hver dag modtage de væsentligste nyheder fra Skanderborg direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Uge-Bladets nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Uge-Bladet på listen og tryk tilmeld.
d
gs