200 frivillige er krumtappen bag Kulturhusets store maskineri

Jubilerende Kulturhus i Skanderborg ser også frivilligheden som bærende i fremtiden.

Artiklens øverste billede
Ebbe Larsen, formand for Kulturhuset Skanderborg, fastslår, at der ikke ville være et kulturhus uden de frivillige kræfter. Foto: Erland Rasmussen

»Der ville ikke være noget Kulturhus uden de frivillige.«

Så kort og klart lyder svaret fra formanden for Kulturhuset Skanderborg, Ebbe Larsen, når man spørger ham om, hvilken betydning de frivillige kræfter har haft for husets eksistens og succes i de første 25 år?

Nogen spørger, om vi ikke har mange konflikter? Men det er meget få. Jeg tror, det hænger sammen med, at vi stadig en gang imellem gentager de værdier, som var gældende for 25 år siden.

Ebbe Larsen, bestyrelsesformand Kulturhuset Skanderborg

Tallene siger alt

De frivillige er stadig krumtappen i det store maskineri bag Kulturhuset, og det ses klart, når man kigger på nøgletallene. 200 frivillige og fra midten af april fire ansatte klarer nemlig driften i et hus med masser af aktivitet og mange besøgende.

Der er således årligt 370.000 besøgende i Kulturhus og Bibliotek, 60.000 gæster til offentlige arrangementer og biografforestillinger.

Dertil kommer 720 møder og arrangementer, 900 biografforestillinger og en mangfoldighed på ikke mindre end 180 forskellige foreninger, grupper, institutioner og firmaer, der låner eller lejer lokaler.

Internt anslår man i Kulturhuset, at de 200 frivillige svarer til 12 årsværk, når man kigger på antallet af timer, de bruger i Kulturhuset som frivillige.

En lige linje

Der er en lige linje omkring frivillighedens store betydning for Kulturhuset helt tilbage fra etableringen og frem til nu, betoner bestyrelsesformanden i et interview med Uge-Bladet i anledning af husets 25-års jubilæum.

»Det var frivillige, der startede Kulturhuset, som jo ikke var en kommunal opfindelse. Frivillige arbejdede i mere end 10 år for at etablere det, og blev så mødt af en kommune, som var interesseret og byggede huset, som åbnede i 1998,« konstaterer Ebbe Larsen.

Arbejdsdelingen mellem kommune og foreningen Skanderborg Kulturhus, som stadig kaldes for håndslaget, har siden været klar.

»Fra kommunens side sagde man, at ”vi bygger et hus, og så driver I det”. Det vil sige, at den deling, hvor kommunen tager sig af det udvendige, mens foreningen Skanderborg Kulturhus tager sig af det indvendige med et driftstilskud, ja, den kører stadig. Der er en klar arbejdsdeling, og det giver et fantastisk samarbejde,« uddyber Ebbe Larsen.

Sådan fungerer det

Men hvordan får man flere hundrede frivillige til at trække i samme retning, når de daglige opgaver skal løses? 

Ebbe Larsen forklarer, at de 200 frivillige for øjeblikket er organiseret i 15 grupper. De fleste af grupperne står for en bestemt type af arrangementer.

Det er grupperne, som hver især er igangsættere og eksempelvis laver aftaler med kunstnere, og så er det jo kontoret, der står for koordineringen og markedsføringen af arrangementerne.

Det praktiske er et samarbejde mellem de ansatte og f. eks. Driftsgruppen, Sponsorgruppen eller udstillingsgruppen, som laver udstillinger i Nedre Foyer.

I forbindelse med koordineringen af de mange frivillige fremhæver Ebbe Larsen desuden Kulturhusets daglige leder, Linda Taanquist, og hendes medarbejdere.

Klare værdier

Ebbe Larsen hører ofte om, at mange gæster udefra har svært ved at tro, at man kan få så stort et hus med så mange funktioner til at fungere med frivillige som hovedkræfterne bag.

»Nogen spørger, om vi ikke har mange konflikter? Men det er meget få. Jeg tror, det hænger sammen med, at vi stadig en gang imellem gentager de værdier, som var gældende for 25 år siden, nemlig at vi skal være et fællesskab, hvor vi taler ordentligt til hinanden, og at vi skal være samarbejdsorienterede og værne om værdier som tillid, troværdighed, ordentlighed og ansvarlighed« understreger bestyrelsesformanden.

Trofaste frivillige

Mens man i andre foreninger til tider mangler frivillige, så har det hidtil ikke været problemet i Kulturhuset. Her er de frivillige så trofaste, at det snarere er en udfordring at skaffe plads til de mange, som står udenfor og egentlig gerne ville være frivillig.

»Derfor har huset kunnet virke lidt lukket. Det er nu ændret med etableringen af Kulturhusets Venner, hvor der er 200, som ligger sådan i periferien og har tilkendegivet, at de enten godt kunne tænke sig at blive frivillige, eller at de gerne vil hjælpe, hvis der er brug for et par ekstra hænder i nogle timer. Det signalerer åbenhed og gør, at flere føler sig involveret,« forklarer Ebbe Larsen.

Men er frivilligheden som en hjørnesten i Kulturhuset i fare, hvis vi prøver at kigge ind i fremtiden?

»Det kan vi simpelt hen ikke se. Vi oplever eksempelvis, at der også er mange tilflyttere, som gerne vil være frivillige her, fordi de søger det det sociale, som også er en væsentlig del af det. Men skal vi være opmærksomme på, at det at være frivillig godt kan ændre sig,« siger Ebbe Larsen og understreger vigtigheden af at arbejde strategisk med frivilligheden og tilpasse opgaverne og mulighederne, så det også fremover er attraktivt at være frivillig i Kulturhuset.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.