8 meter høje kæmper skal få festivalgæster til at tænke på Verdensmålene

I en hal ved Mesinggård har en italiensk karnevalstrup sammen med Klaus Rubin fra Via University College skabt mobile giganter, der skal minde Smuklingene om at passe godt på jordkloden.

Artiklens øverste billede
Som lektor i drama og teater på VIA University College har Klaus Rubin i flere år arbejdet sammen med den italienske karnevalstrup La Compagnia Del Carnavale. Nu skabde de sammen giganter til Sårets Smukfest. Foto: Grethe Bo Madsen

Greta Thunberg kigger på mig med et lille smil krusende i mundvigen. Hun mangler godt nok sin krop, men der er ikke i tvivl om, at det er hende. Hendes krop sidder lige indenfor porten i Mesinggård hallen og er iklædt en gul regnfrakke og røde gummistøvler, og i hænderne holder hun jordkloden frem. Figuren når næsten op til taget, og det er derfor, jeg er i øjenhøjde med Greta, for hovedet må vente med at blive monteret på kroppen, til den otte meter høje skulptur forlader hallen i Mesing for at tage til Smukfest.

Hun er et symbol på den unge, der har mobiliseret ungdommen til at gå ind i klimakampen. Det er stærkt gjort.

Klaus Rubin, lektor, VIA University

Greta Thunberg er bare en af flere giganter, som vil møde gæsterne på årets Smukfest. Hun får følgeskab af to velbjærgede mænd, der siddende på et bjerg af affald mæsker sig i pengesedler, en isbjørn og Tinmanden fra Troldmanden fra Oz. Hans hoved står for øvrigt også på gulvet, og selv uden hoved er det et godt spørgsmål, hvordan han kommer ud gennem porten, når han skal fragtes ud til festivalen.

Italienske papmache-mestre

Giganterne er skabt af den italienske karnevalstrup, La Compagnia del Carnevale, sammen med Klaus Rubin, der er lektor i drama og teater ved Via University College.

»De har kendt hinanden i en hel del år, og er nogle af de dygtigste i verden til at skabe figurer af papmache. Som du kan se, så er Greta Thunberg utrolig vellignende. De gør rigtig meget ud af at være så præcise som mulige, når de modellerer ansigterne,« fortæller Klaus Rubin, der lærte karnevalstruppen at kende ved lidt af en tilfældighed for flere år siden.

»Jeg læste en artikel om verdens største karneval og tog derned. De har en hel bydel kun til at lave papmache. Byen hedder Viareggio og ligger tæt ved Pisa og Firenze. De holder et kæmpestort karneval hvert år i februar. Det var en fantastisk oplevelse. Og det var der, jeg mødte ensemblet her og »forelskede« mig i det, de kunne skabe med papmache.«

Klaus Rubin har sammen med Corinne Roger, Elodie Lebigre og Editriana Sechi fra La Compagnia Del Carnevale skabt de kæmpestore papmache-figurer af Greta Thunberg og Tinmanden. Foto: Grethe Bo Madsen

Tre etager høj isbjørn

Efter mødet med karnevalstruppen tog Klaus Rubin hjem med en drøm om at skabe et halvt års praktik for sine VIA-studerende, så de sammen med truppen kunne bygge figurer til Aarhus Festuge. En plan, der dog hurtigt viste sig at være for dyr til at realisere.

»Men så skulle Aarhus være Europæisk Kulturhovedstad i 2017, og så blev det muligt at søge midler til den slags. Så fik vi endelig gang i et samarbejde,« fortæller Klaus Rubin

Samarbejdet fortsatte i 2018, hvor La Compagnia Del Carnevale var sammen med Klaus Rubin om at skabe projektet »Isbjørnens styrke - vores styrke«. Projektet gør op med de fordomme, der er om Grønland og grønlændere ved at sætte fokus på de særlige vilkår, der er forbundet med at vokse op i Grønland, og de særlige styrker, det giver. Projektets ikon, den tre etager høje isbjørn, er den, der om kort tid vil kunne opleves i bøgeskoven sammen med de øvrige giganter.

