Kreativt lerfællesskab i Ry fejrer fødselsdag

Er du nysgerrig på, hvad ler er for en størrelse? Og måske hvilken plads det har eller kan få i dit liv? Så slå vejen forbi LerKalaset i løbet af søndag den 12. marts.

Artiklens øverste billede
Fællesskabet om keramikken er en central del af LerKalaset, og Marie Fuglsbjerg Zand oplever dagligt, hvordan medlemmer og kursister danner relationer i værkstedet. Pressefoto.

I midten af marts kan LerKalaset i Ry fejre sin anden fødselsdag, og det bliver fejret søndag den 12. marts med foredrag og udstilling, skriver stedet i en pressemeddelelse.

Sara Klinge Nielsen skrev i forbindelse med sin kandidat i oplevelsesøkonomi specialet: ”Keramikken taler - hører du”. Gennem samtaler med keramikere, keramikbrugere og teoretikere undersøgte hun, hvorfor netop keramik er så populært og dragende for så mange mennesker i dag. Klokken 11 holder hun foredrag om emnet. Der er begrænsede antal pladser til foredraget, så husk at købe billet via lerkalaset.dk.

På dagen mellem klokken 10 og 15 vil der desuden være adgang til en udstilling af både færdige emner og emner i proces, som LerKalasets medlemmer står bag. Klokken 13 tager de udstillende medlemmer de besøgende med ind i deres universer og arbejdsprocesser gennem individuelle artist talks.

Marie Fuglsbjerg Zand slog dørene op til LerKalaset den 15. marts 2021. Ønsket var at skabe et samlingssted for keramikinteresserede og lernørder, hvor de kan mødes om deres fælles passion. Pressefoto.

Plads til eksperimenter

Det var med sommerfugle i maven, at Marie Fuglsbjerg Zand den 15. marts 2021 kunne slå dørene op for LerKalasets første medlemmer. Marie fortæller, at hun startede LerKalaset med et ønske om at skabe et samlingssted for keramikinteresserede og lernørder, hvor de kan mødes om den fælles passion for materialet. 

Hun er optaget af, at værkstedet skal indbyde både professionelle og nybegyndere til at deltage i udviklingen af deres eget keramiske potentiale og undersøgelser af ler som materiale. Derfor forsøger hun at give plads til eksperimenter i både formgivning og glasurudvikling ved at tilbyde professionelle faciliteter og et stort spænd af materialer og forskellige lertyper. 

»Jeg er meget positivt overrasket over den store interesse for keramik – både for at lave ting, men også for lysten til at fordybe sig i teknik og materiale sammen med andre. Jeg oplever dagligt, hvordan medlemmer og kursister danner meningsfulde relationer på værkstedet. Her er opstået en imødekommende kultur, hvor man nyder hinandens selskab og hjælper hinanden på vej med det tekniske og gennem gensidig inspiration.«

En af værkstedets 35 medlemmer, Tanja Lang Flaaten, som har været med fra LerKalasets begyndelse, fortæller om sin oplevelse af værkstedet og hvilken betydning det har fået for hende:

»Jeg havde i mange år tænkt på, hvornår og hvordan jeg kunne få keramikken tilbage i mit liv. Så LerKalaset faldt på et tørt sted og har langt overgået mine forventninger. LerKalaset er en nærende dimension i mit liv. Her er tid og rum til min nysgerrighed, fordybelse og skaberglæde.«

Urgammelt materiale

Maries personlige motivation for at starte LerKalaset kommer af en længsel efter at være en del af et kreativt og kunstnerisk fællesskab omkring et materiale. 

Gennem Maries liv har særligt relationen til hendes mor og deres fælles interesse for kunstnerisk virke været afgørende for hendes valg. Marie mistede sin mor for tre år siden og er blevet opmærksom på, hvor stor en betydning dialogen omkring det kunstneriske arbejde har for hende, både som menneske og som en vigtig brik i hendes arbejdsliv. 

»Det har været afgørende for mig at finde artsfæller, med hvem jeg kan dele oplevelsen af den kunstneriske proces. For mig er det kunstneriske arbejde mere meningsfuldt, når det udføres i samme – enten mentale eller fysiske – rum som andre. Når vi går ind i det kreative arbejde, oplever jeg, at vi træder ind i en anden tilstand, hvor vi kommer i kontakt med hinanden på et universelt plan. Vi træder således ud af det private, samtidig med at det vi skaber både er dybt personligt og aktuelt for andre,« siger hun og fortsætter:

»I det kunstneriske felt tilbyder leret noget ganske særlig: Ler er et urgammelt materiale, som vi har kendt altid og som er tæt forbundet med os mennesker. Ler er et ‘nulmateriale’. Det betyder, at det først virkelig bliver noget, når vi former det med vores hænder. Udgangspunktet er følesansen og den fysiske berøring. Der opstår en kropslig forbindelse mellem formgiveren og materialet. Jeg oplever, at både kursister og medlemmer føler sig knyttet til de ting, de laver. Det tror jeg, blandt andet skyldes denne direkte kropslige forbindelse mellem dem, leret og det emne, der kommer ud af det.« 

Selvom Marie har arbejdet med keramik nærmest hele livet, føler hun langt fra, hun er færdig eller har fundet sin faste plads. 

»På en måde er jeg lige begyndt og har kun taget det første skridt på en lang rejse.«


Vil du hver dag modtage de væsentligste nyheder fra Skanderborg direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Uge-Bladets nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Uge-Bladet på listen og tryk tilmeld.
d

sra

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.