Skønnest ved Skanderborg samler lokale sange og historier

Der forestår stort redigeringsarbejde med udvikling af sanghæfte til lokalhistorie.

Artiklens øverste billede
Fra venstre Nils Jørgen Rasmussen og Find Lykkebøe i en pause i redigeringsarbejdet af sanghæftet. Foto: Erland Rasmussen

Der bliver i denne tid puslet og nusset om den lokale sangskat bestående af hele 48 Skanderborg viser, som foreningen Skønnest ved Skanderborg sammen med andre gode lokale kræfter har fået gravet frem fra gemmerne og støvet af.

Senest blev sangene hyldet ved en stor visesangevent med fællessang i Sløngelsalen i Kulturhuset Skanderborg, som var fyldt til bristepunktet med sangglade publikummer for en måneds tid siden.

Vi forestiller os reelt, at hvis vi løfter det op i et højere niveau, så vil sanghæftet kunne sælges.

Find Lykkebøe, Skønnest ved Skanderborg.

Arbejdet fortsætter

Arbejdet med de lokale sange fortsætter nemlig efter sangeventen. Endemålet er at få sangene samlet i en indbunden udgave i en bedre kvalitet end et sanghæfte, hvor der tillige er planer om at supplere med både illustrationer, små historier om de enkelte viser samt måske også henvisninger til noder til de enkelte melodier.

»Vi forestiller os reelt, at hvis vi løfter det op i et højere niveau, så vil sanghæftet kunne sælges,« siger Find Lykkebøe fra foreningen Skønnest ved Skanderborg.

Find Lykkebøe minder om, at en sådan udgivelse med den lokale sangskat også udgør et stykke af Skanderborgs lokale historie.

»Det er jo lidt synd, hvis sangene bare forsvinder, men nu samler vi dem sammen, og det er nyt, og så må vi se, hvor mange der har interesse i det, når vi er færdige. Men vi kunne da mønstre 50 mand, da vi skulle synge nogle af dem,« uddyber Find Lykkebøe.

Sangklare viser

Forleden mødtes to af ildsjælene bag projektet til starten på det forberedende redigeringsarbejde. Foruden Find Lykkebøe, som også er formand for sangeventudvalget under Skønnest ved Skanderborg, var det også Nils Jørgen Rasmussen, lokal sangskriver til revyer med mere, som selv har skrevet 10 af de i alt 48 sange i sanghæftet.

Find Lykkebøe og Nils Jørgen Rasmussen var ved at gøre en del af viserne sangklare. Det vil sige, at de blev omskrevet fra almindelig skriftsprog til mere sangbare tekster.

»Til sangeventen skulle sanghæftet have været i brug, men det kunne ikke lade sig gøre, fordi der var for mange sange, der ikke var sangbare,« fortæller Nils Jørgen Rasmussen.

God stemning

I stedet havde korleder Alice Vestergaard, Kulturskolen, udvalgt 10 sange, som blev sunget under eventet.

»Stemningen den dag var god og folk var på dupperne. Alice Vestergaard og musikken havde sørget for at passe det ind med de 10 sange, så det fungerede sammen, og Freja Nørager var forsanger, så vi alle kom til at lyde godt,« siger Find Lykkebøe.

Til sangeventen, hvor der også var fælles spisning, var byrådsmedlem Frank ”Megabody” Damgaard ”visevært”, og han styrede det hele med kyndig hånd. Kulturudvalgsformand Tage Nielsen hilste initiativet velkomment. Borgmester Frands Fischer havde tillige skrevet forord til sanghæftet.

Lokale historier

Journalist Peter Abildgaard supplerede de lokale sange med lokale historier om mange af byens kendte personligheder – for eksempel ”kammersangeren”, ”kapokskrædderen” , ”kanonfotografen” – et tegn på, at man i Skanderborg hudflettede hinanden i såvel sange/viser som i øgenavne.

Skanderborg Kulturpulje har i øvrigt ydet tilskud til projektet.

Der forestår fortsat et stort stykke arbejde med redigeringen og samlingen af sangene. Det hele foregår ved hjælp af frivillig arbejdskraft, og det er planen, at arbejdet skal være færdig i løbet af det nye år, oplyser Find Lykkebøe.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.