Frihed, frækhed og fantasi: 6000 tog til sløngelfest med Gummi Tarzan, Bette Lorte og lille Virgil
Remoulademadskast, trillebørsræs og drengestreger - naturligvis også for piger. Sidste uge stod i »slønglernes« tegn i Skanderborg, da »Di Heslige Slønglers Klup« afviklede den årlige børnefestival i Ole Lund Kirkegaards ånd.

00 Små og store »sløngler« indtog i sidste uge Skanderborg midtby da de årlige Sløngeldage rystede coronaskyggen af sig. 2022-udgaven af børnefestivalen blev et brag af en succes ovenpå aflysningen i 2020 og den coronaramte udgave sidste år.
At se sløngel-byen blive til virkelighed med alle de mange sløngel-inspirerede optrin og -aktiviteter og se den glæde og begejstring, det skaber hos store og små, det er noget af det allermest bekræftende for os.
Omkring 900 elever fra kommunens 3. klasser lagde onsdag ud med en kulturel appetitvækker af en fest med et twist af Kirkegaards finurlige univers. Torsdag aften fulgte en aftenvandring med Skanderborg Museum i Ole Lund Kirkegaards fodspor og fredag besøgte 200 børnehavebørn festivalen inden kulminationen lørdag til Store Sløngeldag, hvor cirka 6000 gæster lagde vejen forbi til Bogdag for Bette Lorte, koncerter, konkurrencer, skattejagt, og markedsstemning med levende dyr, cirkus, kaninhop og meget, meget, meget mere.

Fællesskabsgivende dag
»Onsdag var en fantastisk dag, hvor vi tog imod 3. klasse-eleverne fra alle skoler i hele kommunen. 900 elever med store smil, begejstring og glimt i øjet oplevede »sløngeluniverset« tæt på. Skolerne kalder det et fællesskabsgivende arrangement, noget der i min optik er meget vigtigt og alt for lidt af,« understreger Uffe Høj, formand i Di Heslige Slønglers Klup, som står bag Sløngeldagene.
»På selve Store Sløngeldag havde vi godt 6000 besøgende, og tilstrømningen var stor dagen igennem. Nu skal man jo vare sig for store ord, men det var super godt. Det var en skøn dag fyldt med oplevelser. At se sløngel-byen blive til virkelighed med alle de mange sløngel-inspirerede optrin og -aktiviteter og se den glæde og begejstring, det skaber hos store og små, det er noget af det allermest bekræftende for os,« lyder det fra overslønglen.
»På sådan en dag beviser Byparken sit værd som samlingssted. Det gælder også Kulturtorvet. Og det spiller supergodt sammen med aktiviteterne i Kulturhuset med foredrag, koncerter, forfatter workshops, børnelitteratur og kreative aktiviteter. Alt sammen Ole Lund Kirkegaard relateret,« tilføjer han.

For fuldt blus hele dagen
Ideen til kulisser og aktiviteter er hugget med rund hånd fra Ole Lund Kirkegaards mange børnebøger, og år for år kommer der nye til.
»Det, vi laver, skal have en reference til Ole Lund Kirkegaard. Vi udbygger med nye aktiviteter år for år. I år havde vi en fantastisk publikumsmagnet af en boksekamp, der ville have gjort både Tyson og Muhammad Ali grønne af misundelse. Frank Damgaard speakede, mens akrobater fra Volantes agerede boksekamp. Det var humor og akrobatik når det er bedst,« konstaterer Uffe Høj.
Hvor gassen ved de foregående Sløngeldage er gået af ballonen ud på eftermiddagen, var der i år fuldt blus på, da Sløngeldagen lukkede kl. 16.

Slønglerne får hjælp til gennemførelsen af Sløngeldagene af en lang række lokale samarbejdspartnere og lokale foreninger. Blandt dem er Vestermølle-tømrerne, der til Sløngeldagene i år har bygge Sultanens slot fra ’Hodja fra Pjort’.
»Det fryder en aldrende sløngel at se den glæde og begejstring, Sløngel-Avenuen med alle kulisserne, skaber. Det var tydeligt allerede tirsdag, da vi satte kulisserne op i Byparken. Toppen af kransekagen i år var sultanens slot. Vestermølles tømrere vil have udfordringer, og i år har de overgået sig selv. Også »kånditoriet«, bygget af elever fra FGU i Hørning, var et tilløbsstykke,« understreger han.
