Mindeanlæg og Galleri Julius på Vestermølle

Kombineret fernisering af Julius-udstilling og overrækkelse af donationer 22. september.

Artiklens øverste billede
Den tørstige mand. Kort efter offentliggørelsen af denne 'Dagens Julius' valgte Carlsberg at lukke ned i Rusland. Illustration: Jens Julius Hansen

Skanderborg Kommune og Fredningsnævnet har givet tilladelse til, at Vestermølle Møllelaug i haven mellem Vestermølles hovedbygning og Oddervej ind mod mølledammen opfører et historisk mindeanlæg. Der bliver adgang hertil fra alle sider ad en sti, som anlægges omkring mølledammen.

Finansieringen af anlægget og mere til er sikret ved donationer fra en række landboforeninger i Østjylland og på Samsø samt Mejeriforeningen. Det markeres torsdag 22. september på Vestermølle. På vegne af landboforeningerne kommer Chr. Jensen, formand for Landboforeningen Kronjylland, for sammen med en række kolleger at overrække en check. Steen Nørgaard Madsen, formand for Mejeriforeningen og lurmærkets administrator i dag, har ligeledes bebudet sin ankomst, også med et beløb.

I haven mellem Vestermølles hovedbygning og Oddervej ind mod mølledammen opføres et historisk mindeanlæg.

Kulturhistorisk værk

I centrum af mindeanlægget sættes plads af til et kunstværk, som med udgangspunkt i Anders Nielsens og hans kone Kirstines virke skal beskrive den smeltedigel, der har udviklet og formet det Danmark, vi kender i dag. Andelsbevægelsens store skikkelse, Anders Nielsen, havde fra 1885 og mere end 40 år frem med udgangspunkt i posten som formand for Skanderborg Landboforening afgørende indflydelse på såvel landbrugets som andelsselskabernes fremskridt og dermed hele Danmarks udvikling. Blandt andet var han manden bag lurmærket, der i dag er klodens stærkeste mejeri-brand. Udover at drive parrets gård som et mønsterbrug var også Kirstine stærkt engageret i samfundets udvikling.

Mindeanlægget skal byde indenfor til det Vestermølle Museum, som Møllelauget er ved at udvikle sammen med landbrugsøkonom ph.d. Henning Otte Hansen, Københavns Universitet, og historiker, ph.d. fra Syddansk Universitet, Merete Bo Thomsen. Der laves nedslag i historien om stavnsbåndet, statsbankerotten i 1813, indførelse af undervisningspligt året efter fulgt op af verdens første højskole i Rødding i 1844, grundloven i 1849, katastrofen i 1864, Hedeselskabets virke og betydning, krisen i 1880’ erne, andelsselskabernes komme, udviklingen af industri og skibsfart, arbejderbevægelsen, den politiske udvikling frem mod stemmeret til alle og egentligt folkestyre fra 1915, internationalisering, vidensamfundet og IT-påvirkningen af stort set alt.

Også dagens udfordringer med henblik på gennem uddannelse, forskning og ny teknologier at skabe bæredygtige samfund for en verdensbefolkning på 10 milliarder i 2050 vil blive belyst.

Galleri Julius

Museet etableres i Vestermølles hovedbygning. På loftet i det 400 kvm. store hus etableres et Galleri Julius – i samarbejde med Jens Julius Hansen, kunstner bag årets bladtegning 2022. I mere end 50 år har Julius med pen og humor skildret udviklingen i en verden under forandring internationalt, nationalt og med et særligt øje for landbrugets forhold.

Forud for overrækkelse af donationer 22. september er der fernisering på et Julius-forscrap, som får plads i møllehuset over kværnrummet på Vestermølle. Dagen efter, fredag 23. august, afvikles Skanderborgs årlige kulturaften. Her er der fri adgang for alle kl. 16-21 til at komme og se Julius’ udvalg af tegninger fra de godt 50 år – samt høre om mindeanlæg og museum.


gs

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.