Smukfest går forrest: Solsikkesnor skal give folk med usynlige handikap bedre festivaloplevelse

Smukfest tilbyder som første danske festival, at personer med usynlige handikap kan få en solsikkesnor, der viser, at du lider af et usynligt handikap.

Artiklens øverste billede
Smukfest er første festival i Danmark, der tilbyder personer med usynlige handicap en Solsikkesnor. Foto: Inge Lynggaard Hansen.

Måske lagde du mærke til solsikkesnoren, mens du travede rundt på den flisbelagte skovbund i Bøgeskoven den seneste uge. Det er der en helt særlig årsag til.

Smukfest deltog som den første festival i Danmark i Solsikkeprogrammet, der har til formål at gøre festivaloplevelsen bedre for folk med usynlige handikap.

Med Solsikkesnoren om halsen ved folk, at de har med en person at gøre, som har et usynligt handikap som eksempelvis stress, angst, adhd, autisme eller depression.

»Man bekender kulør. Det kan være tabuiseret for nogen. Man kan have en let diagnose eller man kan have en svær. Det er jo fuldstændig individuelt, hvordan man har det med også at fortælle om sin mentale psykiske sygdom til andre mennesker. Og det her er en måde til ligesom at fortælle det til alle, der ser en,« fortæller Randi Rehmeier, kommunikationschef hos Smukfest.

Smukfest har bestilt 700 Solsikkesnore, og alle kan bede om en. Man behøver ikke fortælle sin diagnose. "Men man bekender jo kulør med den på," siger Randi Rehmeier, kommunikationschef ved Smukfest. Foto: Inge Lynggaard Hansen.

Inkluderende festival

Tiltaget er et forsøg på at gøre Smukfest mere attraktiv for mange flere mennesker.

»Vi har i forvejen i vores DNA, at der skal være plads til alle her så vidt muligt. Vi vil gerne være inkluderende, selvom man er skabt med en eller anden form for begrænsning. Solsikkesnoren er et program for dem, der har en udfordring, vi andre ikke kan se, så det syntes vi jo egentlig bare passede perfekt som en videreudvikling af den mangfoldige festival,« lyder det fra Randi Rehmeier.

»Man kan sige, at det er næste step i den inkluderende festival, hvor jeg synes, at vi i mange år har været ret opmærksomme på dem med en fysisk begrænsning, og nu bliver det jo så det usynlige,« fortsætter kommunikationschefen.

Hun kommer også ind på, at Psykiatrifonden har gjort op, at hver tredje voksne dansker før eller senere vil få en udfordring, der falder inden for kategorien.

»Det er jo ikke få festivalgæster, det her kan være relevant for. Og det er super vigtigt at gøre det usynlige synligt,« siger Randi Rehmeier.

Skal løbes i gang

Foreløbigt har responsen på tiltaget været god.

»Det er ret interessant, at foreningens egne medlemmer og festivalens frivillige har reageret meget positivt på det, efter vi meldte det ud. De synes, det er helt vildt fedt, at deres festival nu også er advokater for at synliggøre mentale handikapudfordringer i det offentlige rum,« fortæller Randi Rehmeier.

Det har blandt andet været nogle medarbejdere, der selv har gået med snoren. Men i et land, hvor Solsikkesnoren ikke var særlig udbredt, som den eksempelvis er i England.

Det ønsker Smukfest at ændre på. Derfor kunne man i år gratis få udleleveret solsikkesnoren i Informationen i Sherwood.

Kommunikationschefen oplyser, at der ved dette års Smukfest ikke blev uddelt i nærheden af de 700 Solsikkesnore, festivalen bestilte hjem. Hun anerkender også fuldt ud, at det er noget, der skal løbes i gang over tid.

Randi Rehmeier er helt med på, at der kan komme til at gå år, før danskerne får øjnene op for Solsikkesnoren.

»Det er jo måske relevant for mange flere, og det helt store spørgsmål er så, om publikum og danskerne er klar til at være med i det. Nu prøver vi,« siger Randi Rehmeier.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.