10 ting du IKKE skal sortere som plastik – og 5 overraskende ting du skal

Når du sorterer dit plastikaffald, kan det blive genanvendt til nye plastikprodukter. Vi har samlet en række ting af plast, du (ikke) skal lægge i plastikcontaineren.

Artiklens øverste billede
Flamingo skal ikke sorteres som plastik. Små stykker kan puttes i restaffald, og større stykker kan stilles til storskrald eller afleveres i flamingo-containere på genbrugsstationen. Foto: Lisbeth Holten, Videncentret Bolius

De fleste husholdninger samler bunkevis af plastikaffald i løbet af ugen. Men hvad skal egentlig sorteres som plastikaffald, og hvad skal ikke?

Få svaret for 15 forskellige slags plastikaffald. Selvom affaldssortering er i gang med at blive ensrettet over hele landet, kan der stadig være forskel fra kommune til kommune. Tjek eventuelt din kommunes hjemmeside for at se, hvad der er gældende regler, hvor du bor.

10 ting du IKKE skal putte i plastikcontaineren

Gamle, hullede gummistøvler og utæt regntøj Begge dele kan indeholde PVC. De fleste steder skal det derfor afleveres til deponering på genbrugspladsen. Enkelte steder kan man genbruge PVC, så tjek din kommunes regler.

Plastiklegetøj, der indeholder mekanik Alt plastiklegetøj, der er strøm- eller batteridrevet og indeholder en eller anden form for elektronik, skal sorteres som elektronik. Er der batterier i, skal de sorteres som farligt affald.

Margretheskål, der er revnet Din gamle Margretheskål er lavet af melamin, så den skal ikke sorteres som plastik, men som restaffald. Det gælder også, hvis du har grydeskeer eller andet køkkenservice, der er lavet af melamin.

Tomme håndsprit-flasker Selvom håndspritflasken er tom, kan der godt sidde små spritrester i, og det gør flasken brandfarlig. Derfor skal den sorteres som farligt affald.

Smørbakke, chipspose, vatpind eller kaffekapsel, der har et metalfolielåg, metalfilm eller et andet materiale end plastik i sig Når en beholder eller en emballage indeholder et andet element end plastik, eller et materiale, du er i tvivl om, hvad er, bør du sortere det som restaffald. For hvis produktet ikke er af plastik, kan det forstyrre sorteringen af hele plastik-containerens indhold (fordi sorteringsanlægget måske ikke kan håndtere det), og så kan det ikke genanvendes. Hvis der er rene plastikdele, som du kan skille fra de andre elementer, kan du selvfølgelig sortere disse som plastik.

Toiletbørste, opvaskebørste og tandbørste Når dit plastikaffald bliver sorteret, er der altid et menneske inde over et eller andet sted i processen, fordi en del af sorteringen foregår manuelt. Derfor skal meget uhygiejniske ting som for eksempel din toiletbørste sorteres som restaffald. Mange af disse børster er i øvrigt også sammensat af flere forskellige materialer – endnu en grund til, at de skal i restaffald.

Hundelorteposer og bleer med indhold Hundelorteposen er måske nok af plastik, men er der indhold i, skal den selvfølgelig sorteres som restaffald. Det samme gælder alle former for bleer, selvom de skulle være lavet af et plastikmateriale. Igen skal du tænke over, at et andet menneske er ind over sorteringen af dit plastikaffald.

Flamingo og presenning Mange antager, at flamingo og presenning skal sorteres som plastik, fordi begge dele er lavet af plasttyper. Men ingen af delene må sorteres som plastik. Små stykker flamingo kan du putte i dit eget restaffald, og større stykker kan nogle steder stilles til storskrald eller afleveres i særlige flamingo-containere på genbrugsstationen. Presenninger skal afleveres til deponering på genbrugsstationen, hvis de indeholder PVC – og ellers i containeren med stort brændbart. Tjek, hvad der præcist gælder i din kommune.

Flasker og beholdere til skrappe rengøringsmidler eller insektbekæmpelse Selvom din afløbsrens eller myregift er i en plastikflaske, skal det sorteres som farligt affald, fordi der kan være rester af de skrappe midler i. Så er der et faresymbol på flasken, skal den sorteres som farligt affald. Du må dog gerne lægge plastflasker og -beholdere med orange kryds eller udråbstegn som for eksempel opvaskemiddel i plastbeholderen.

Kasserede afløbsrør og tagrender Gamle afløbsrør, tagrender eller andre byggematerialer af plastik kan indeholde PVC. De fleste steder skal det derfor afleveres til deponering på genbrugspladsen. Enkelte steder kan man genbruge PVC, så tjek din kommunes regler.

Fem overraskende ting, du SKAL putte i plastcontaineren

Omslag til cd’er og dvd’er Har du gamle omslag til cd’er og dvd’er, må de gerne sorteres som plastik. Men husk at tage cd/dvd og papiret ud. Husk dog, at hvis du bor i en kommune, hvor man stadig skelner mellem hård og blød plast, skal du skille den hårde plastikkasse fra den bløde omslagsplastik.

Plastflasker – med og uden pant Når man er vant til at pante flasker, kan det virke forkert at smide den slags flasker i plastikcontaineren. Men det er helt okay. Og ønsker du ikke at pante dine flasker, kan pantflasker faktisk også smides i plastikcontaineren.

Mayonnaise- og ketchupflaske af plastik Plastikemballage, der har indeholdt fødevarer, skal normalt tømmes og skylles så godt som muligt, inden det sorteres som plastik. Men når det gælder plastikflasker og beholdere, der har været mayonnaise, ketchup, dressing eller lignende i, kan du ikke rengøre dem for alle rester uden at skulle skære dem op. Dem må du dog godt sortere som plastik alligevel – fordi resterne er lukket inde.

Bobleplast Indpakningsplastikken, der kan give de små sjove smæld, er plastik og derfor helt ok at putte i plastikcontaineren.

Plastlåg fra kartoner og andet Når du står med en beholder, flaske eller karton, der består af flere forskellige materialer, er du måske tilbøjelig til bare at smide den i restaffaldet. Men skruer du plastiklåget af, kan det selvfølgelig sorteres som plastik.

Nye regler

Kommunerne skal som udgangspunkt sørge for, at der er etableret ordninger for indsamling af husholdningsaffald, som er i overensstemmelse med affaldsbekendtgørelsens krav (med nye nationale, fælles kriterier for sortering af affald) senest 1. juli 2021. Kommunen kan dog, hvis det er nødvendigt, søge dispensation fra denne frist – maksimalt frem til 31. december 2022.

Kommuner, der i dag indsamler metal, glas og hård plastik i samme ordning har dog helt frem til 1. januar 2025 til at udfase denne ordning. Kort sagt betyder det altså, at du kan opleve forskellige sorteringskriterier for affald i kommunerne frem mod 2025.

Når det kommer til plastik, betyder det blandt andet, at nogle kommuner stadig sorterer hård og blød plastik hver for sig, mens andre sorterer dem sammen. Og at nogle kommuner accepterer plastik i alle farver i plastik-containeren, mens andre kommuner for eksempel ikke kan håndtere sort plastik heri.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.