Alt er stadig godt: Musikentreprenøren, Smukfesttalsmanden og inspiratoren Poul Martin Bonde hyldes i ny bog

To år efter sin død, genopstår Poul Martin Bonde i en fantastisk velfortalt bog baseret på »en skov af stemmer« fra stjernerne, han hjalp, vennerne omkring ham, Smuk-folket han var en del af og familien, han elskede.

Artiklens øverste billede
Kirsten Bonde Sørensen har taget Poul Martins mantra til sig i mere en en forstand. Ordene står tatoveret i smuk rød skrift på indersiden af hendes underarm. Foto: Grethe Bo Madsen

»Ydmyghed er ikke en lille følelse, det er en stor følelse.« Kan man andet end læne sig tilbage og nikke anerkendende af en mand, der leverer sådan et budskab? Manden er Poul Martin Bonde, kendt af alle der elsker Smukfest, antidagligdag og Waltherånd. Ham, der opfandt begrebet overskudsenergi og lagde grundstenen til Smukfonden, som støtter projekter for ensomme og udsatte.

Poul Martin udviklede en evne til at se tingene lidt mere fra oven og lade være med at gå i dybden med det, der var ligegyldigt. Det betød også, at han formåede at holde blikket på livet og leve, som om han ikke var syg

Kirsten Bonde Sørensen

Det er der ganske sikkert rigtig mange, der godt ved. Men sæt dig til rette og gå ombord i bogen, der på genial og smukkeste vis har fået navn efter Poul Martin Bondes livsfilosofi og enkle mantra: ’Alt er godt’, og bliv side for side klar over, præcist hvor enormt et aftryk Poul Martin har sat ikke alene på den danske musik scene, men især i hjertet hos musikerne og folkene bag og alle de mange andre mennesker, hvis veje han krydsede på sin vej gennem livet. Han var en sjælden inspirator, og det er overvældende, underholdende og ind imellem også ret rørende læsning fortalt af ingen ringere end skovtrolden Walther.

Musikentreprenør

’Alt er godt - Poul Martin Bondes liv og betydning i dansk musik’ er bogen om en mand, der fandt sig selv på livets vej, fra blåsyn og usikkerhed til menneskeligt overskud og inspiration for andre. Det er også historien om en foretagsom og nytænkende musikentreprenør, som i løbet af sin karriere prøvede ufatteligt mange veje af. Samtidig er det 40 års dansk musikhistorie set fra et Poul Martin Bonde perspektiv og fortalt gennem dem, han gik den ekstra mil for. Og endelig er det historien om Smukfest og skovtrolden Walther.

I hvert fald hvis man spørger kvinden bag manden, som i dette tilfælde også er kvinden bag bogen. Eller sådan da, for Kirsten Bonde Sørensen har godt nok ikke skrevet bogen selv – det har forfatter Karin Svennevig Hyldig – men hun har holdt og samlet alle tove i processen og kæmpet en indædt kamp for, at bogen er endt i præcis den ånd, Poul Martin forestillede sig, da han bare få uger før sin død fik oplyst, at slutdatoen nærmede sig, og besluttede at sætte sig et eftermæle.

Trods sit åbenlyse talent som fødselshjælper for adskillige musikere og projekter, var Poul Martin en meget beskeden mand. Arkivfoto: Per Bille

Et kæmpe aftryk

»Lige efter Poul Martins død væltede det ind med udtalelser og udsagn og opslag. Rigtig mange fortalte om, hvad han havde betydet for dem. Det var totalt overvældende, også mere overvældende end jeg var forberedt på. Han har simpelthen bare gjort så stort et indtryk på så mange, mange mennesker og sat et aftryk på utrolig mange projekter og samarbejder. Bogen er et forsøg på at dele ud af den fortælling,« forklarer hun.

Karin Svennevig Hyldig kom ind i billedet i foråret sidste år. Selvom hun ikke kendte Poul Martin på forhånd, var hun ifølge Kirsten hurtig til at få den rigtige fornemmelse af ham, og grave sig ned i fortællingerne.

»Karin havde ingen forud indfattede meninger. Hun var utrolig god til at stille skarpt, grave sig ned i Poul Martins livshistorie og uddrage essensen. Hun har været god til at se alle de roller, Poul Martin havde, og alle de aspekter, han rummede. Og så fandt hun på det helt geniale at lade FestiWalther fortælle historien,« konstaterer Kirsten.

Mantra og livsfilosofi

Bogens titel foreslog Poul Martin selv. ’Alt er godt’ blev med tiden et mantra for ham, især efter han fik stillet kræftdiagnosen.

»Han sagde det oftere og oftere, som tiden gik, især da han blev syg. Jeg tror, det er meget kendetegnende for mennesker, der får en livstruende sygdom, at de ligesom løfter blikket og distancerer sig fra alle de der småproblemer, der jo vitterlig ingen ting betyder på den lange bane,« understreger Kirsten.

»Poul Martin udviklede en evne til at se tingene lidt mere fra oven og lade være med at gå i dybden med det, der var ligegyldigt. Det betød også, at han formåede at holde blikket på livet og leve, som om han ikke var syg. Han levede faktisk meget stoisk. Han blev ved med at have en arbejdsdag – han gik bare ned på fuld tid,« tilføjer hun smilende.

Flere af parrets venner var i den tid end ikke klar over, hvor alvorligt det stod til for Poul Martin, for han talte aldrig om sin sygdom.

»Han holdt kadencen højt og formåede at rumme den der forfærdelige sygdom og ikke få den til at fylde. Vi talte heller ikke om hans sygdom, og derfor fyldte den heller ikke synderligt meget i vores hverdag.«

For Poul Martins familie, og navnlig for Kirsten selv, var det imidlertid også lidt af en udfordring. »Der måtte jeg bare vælge at se det positive i det,« konstaterer hun.

Evigheden plus to

På familiens sidste feriedag sammen i København i juli 2020 fik Kirsten og datteren Juliane tatoveret ’Alt er godt’ på underarmen. Ideen var Julianes.

»Jeg bærer Poul Martin med mig overalt. Og jeg tænker faktisk ofte på hans mantra. På hvor tit vi går op i ligegyldigheder. Det er vel på mange måder vor tids største udfordring. Vi kommer alt for nemt til at fokuserer på det, der er uvæsentligt. På den måde betyder ’Alt er godt’ for mig i dag, at jeg lige husker at hæve blikket og blive lidt mere meta-orienteret. Hvad er det egentlig, vi er her for? Det giver et langt mere holistisk blik på os selv, og det vi giver videre til i verden.«

Senere – efter Poul Martins død – fik Kirsten endnu en tatovering: ∞+2.

»Det forestiller vores tegn. En evighed sammen var ikke nok. Derfor var det evighed plus to.«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.