Studiet i Vestergade: Peter Sommer holder øje med Zahle og alle gæsterne
Minderne er mange i Studio Communale, hvor Søren Zahle, Peter Sommer og mange andre musikere i mange år har tilbragt mange timer.
På en af de første vægge i Studio Communale i Vestergade hænger der mange billeder af Peter Sommer, hvis øjne stirrer direkte på en.
»Men det er godt nok, for Peter Sommer er jo et eller andet sted min chef,« lyder det med et grin fra Søren Zahle, der er guitarist i Peter Sommer og Tiggerne.
Han overtog studiet efter Skanderborg-musikeren Peter Sommer i 2014, der købte stedet i 2011.
Jeg har altid drømt om at åbne et pladestudie. Det er rart også at kunne tilbyde den del nu. Og at det er her i Skanderborg, betyder også meget for mig. Jeg kan være med til at holde live i musikmiljøet her i byen.
Dengang sørgede Peter Sommer for at få skåret et stort træ ud i skiver, som han kunne få en kyndig til at sætte op på scenevæggen i dagligstuen.
Selvom det i begyndelsen var Peter Sommers studie, kom Søren Zahle allerede dengang meget i de hyggelige lokaler i Vestergade. De var også sammen om at finde på navnet til stedet.
»Studio Communale kommer af en italiensk fodboldstadium Stadie Communale. Vi har et eller andet for Italien, efter vi engang for mange år siden var på studietur i Firenze. Det var vi meget betagede af, og så begyndte vi at lege med det italienske sprog og farver,« fortæller Søren Zahle.
»Dengang Peter (Sommer red.) havde stedet her, lavede vi tit pizzaer til dem, der kom og spillede her,« fortæller Søren Zahle, der pendlede mellem studiet og Aarhus frem til 2017, hvor han boede med sin familie.
»Men nu er vi tilbage i min barndomsby. Jeg voksede op i Højvangen, så det er virkelig dejligt at være tilbage,« siger Søren Zahle.
At han blandt andet flyttede tilbage til Skanderborg, gav Søren Zahle mere tid til studiet. Det blev blandt andet til en tilblivelse af et pladestudie hos Studio Communale, og for nylig udgav stedet i samarbejde med 74-årige Carsten Hentze den første plade. Det blev for nylig fejret på Marius Øltapper, hvor Søren Zahle og Carsten Hentze spillede nogle af numrene på Carsten Hentzes plade live.
»Jeg har altid drømt om at åbne et pladestudie. Det er rart også at kunne tilbyde den del nu. Og at det er her i Skanderborg, betyder også meget for mig. Jeg kan være med til at holde live i musikmiljøet her i byen,« lyder det fra Søren Zahle.
Sulten efter musik
Han er vild med sit liv, og han nyder både at have tid til familien og musikken.
»Der var lige nogle år, hvor jeg ikke brugte så meget tid på at spille musik, men nu er børnene ved at have en alder, hvor jeg godt kan begynde på det igen. Jeg er egentlig også ved at være sulten efter det,« fortæller Søren Zahle.
Det er også en af årsagerne til, at pladestudiet nu kunne blive en realitet. For med sådan et ved han godt, at det kommer til at kræve timer i studiet.
Siden første pladeudgivelse fra studiet, har Søren Zahle flere på programmet. Det gælder blandt andet en flok unge musikere fra Aalborg.
»Det er et ungt band, der kalder sig Maaneland. De er under mine vinger, og jeg er en slags mentor for dem. Det kom op at stå, da de selv kontaktede mig. De kunne godt lide min musik, så selvfølgelig havde jeg lyst til at arbejde med dem,« fortæller Søren Zahle, der også selv kommer til at optræde i bandets numre.
Det er konceptet med det nyopstartede pladestudie. At han vil tilbyde sig som hjælp, hvis kunstnerne har et ønske om det.
Men det er ikke det eneste, som Søren Zahle sysler med. Han har også fået gang i en webshop med salg af plader. Det er fortsat i sin spæde opstart.
Det er mængden af musiske dage, indspilninger, øvedage og hyggelige minder til gengæld ikke. I alle årene er musikere mødtes i de hyggelige og varme lokaler bag en massør i Vestergade. Der er brugt - og bruges stadig - et utal af timer på at spille musik, have hyggelige snakke og lave god mad.
Træskiver og skæve gulve
»Der har virkelig været mange her i studiet igennem tiden. Jeg har det sådan, at man bare skal bruge de instrumenter, der er hernede. Bare man rydder op efter sig selv igen,« fortæller Søren Zahle, der har fyldt den ene væg i dagligstuen med guitarer.
Dagligstuen er desuden indrettet med en scene i den ene ende og et sofahjørne i den anden. Der er også et lydisoleret rum, et køkken, et kontrolrum og et ekstra rum, hvor kunstnerne kan øve sig.
Meget af det har Søren Zahle selv renoveret.
»Kontrolrummet var noget af det, jeg selv gik og ordnede på. Det er nok også derfor, gulvene er skæve nu,« lyder det med et grin fra Søren Zahle, der er vokset op med en tømrerfar.
»Så jeg er ligesom vokset op i det,« fortæller Søren Zahle, der også selv har malet striberne udvendigt, så det minder om et ishus.
Ligesom Peter Sommer, ville Søren Zahle også have hængt skiveskåret træ op i hans nyeste øverum. Træet giver en helt anden lyd, når der spilles musik, fordi det ikke er flade vægge tæt op mod hinanden.