Skønnest ved Skanderborg samler lokale sange og historier
Der forestår stort redigeringsarbejde med udvikling af sanghæfte til lokalhistorie.
Der bliver i denne tid puslet og nusset om den lokale sangskat bestående af hele 48 Skanderborg viser, som foreningen Skønnest ved Skanderborg sammen med andre gode lokale kræfter har fået gravet frem fra gemmerne og støvet af.
Senest blev sangene hyldet ved en stor visesangevent med fællessang i Sløngelsalen i Kulturhuset Skanderborg, som var fyldt til bristepunktet med sangglade publikummer for en måneds tid siden.
Vi forestiller os reelt, at hvis vi løfter det op i et højere niveau, så vil sanghæftet kunne sælges.
Arbejdet fortsætter
Arbejdet med de lokale sange fortsætter nemlig efter sangeventen. Endemålet er at få sangene samlet i en indbunden udgave i en bedre kvalitet end et sanghæfte, hvor der tillige er planer om at supplere med både illustrationer, små historier om de enkelte viser samt måske også henvisninger til noder til de enkelte melodier.
»Vi forestiller os reelt, at hvis vi løfter det op i et højere niveau, så vil sanghæftet kunne sælges,« siger Find Lykkebøe fra foreningen Skønnest ved Skanderborg.
Find Lykkebøe minder om, at en sådan udgivelse med den lokale sangskat også udgør et stykke af Skanderborgs lokale historie.
»Det er jo lidt synd, hvis sangene bare forsvinder, men nu samler vi dem sammen, og det er nyt, og så må vi se, hvor mange der har interesse i det, når vi er færdige. Men vi kunne da mønstre 50 mand, da vi skulle synge nogle af dem,« uddyber Find Lykkebøe.
Sangklare viser
Forleden mødtes to af ildsjælene bag projektet til starten på det forberedende redigeringsarbejde. Foruden Find Lykkebøe, som også er formand for sangeventudvalget under Skønnest ved Skanderborg, var det også Nils Jørgen Rasmussen, lokal sangskriver til revyer med mere, som selv har skrevet 10 af de i alt 48 sange i sanghæftet.
Find Lykkebøe og Nils Jørgen Rasmussen var ved at gøre en del af viserne sangklare. Det vil sige, at de blev omskrevet fra almindelig skriftsprog til mere sangbare tekster.
»Til sangeventen skulle sanghæftet have været i brug, men det kunne ikke lade sig gøre, fordi der var for mange sange, der ikke var sangbare,« fortæller Nils Jørgen Rasmussen.
God stemning
I stedet havde korleder Alice Vestergaard, Kulturskolen, udvalgt 10 sange, som blev sunget under eventet.
»Stemningen den dag var god og folk var på dupperne. Alice Vestergaard og musikken havde sørget for at passe det ind med de 10 sange, så det fungerede sammen, og Freja Nørager var forsanger, så vi alle kom til at lyde godt,« siger Find Lykkebøe.
Til sangeventen, hvor der også var fælles spisning, var byrådsmedlem Frank ”Megabody” Damgaard ”visevært”, og han styrede det hele med kyndig hånd. Kulturudvalgsformand Tage Nielsen hilste initiativet velkomment. Borgmester Frands Fischer havde tillige skrevet forord til sanghæftet.
Lokale historier
Journalist Peter Abildgaard supplerede de lokale sange med lokale historier om mange af byens kendte personligheder – for eksempel ”kammersangeren”, ”kapokskrædderen” , ”kanonfotografen” – et tegn på, at man i Skanderborg hudflettede hinanden i såvel sange/viser som i øgenavne.
Skanderborg Kulturpulje har i øvrigt ydet tilskud til projektet.
Der forestår fortsat et stort stykke arbejde med redigeringen og samlingen af sangene. Det hele foregår ved hjælp af frivillig arbejdskraft, og det er planen, at arbejdet skal være færdig i løbet af det nye år, oplyser Find Lykkebøe.