Efter besøget på Grønland skulle projektet have besøgt fire steder i Danmark, men det satte corona en stopper for. I stedet tog Klaus Rubin kontakt til nogle af sine gamle venner, blandt andre Jonas »Pindhund« Hallberg, der i årevis har været Smukfests helt særlige finurlighedsmester. Dem fik han lokket en tur til Viareggio, så de på egen krop kunne opleve karnevalet og de gigantiske figurer.

»Det skal vi bare have,« var konklusionen, og derfor har Klaus Rubin og karnevalstruppen nu gennem et par uger haft travlt i Mesing.

Vigtige Verdensmål

Alle giganterne har bevægelige dele, der styres ved hjælp af mekanik og robotteknologi.

»Greta Thunberg kan række kloden frem og blinke med øjnene og se fra side til side. Hun er et symbol på den unge, der har mobiliseret ungdommen til at gå ind i klimakampen. Det er stærkt gjort. De tykke mænd sidder ovenpå alt det her affald og æder penge. Her er inspirationen hentet i det indianske ordsprog: Når den sidste fisk er fanget og den sidste fugl er skudt, finder mennesket ud af, at det ikke kan spise penge,« forklarer Klaus Rubin.

»Isbjørnen er ret fantastisk, når den er i aktion. Den kan krænge overlæben tilbage og vise tænder, blinke og bevæge forpoterne. Projektet, den var ikon for, fokuserede på social bæredygtighed og tager udgangspunkt i FNs verdensmål nummer 8, som handler om at skabe inkluderende og bæredygtig vækst. Og endelig er der Tinmanden, der kan åbne en låge foran, og vise sit bankende hjerte. Alt sammen et lille hip til festivaldeltagerne om at huske på Verdensmålene... og rydde op efter sig,« tilføjer han.

I øjeblikket har en solsort bygget rede i Tinmandsne hånd, og der får den lov at bo med sine unger, indtil giganterne drager på festival.

»Der er rigtig god karma i det - det er jo nærmest det, det hele handler om. At værne om vores klode og dens natur.«

Lever for karnevallet

Corinne Roger glæder sig over samarbejdet med Klaus Rubin og Smukfest. Hun har været med i karnevalstruppen i årevis. Det har de fleste af truppens medlemmer, som for de fleste vedkommende også er i familie med hinanden.

Det er en teaterfilosofi der gennem årene har knyttet os meget tæt sammen gennem alle de mange fantastisk oplevelser, vi har haft sammen både i forbindelse med karnevallet, men også som nu sammen med Klaus og Smukfest

Corinne Roger, La Compagnia Del Carnevale

»La Compagnia del Carnavale blev etableret tilbage i 2004 af familien Lebigre Roger i forbindelse med karnevallet i Viareggio. Dengang var det for at skabe et optog med store figurer, der blev trukket på vogne. Siden har vi eksperimenteret rigtig meget ikke kun med figurerne, men også med hele karnevals-showet med musik, koreografi og interaktionen med publikum. Vi har specialiseret os i omhyggeligt opbyggede processioner,« fortæller hun.

»Det er en teaterfilosofi der gennem årene har knyttet os meget tæt sammen gennem alle de mange fantastisk oplevelser, vi har haft sammen både i forbindelse med karnevallet, men også som nu sammen med Klaus og Smukfest,« tilføjer hun.

Fra den første ide til den færdige papmacheskulptur står klar, går der ifølge Corinne Roger typisk mellem fem og seks måneder.

»Første skitserer vi på papir, hvad det er for en figur, vi gerne vil skabe, og hvad den skal kunne. Så finpudser vi den og laver en 3D-model i et CAD-program på computeren. Ud fra den model skaber vi først en lille fysisk model og derefter den store model, som bygges op i papmache. Den må ikke være tungere end cirka 200 kilo, for ellers bliver den for tung til, at vi kan trække den rundt. Den del af processen tager normalt to til tre måneder. Derefter går der yderligere et par måneder eller tre med at tilføje den mekanik eller robotteknologi, der skal gøre giganterne bevægelige,« forklarer hun.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.