Asbjørns homecoming blev et brag 

Asbjørn Toftdahl Terkelsen, sanger og performer, indtog forleden sin tidligere hjemby Ry med et energisk show med stof til både dansesko og eftertanke.

Artiklens øverste billede
Der blev også plads til ægte, gammeldags lejrbålsstemning, da Asbjørn satte sig ned med en guitar og bad publikum sætte sig rundt om ham. Foto: Ole Jeppesen

Asbjørn Toftdahl Terkelsens hjemkomst blev et ægte brag af en fest – eller rettere tre brag. For tre skolekoncerter var, hvad der skulle til for at nå ud til alle elever i 7., 8. og 9. klasse på den velvoksne Mølleskolen i Ry.

Asbjørn gæstede Mølleskolen som led i Kulturpakker-konceptet, der sender levende teater, dans og musik ud til alle skoleelever i Skanderborg Kommune. Og selvom klokken kun var lige over frokost, opstod der hurtigt klubstemning i salen, hvor de tre musikere og publikum fandt hinanden i fællessang, dans og spontane Q&As.

“Hvor gammel er du?”, “Hvor bor du?”, “Hvor mange views har du på Youtube?”, “Er du til fyre?”, “Hvordan skriver man et hit?”

Spørgsmålene var mange, og Asbjørn svarede beredvilligt og ærligt både under og efter koncerten. Det er nemlig en del af konceptet. At byde eleverne aktivt ind i sangenes fortællinger og dermed en flig af Asbjørns liv.

Budbringer

»Jeg vil gerne vise, at der i dag er mere frihed end nogensinde til at være sig selv – også med hensyn til køn og seksualitet. Man har lov til at bare at være et menneske og mixe maskuline og feminine sider, som man vil. Jeg kan heldigvis mærke, at de unge finder det mere naturligt at føre den samtale end for 15 år siden, da jeg selv var 15 år og følte mig fejlplaceret allevegne. Og der ligger kernen i, hvorfor jeg spiller skolekoncerter. Jeg vil gerne være den budbringer, som jeg selv manglede dengang,« forklarer Asbjørn i en pressemeddelelse.

Det er totalt fedt at være tilbage i Ry, og jeg blev faktisk temmelig rørt under koncerterne...

Asbjørn Toftdahl Terkelsen

Hans far er tidligere forstander på Ry Højskole, Ole Toftdahl, og Asbjørn har haft tilknytning til byen i over 15 år.

»Det er totalt fedt at være tilbage i Ry, og jeg blev faktisk temmelig rørt under koncerterne – både over at være hjemme igen og helt konkret over at spille for min storebror, som er lærer her, for min nevø og niece, som er elever på Mølleskolen og for nogle af mine venners børn. Det er vildt, når verdenerne mødes på den måde,« siger Asbjørn.

Flytter grænser

De catchy popsange blev leveret med maksimal loudness via håndspillede trommer, samplepads og backtracks. En masse engelske betegnelser for elementer i den moderne musikmaskinpark. Der blev dog også plads til ægte, gammeldags lejrbålsstemning, da Asbjørn satte sig ned med en guitar og bad publikum sætte sig rundt om ham.

Asbjørn bliver jo bare ved og ved, indtil han har alle med. Han er dygtig, vildt ihærdig og vildt modig. Det smitter af på publikum, som koncerten igennem tør mere og mere. For eksempel at danse og synge

Stinne Nørregaard, musiklærer og medkoordinator for Kulturpakke-arrangementer på Mølleskolen

Koncertens gode vibrationer blev bemærket i lærergruppen. Stinne Nørregaard, som er musiklærer og medkoordinator for Kulturpakke-arrangementer på Mølleskolen, er imponeret:

»Asbjørn bliver jo bare ved og ved, indtil han har alle med. Han er dygtig, vildt ihærdig og vildt modig. Det smitter af på publikum, som koncerten igennem tør mere og mere. For eksempel at danse og synge,«siger hun og uddyber:

»Kulturpakker er et skønt system. Gode undervisningsmaterialer og forestillinger og koncerter af høj klasse. Vi ser så godt som hver gang en flok børn, som til at begynde med er lidt forbeholdne og sidder med armene over kors – men som langsomt bløder op for til sidst at stå midt i en kæmpe oplevelse sammen med deres kammerater. En oplevelse, der flytter grænser for den enkelte – men som også udvikler relationerne i fællesskabet,« forklarer Stinne Nørregaard.

Kulturpakker samler børnekulturelle tilbud fra de tre nationale kompetencecentre TeaterCentrum, Dansehallerne og Levende Musik i Skolen, og ordningen har nu i 12 år leveret børnekultur “ud-af-huset” til børnenes hjemmebane i Skanderborg Kommunes skoler.

Efter de tre koncerter på Mølleskolen pakkede Asbjørn, bandet og lydmanden sammen i en fart, mens de snakkede om de næste skolekoncerter. Og der er nok at snakke om, for turplanen rummer i alt hele 27 skolekoncerter fordelt over septembers resterende dage.


Vil du hver dag modtage de væsentligste nyheder fra Skanderborg direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Uge-Bladets nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Uge-Bladet på listen og tryk tilmeld.
d

gs

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.