Frivillighed, fællesskab og fyraftensøl

Det er fællesskabet og de hyggelige stunder mellem alt det hårde arbejde, som frivillige peger på som drivkraften.

Artiklens øverste billede
32-årig Charlotte Frost lever af andres energi under Smukfest. »Det er skidehårdt, men den energi, man får fra andre, får man selv energi af. Det er svært at være træt, når du er i det. Jeg lever af andres energi,« lyder det fra Charlotte Frost. Foto: Per Bille.

Du ser dem allevegne på Smukfest.

De frivillige. Det er dem, der sammen med folkene i Smukfest gør det muligt, at de mange, mange tusinde festivalgæster i Bøgeskoven i den forgangne uge kunne feste på livet løs. Sådan er det hvergang, der er Smukfest.

De frivillige arbejder et utal af timer både før, under og efter festivalen. Og flere af dem gør det glædeligt år efter år. Og med tiden føler de sig som en del af ”waltherånden”.

Jo gladere frivillige, jo sjovere er det også for os. Det er vigtigt, at det også skal være hyggeligt at arbejde, så vi får blandt andet altid en fyraftensøl sammen.

Charlotte Frost, frivillig

Og hvorfor er det sådan? Hvorfor knokler de hellere et utal af timer, i stedet for at købe billetten? gør de så det?

»Jeg har været med, siden jeg var 18 år. Med tiden har jeg fået waltherånden. Det er simpelthen så fedt at være her. Vi hygger os, og det er som at have en familie nummer to, som du opbygger gennem år,« fortæller 32-årige Charlotte Frost fra Skanderborg, mens hun nyder en drink i medarbejderområdet i Sherwood med sine venner.

De hygger sig, mens de holder en velfortjent pause.

Charlotte Frost er områdeformand i området omkring Bøgescenerne, hvor hun arbejder med 200 frivillige gennem seks uger op til Smukfest.

Charlotte Frost koordinerer arbejdet og sørger blandt andet for, at alt materialet er kommet og den slags. Selvom der er meget hårdt arbejde involveret, er det vigtigt for Charlotte Frost at have glade frivillige.

»Jo gladere frivillige, jo sjovere er det også for os. Det er vigtigt, at det også skal være hyggeligt at arbejde, så vi får blandt andet altid en fyraftensøl sammen. Vi kalder det for ”byg og hyg”. Det skal være hyggeligt. Det er også noget af det, der gør, at vi har et fantastisk fællesskab,« siger Charlotte Frost.

Arbejd for billetten

Sådan er det også på Toiletholdet, hvor Ullakia Broch er formand. Hun har store dele af sin familie med på holdet, og selvom det måske ikke lyder særlig lækkert at være på toiletholdet, vil familien meget hellere være på det hold fremfor et af de andre hold under Smukfest.

»Det er meget frit på Toiletholdet, og der er plads til at sætte sig ned og slappe af imellem opgaverne,« lyder det fra Ullakia Broch, som er af sted med store dele af familien.

Blandt andet svigerdatteren Rikke Bendixen, som også har sine to børn med.

Rikke Bendixen (tv.) og svigermor Ullakia Broch er en del af toiletholdet på Smukfest. De og de mange frivillige på holdet sørgede for at gøre toiletterne rene under Smukfest. Foto: Per Bille.

»Vi værner meget om vores frivillige, og vi prøver at gøre det hyggeligt. Der er altid plads til, at man kan sætte sig herned og få en sodavand i løbet af dagen, og om aftenen fester alle med hinanden på kryds og tværs,« fortæller Rikke Bendixen, der sammen med nogle af de andre på holdet mødtes weekenden inden for at gøre toiletholdets tilholdssted klar til de fem dages fest i Bøgeskoven.

For dem er det vigtigt, at det er nogle hyggelige dage. For alle.

»Så vi forsøger at tage hensyn til alle vores frivillige på holdet, når vi laver vagtplan. Der kan man skrive ønsker til os, hvis man vil have fri til at høre musik på nogle bestemte tidspunkter. Så prøver vi at tage højde for ønskerne,« siger Rikke Bendixen.

Familiehygge og stand-up

Hun og familien glæder sig hvert år til at samles i deres fælles toiletmedarbejderområde, som ligger lidt trukket tilbage bag Happy Hippie Baren.

»Det er altid mega hyggeligt. Vi har en tradition med at se stand-up på Bøgescenerne sammen. Og så er det også fint for ungerne at lære, at man godt kan arbejde for at få eksempelvis en billet til Smukfest i stedet for bare at købe billetten,« lyder det fra Rikke Bendixen.

»Og de synes også, det er sjovt at være her. Når de har fri, går de rundt og samler pant sammen,« siger Rikke Bendixen.

For Rikke Bendixen er der også en anden fordel ved, at begge børn nærmest altid har været med i Bøgeskoven.

»Vores dreng på 15 år ved, hvad Smukfest er, fordi han har været så meget i Bøgeskoven som lille. Så det er også trygt for os at sende ungerne ud på egen hånd,« siger Rikke Bendixen, der sammen med hele familien nyder kvalitetstiden.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.