Kulturaften har mistet pusten. Nu skal den gentænkes og du skal være med

Nogenlunde sådan lyder opfordringen fra styregruppen bag Kulturaften i Skanderborg, der med lidt hjælp fra Ry har fået en god ide til en ny begyndelse.

Artiklens øverste billede
Sidste år arrangerede Ry en anderledes og forrygende kulturaften, hvor der blandt andet var koncert på spillestedet Gnisten. Foto: Per Bille

De kan bare det shit der i Ry. Stå sammen og løfte i flok. Det gælder også, når de skaber en lokal Kulturaften, der summer af fællesskab og nye måder at kombinere kulturoplevelser på. Det gjorde stationsbyen med utrolig stor succes i 2022, og den gør det igen i år. 

Det har de fået øje på i styregruppen bag Skanderborgs Kulturaften. Her har man været tæt på at tabe pusten, efter afprøvning af flere forskellige modeller for kulturaften og en konstatering af, at der ikke længere er den samme gnist og gejst, som dengang Kulturaften var ny og sprød. 

»Kulturaften har kørt i mange år efterhånden, og i styregruppen kunne vi mærke en afmatning blandt arrangørerne. Det er svære og svære at få folk til at byde ind med arrangementer. Vi var nået dertil, hvor spørgsmålet kom op, om vi skulle fortsætte,« forklarer Hanne Baastrup, der er kommunens tovholder i styregruppen for Kulturaften.

Tabte pusten

»Kulturaften har altid handlet om at vise kulturudbuddet i Skanderborg Kommune og inspirere folk til at bruge den lokale kultur. Over årene er forskellige metoder prøvet af, og gennem de seneste år har fokus været på at vise den kultur, vi alle sammen har lige i baghaven, men måske ikke rigtig lægger mærke til i hverdagen. Men efter corona var det ekstra hårdt at komme i gang igen. Derfor skal konceptet for Kulturaften gentænkes,« tilføjer hun. 

Folk fik ild i øjnene. Den måde at skabe Kulturaften på lokalt, kan sagtens overføres til andre lokalområder

Hanne Baastrup

Per Bille, formand for Fælles om Ry, har i den forbindelse ageret aktiv »fødselshjælper«. På et møde i styregruppen fortalte han om Kulturaften 2022 i Ry, og den måde at gribe en Kulturaften an på, og det pustede nyt liv i styregruppen. 

»I Ry havde de forskellige kulturaktører i fællesskab lagt et program, så de enkelte arrangementer ikke overlappede hinanden, og arbejdede sammen på kryds og tværs for at skabe nye kulturoplevelser. Den måde at gøre det på gav mening hos styregruppen. Folk fik ild i øjnene. Den måde at skabe en Kulturaften på lokalt kan sagtens overføres til andre lokalområder,« forklarer Hanne Baastrup.

Centralt i Ry var samarbejdet om at koordinere arrangementerne og samle kulturen lokalt. 

Styrke i samarbejdet

»Man skal kunne se styrken i at samarbejde. Det er nok det vigtigste budskab her. Folk skal forstå, at vi ikke er konkurrenter. Vi skal blive enige om et program, hvor man kan gå fra det ene til det andet. Så løfter vi hinanden. Det er helt enkelt, men det sker kun, hvis vi sætter os sammen og koordinerer« konstaterer Per Bille.

»Kultur er oplevelser. At vende tingene på hovedet og turde tænke ud af boksen er med til at skabe nye kulturoplevelser og få folks øjne op for den kultur, som de ellers ikke lægger mærke til, selvom den er lige uden for deres hoveddør. Der er masser af muligheder for at tænke nyt, og se nye og utraditionelle rammer at præsentere kulturen i,« understreger han. 

Og der står styregruppen så nu. Foran ligger udfordringen med at få spredt budskabet om en gentænkning af Kulturaften ud til alle lokalsamfund og kulturaktører i kommunen. Og her kommer du ind i billedet. Styregruppen inviterer nemlig alle, der kunne tænke sig at være med i den proces, til kick-off møde på Kulturhuset torsdag 13. april. 

»Alle er meget velkommen, også selvom de måske aldrig tidligere har været med til at stable kulturarrangementer på benene. Måske har du præcis de ideer, der sammen med dine naboers ideer sætter den lokale kultur i spil på helt nye måder og gør Kulturaften 2023 til noget helt særligt i jeres lokalområde,« lyder opfordringen fra Hanne Baastrup.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.