Tjener Emma Hjorth fra Skanderborg med i ny bog

'Faglært' sætter fokus på de faglige uddannelser og de mange muligheder, fagene giver.

Artiklens øverste billede
Emma Hjorth er dygtig til sit fag. Hun er på tjenerlandsholdet og har deltaget i DM og VM. Og så er hun ved at tage diplom i ledelse. Foto: Maria Lomholdt

Den 26-årige tjener Emma Hjorth fra Skanderborg er med i bogen ’Faglært’, der handler om det at skulle vælge uddannelse og erhverv.

’Faglært’ sætter fokus på de faglige uddannelser, og i bogen kan man møde en række lærlinge og elever i forskellige aldre og inden for forskellige fag, som fortæller om deres uddannelse og dagligdag. Det er lige fra industriteknikeren over SOSU-hjælperen til konditoren, fra tjeneren, maleren til kontorassistenten.

I sin elevtid deltog Emma Hjort i DM i Skills for tjenerelever.

»Konkurrencen foregik over to dage, og man blev udfordret på mange parametre. For eksempel borddækning, blindsmagning, servering og filetering. Det var en stor oplevelse at deltage, og selv om jeg ikke var helt tilfreds med min indsats, så vandt jeg DM i Skills for tjenerelever,« fortæller Emma Hjorth.

Arbejder på Sjælland

Hun deltog herefter i år i VM for tjenere i Abu Dhabi.

»Det var virkelig en blåstempling af min arbejdsindsats og en stor milepæl i min karriere. Jeg havde også brugt rigtig mange timer på at forberede mig og trænet nærmest uafbrudt op til kvalificeringen. Det gik op for mine omgivelser, hvor meget det egentlig kræver for at være en god tjener. De vidste heller ikke, at der både var et DM og VM for tjenere,« forklarer Emma Hjorth.

Hun er siden blevet en del af tjenerlandsholdet og bor i dag i Skanderborg. Men hun arbejder på Dragsholm Slot i Odsherred på Sjælland.

»Jeg har været her i omkring fire år. Jeg arbejder flere dage i træk. Bagefter har så jeg nogle dage fri, og det trives jeg rigtig godt med. Når jeg er på arbejde, kobler jeg ud af mit normale liv og kan koncentrere mig om at arbejde. Til gengæld: Når jeg så har fri, så er jeg derhjemme, og der er ikke nogen fra arbejdet, der skal forstyrre mig – kun hvis det virkelig er nødvendigt. Da jeg var tjenerelev, kunne jeg godt have svært ved at holde helt fri, og jeg syntes nogle gange godt, at jeg lige kunne gå ned på restauranten og gøre det ene og det andet. Jeg havde meget sværere ved at adskille mit arbejde fra mit privatliv. Når jeg i dag holder fri, så er jeg derhjemme,« understreger hun.

Jeg kan godt se mig selv blive gammel i branchen, men jeg vil så nok have et lidt andet fokus end i dag.

Emma Hjorth

Diplom i ledelse

Emma Hjorth kan godt se for sig, at hun bliver i faget i mange år.

»Der er nogle i faget, især kvinder, som føler, at når de er ved at nå til at skulle stifte familie og få børn, at så kan de ikke være i branchen længere. Men jeg mener ikke, at alle behøver at stå på gulvet som de unge. Som tjenere er vi uddannet i service og salg. Og om man sælger vin eller møbler er ét fedt.«

»Nogle bliver også personlige assistenter og sekretærer, mens andre får job indenfor fødevareindustrien og for eksempel har med udvikling af fødevarer at gøre. Jeg kan godt se mig selv blive gammel i branchen, men jeg vil så nok have et lidt andet fokus end i dag. Jeg er også ved at tage diplom i ledelse. Det er ret udfordrende, jeg lærer rigtig meget om ledelse, at have ansatte og om, hvordan man skaber og opretholder en god kultur på arbejdspladsen,« fortæller Emma Hjorth.

’Faglært’ udkommer på forlaget Sidespejlet 24. november. Bogen er skrevet af journalisten Bjarne Henrik Lundis.


Vil du hver dag modtage de væsentligste nyheder fra Skanderborg direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Uge-Bladets nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Uge-Bladet på listen og tryk tilmeld.
d

gs

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.