77 år og frivillig: »Det giver meningsfyldte timer med ansvar og kammeratskab«

Richard Madsen meldte sig under fanerne i Driftsgruppen i 2012.

Artiklens øverste billede
Richard Madsen er frivillig i Driftsgruppen i Kulturhuset, og det har han bestemt ikke fortrudt. Foto: Erland Rasmussen

»Det giver nogle meningsfyldte timer, når man er holdt op med at arbejde, hvor man møder ligesindede, som også gerne vil bruge lidt tid på en snak og noget socialt samvær. Og det er bare hyggeligt.«

Sådan lyder det fra Richard Madsen, der med sine 77 år er en af de ældste blandt de frivillige i Kulturhuset, når Uge-Bladet spørger ham om, hvad han personligt får ud af at være frivillig.

Min ven bankede på min dør og sagde, at på onsdag har vi en omstilling, så kom hen og se, om det er noget for dig? Jeg tog herhen og har været her siden.

Richard Madsen, frivillig Kulturhuset

Ven bankede på

Richard Madsen er tidligere politibetjent på stationen i Skanderborg gennem en menneskealder og oprindelig uddannet elektriker, og han blev frivillig tilbage i 2012 på anbefaling fra en kammerat. Og det har han ikke fortrudt.

»Min ven bankede på min dør og sagde, at på onsdag har vi en omstilling, så kom hen og se, om det er noget for dig? Jeg tog herhen og har været her siden,« siger han.

Tiden løber

En omstilling er et særligt udtryk fra Driftsgruppen, hvor Richard er aktiv som frivillig. Det dækker over, at denne gruppe arbejder med de praktiske gøremål som for eksempel er forbundet med at gøre salen til forestilling. Det kan være at forlænge gulvet fra scenen, stille nye stolerækker eller også at hjælpe med at sætte udstyr op, hvis det pågældende arrangement mangler et par hænder.

Det er forskelligt, hvor meget tid, Richard bruger på den frivillige tjans. Da Uge-Bladet var på besøg var der tre omstillinger med en dags mellemrum. Men sådan er det ikke hele tiden.

»Jeg ved faktisk ikke, hvor mange timer jeg bruger. Tiden løber, når du går hernede og har lidt at lave,« lyder det.

Et ansvar at løfte

For Richard Madsen er det imidlertid ikke udelukkende det sociale i frivilligheden, der giver mening.

»Vi er godt nok frivillige, men det betyder ikke, at vi kan komme og gå, som vi vil. Selvfølgelig er der nogen, der forventer noget i den anden ende, selv om det er frivilligt og ulønnet. Men det er jo også med til at gøre, at arbejdet giver mening, og at det er sjovt at være med til,« siger han.

Richard Madsen tilføjer dog, at man altid kan finde en afløser, hvis man ikke kan komme til en omstilling.

Det er også med til at give den frivillige tjans mening, at mange blandt publikum siger ”tak for en god forestilling”, når de forlader salen.

»Det er jo ikke os, der har lavet forestillingen. Men det er da dejligt, når folk går fra salen med en god oplevelse,« siger Richard Madsen.

Godt forankret

Richard Madsen fremhæver i det hele taget betydningen af Kulturhuset for Skanderborg. Han refererer til situationen, da det blev bygget, hvor ikke alle var enig i, at det var en god ide.

»Du skal lede længe, hvis du i dag 25 år efter skal finde en håndfuld, som mener, at Kulturhuset aldrig skulle have været bygget. I dag er der virkelig mange, som sætter pris på det,« konstaterer han.

For Richard Madsen betyder det også noget for lysten til at være frivillig, at Kulturhuset er så godt forankret i byen og kommunen. Og faktisk koster det ham 100 kroner om året at være medlem af foreningen Kulturhuset Skanderborg.

»Jeg betaler gladeligt de 100 kroner, selv om jeg lægger et stykke arbejde her. Dem får jeg tifoldigt igen,« siger han.

Kammeratskabet og det sociale samvær er i høj kurs blandt de 15-16 medlemmer af Driftsgruppen. Og der lyder et klart JA, når man spørger Richard Madsen, om han kan anbefale andre at blive frivillige i Kulturhuset.

»Det kan jeg klart anbefale. Og hvis man har tænkt på det eller lyst til det, så er det bare at gå på kontoret og spørge, om man kan blive skrevet op,« lyder det.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.