Rekord på Smukfest: Publikum brugte flere penge end nogensinde tidligere

Festivalen oplevede en ny tendens i barerne, hvor salget af en bestemt type drikkevarer steg med 300 pct.

Artiklens øverste billede
Gæsterne på Smukfest 2022 brugte flere penge på mad og drikkevarer end nogensinde tidligere. Foto: Per Bille

Smukfests publikum brugte flere penge under årets festival i begyndelsen af august end nogensinde tidligere. Det ligger fast, efter at Skanderborg Festivalklub har fået opgjort alle indtægter.

Det har været en stor og meget kompleks festival at afholde, og den har også været dyr. Der er stadig regninger, som skal betales, men vi kan konstatere, at vi har haft en omsætning, som ligger en del over, hvad den plejer at være.

Søren Eskildsen, talsmand

»Vores gæster har i år helt generelt været enormt tørstige og taget godt for sig af alt det, vi har på hylderne,« fortæller talsmand Søren Eskildsen.

Festivalledelsen kan dog først melde det endelige resultat ud senere på efteråret, men allerede nu er det sikkert, at festivalen i august 2022 krydsede en ny milepæl for de samlede indtægter – 200 mio. kr.

»Det har været en stor og meget kompleks festival at afholde, og den har også været dyr. Der er stadig regninger, som skal betales, men vi kan konstatere, at vi har haft en omsætning, som ligger en del over, hvad den plejer at være,« afslører talsmanden.

I 2019, som var det sidste normale festivalår inden corona, nåede omsætningen op på 196 mio. kr., mens der i forbindelse med festivalen i 2018 blev solgt billetter, diverse boformer, mad og drikke for i alt 190 mio. kr.

Salget af billetter og boformer var inden årets festival estimeret til at give indtægter på omkring 110 mio. kr., mens resten af indtjeningen stammer fra salg af mad og drikkevarer i boder og restauranter.

Højere priser

Ud over et højere forbrug per gæst har der også været et rekordstort antal mennesker i skoven under festivalen. Efter de foregående års udvidelser af stisystemer og sceneområder i Skanderborg Dyrehave blev der solgt 5.000 ekstra armbånd, så der samlet set blev lukket ca. 58.000 ind på festivalområdet.

Dertil kommer, at priserne i boderne generelt har fået et løft siden 2019. Dog ikke så meget, at det kunne dække de højere indkøbspriser i år, understreger Søren Eskildsen.

»På de tre år, der er gået siden festivalen i 2019, har der været en generel stigning i råvarepriser, øgede afgifter på emballage, transport osv. Alene ølpriserne er steget meget, og der har vi taget en del på vores kappe og forsøgt at holde stigningerne så minimale som muligt. F.eks. lod vi fadøl stige med tre kroner til 48 kr. i forhold til 2019, men det dækker ikke vores merpris,« forklarer han.

God søndag

Omsætningen varierer hen over festivaldagene, men særligt søndag skilte sig ud i år. På nær nogle få hundrede billetter var der næsten udsolgt af søndagsbilletter. I forhold til 2019 blev der solgt dobbelt så mange endagsbilletter til søndag, og det betød væsentligt flere gæster på pladsen, fordi mange af partoutgæsterne også valgte at blive på den sidste festivaldag.

Søren Eskildsen glæder sig over, at søndag blev en mere reel festivaldag, selv om dele af festivalpladsen lukkes ned. Han mener, der er flere grunde.

»For det første havde vi virkelig lagt os i selen for at lave et godt program. For det andet var det den eneste dag, hvor det var muligt at få en billet, og der har været en masse opsparet energi hos publikum efter to års aflysninger,« siger han.

»Selvfølgelig var der nogen, som havde været der hele ugen, men der kom også et nyt frisk publikum, som ville se standup og opleve noget af den gode musik, som vi havde sat på. Der var virkelig høj stemning, og der blev solgt noget mere i barer og boder end normalt på festivalens sidste dag.«

Enorm efterspørgsel

En særlig type drikkevarer har siden 2019 fået et stort gennembrud – nemlig dem uden alkohol. Salget af alkoholfrie drinks og øl var i år tre gange højere end i 2019 og er ifølge Søren Eskildsen udtryk for en helt ny tendens på festivalen.

»Der er godt nok gået tre år siden sidst, men vi har oplevet et markant skifte. Der er blevet enorm stor efterspørgsel på de alkoholfrie alternativer,« fortæller han og fortsætter:

»Men kvaliteten af de alkoholfrie produkter er også blevet bedre. Tanqueray laver f.eks. en alkoholfri gin, som indgår i vores cocktails. Den har været en storsællert. Du kan blandt meget andet også få en alkoholfri pilsner og en ipa, som smager ganske anstændigt,« fortæller han.

Som noget nyt var det under dette års Smukfest muligt at købe øl og drinks med en alkoholprocent på nul i samtlige barer.

Smager fint

»De ligner almindelige drinks, så ingen kan se, at den ene af de fire drinks, man lige har købt, er alkoholfri. De tilbagemeldinger, vi har fået fra barerne, er, at mange er blevet introduceret til alkoholfrie drikke her hos os og synes, at de smager ganske fint,« fortæller Søren Eskildsen.

Han tror, der er flere forklaringer på, at så mange vælger non-alcoholic-produkter. Først og fremmest er der en voksende gruppe af gæster, som ikke drikker alkohol. For det andet er der også hver dag deltagere, som skal kunne køre hjem fra festivalen. Men mange har også brug for en pause i løbet af en lang festivaldag, mener talsmanden.

»Nogle venter med at drikke alkohol til sidst på dagen. Andre bruger det til at tage en pause midt på dagen eller stopper på et tidspunkt, fordi de synes, de har fået nok. Under alle omstændigheder er det en superfin udvikling,« mener Søren Eskildsen.

40.000 så Justin

Smukfest 2022 bød i øvrigt på flere rekorder. Bl.a. var der 40.000 personer inde til koncertstarten med Justin Bieber på Bøgescenerne onsdag aften. Så mange har aldrig tidligere i festivalens historie overværet den samme koncert. Onsdag eftermiddag åbnede festivalen med endnu en rekord.

»Vi lukkede 32.000 mennesker ind i skoven på halvanden time fra kl. 14.00 til 15.30 lige inden åbningskoncerten med Lukas Graham. Det har vi aldrig gjort før. Det vil sige, at det også var en fest, som begyndte med fuld fart på noget tidligere, end den plejer,« forklarer Søren Eskildsen.

Med undtagelse af en kaotisk situation lige efter Justin Bieber-koncerten onsdag nat, hvor vagterne måtte åbne Sherwood-udgangen og lade folk gå på Horsensvej, så shuttlebus-systemet måtte indstilles, gik afviklingen af festivalen ifølge Søren Eskildsen fint.

Rustne tandhjul

»Vi har alle været opmærksomme på, at der kan være rust på mange tandhjul i forhold til at afvikle de her arrangementer efter så lang tids pause. Tilbagemeldingerne fra myndighederne – Østjyllands Brandvæsen, politiet og Skanderborg Kommune – til os har været, at det er gået rigtig godt.«

Situationer som den, der opstod onsdag nat, skulle også gerne undgås fremover.

»Der var nogen, som havde en oplevelse af at blive forment adgang til Horsensvej i for lang tid, og det gav dem en dårlig oplevelse. Der er ting, vi skal gøre bedre, så frem mod 2023 vil vi i den grad lægge hovederne i blød i forhold til, hvordan vi kan få folk bedre ud af skoven efter de allerstørste koncerter og samtidig opretholde shuttlebusdriften,« lover Søren Eskildsen.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.