»Waltherånden, jamen jeg må bare sige, at den kan sgu noget«

Skanderborg Festivalklub har rejst de nye Bøgescener. Symbolet over dem alle på at Danmarks smukkeste festival nu er tilbage og gør klar til den bedste Smukfest nogensinde.

Artiklens øverste billede
Scenen er sat! Det tog 35 dedikerede frivillige fire dage at bygge den nye Bøgescene op. Hver scene er 19 meter bred og 13 meter høj og kan bære 60 tons udstyr. Foto: Grethe Bo Madsen

Festiwalther pusler i Skovbunden. Sammen med smukfrivillige har han på fire dage samlet over 1500 dele med tusindvis af bolte og rejst den nye Bøgescene, der gør festivalen i stand til at tage imod selv de største stjerners konvojer af lastbiler fyldt med udstyr til fantastiske sceneshow.

Bøgescenen har været færdige siden 2019 og skulle have været rejst i 2020 og 2021. Det blev den ikke. Nu er den her endelig. En fysisk og håndgribelig manifestation på, at vi er tilbage.

Søren Eskildsen, Skanderborg festivalklub

»Bøgescenen har været færdige siden 2019 og skulle have været rejst i 2020 og 2021. Det blev den ikke. Nu er den her endelig. En fysisk og håndgribelig manifestation på, at vi er tilbage,« siger en tydelig begejstret Søren Eskildsen, talsmand for Skanderborg Festivalklub.

De nye Bøgescener er 19 meter brede hver, 13 meter høje og 16 meter dybe og kan hver bære 60 tons udstyr - mere end fem gange så meget som de gamle scener.

Selvom langt de fleste hold er fyld op, er der stadig nogle hold, der har plads til flere frivillige medhjælpere. »Vi vil, som altid, opfordre folk til at melde sig til vores fællesskab og være med til den fantastiske oplevelse, det er at løfte en opgave og være en del af festen i bøgeskoven,« understreger Søren Eskildsen. Foto: Per Bille

State of the art

»Bøgescenen er indrettet og designet på en ny og tidssvarende måde, som matcher de behov, vi har i dag. For eksempel er der skinner i loftet til at køre udstyret rundt i, og der er mange flere ankerpunkter til at hænge udstyr op i. Det er altså ikke hyldevarer det her, men state of the art. Det har været den vildeste designproces. Scenerne er designet af de bedste folk, vi kender inden for det her område, både vores egne folk og eksperter udefra, og designet helt fra bunden, så de er skræddersyet til os,« forklarer Søren Eskildsen.

Normalt har festivalklubben først grønt lys fra uge 26 til at opbygge festivalpladsen, men da de nye Bøgescener aldrig har været rejst før, har klubben fået dispensation til at starte opbygningen af den nye scene, så der var tid til korrektioner, hvis delene ikke passede præcist til ankerpunkterne.

Når man står midt i en krise og skal træffe nogle beslutninger, så er det svært at se mere end nogle uger frem. Men det, der har virket er, at vi i dag står utrolig stærkt i frivilligheden. Vores forening er stærk.

Søren Eskildsen, Skanderborg festivalklub

»Bøgescenen er bygget af 35 dedikerede frivillige. Og hvorfor har vi så brugt frivillige til så stor en opgave? Det har vi, fordi de ganske enkelt er de bedste. Mange af dem har været med til at rejse Bøgescenen i årtier - og for nogle af dem er det tredje gang, de er med til at opføre en ny Bøgescene,« oplyser han.

Den nye scene er ikke alene meget større end den gamle scene, den er også skubbet 45 meter længere bagud, og det skaber plads til 10.000 flere publikummer på koncertpladsen foran scenerne. Samtidig er nye tværveje og en ny »hovedfærdselsåre« fra Sherwood til Mexival med til at lette trafikken rundt på pladsen.

Waltherånden er i årevis blevet omtalt som det helt særlige kit, der gør fællesskabet i festivalklubben stærkt og magisk. Foto: Per Bille

»Walther er her stadig«

»Og som du kan se, så er Walthers hule der stadig,« tilføjer Søren Eskildsen.

For Walther er lige så vigtig i dag - måske endda endnu vigtigere - som da den lille skovtrold første gang blev introduceret som Smukfests maskot. For mens andre festivaler er kommet ud på den anden side af corona med mangel på frivillige, så er fællesskabet omkring Smukfest bundet sammen af Waltherånden. Over 15.000 frivillige medhjælpere står trippende klat til at trække i arbejdstøjet og komme i gang.

»Vores frivillighed er fantastisk, og den er i den grad noget, vi værner om og plejer. Nu står vi på den anden side af Corona, og kan se, at nogle af de tiltag, vi tog undervejs, faktisk har virket. Det er positivt, for når man står midt i en krise og skal træffe nogle beslutninger, så er det svært at se mere end nogle uger frem. Men det, der har virket er, at vi i dag står utrolig stærkt i frivilligheden. Vores forening er stærk. Når man er med i foreningen og alle er medejere i at lave en festival, så opstår der et meget stærkt fællesskab, som gør, at vi nu er der, hvor vi skal være i forhold til at forberede årets festival. Det er virkelig rart og positivt og bekræfter os i, at vores model er god,« konstaterer Søren Eskildsen.

Det syn, smuklingene har sukket efter i tre år. Her ses den gamle Bøgescene i 2019, hvor festivalen fejrede sit 40-års jubilæum. Arkivfoto: Per Bille

Frivilligheden genaktiveret

Både i sommeren 2020 og 2021 satte festivalklubben tiltag i søen for at pleje fællesskabet.

»Vi har haft tiltag under corona med særligt fokus på at pleje fællesskabet. Særligt sidste år med »Klubhuset« hvor de frivillige kunne mødes og med »Småfest«, hvor vi fik genaktiveret frivilligheden, og styrket fællesskabet. Her kunne man mødes og være sammen og snakke festival, både den, der ikke blev, men også den, vi skal holde lige om lidt.«

Der skal mere end en virus til at slå Waltherånden ihjel. Det er den der særlige kit, der binder os sammen. Den er i fællesskabet og den der kæmpelyst til at være sammen. Den er større end os selv.

Søren Eskildsen, Skanderborg festivalklub

Samtidig har de særlige danske støtteordninger været en tiltrængt og nødvendig redningskrans for festivalen.

»Vi er så heldige at leve i et land, hvor den politiske intention har været at holde hånden under os, og det sætter vi enorm stor pris på. Der er gjort alt, hvad der var muligt for at bevare den særlige festivalkultur, vi har her i Danmark, og det er utrolig positivt. Vi har både været på lønkompensations-ordning og under arrangør-hjælpepakken. Det har gjort en kæmpe forskel, og betyder, at vi nu kan starte i løb.

»Jeg håber aldrig, vi kommer til at opleve noget som corona igen. Men vi har fået maseret en muskel i forhold til at navigere i en tid, hvor vi ikke kan tage alting for givet,« understreger festivalens talsmand, Søren Eskildsen. Foto: Per Bille

»Større end os selv«

Det får Smuk-talsmanden tilbage til Waltherånden, der er svær at definere, men som kan helt utroligt meget i sig selv.

»Det der med Waltherånden, jamen jeg må bare sige, at den kan sgu noget. Der skal mere end en virus til at slå den ihjel. Den ligger under det hele, som den der særlige kit, der binder os sammen. Den er i fællesskabet og den der kæmpelyst til at være sammen. Den er større end os selv. Det er helt fantastisk. Waltherånden er det, der gør, at når vi har været usikre på situationen, så har vi haft et kompas i forhold til noget at kæmpe for og tro på.«


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.