Er du interesseret i Østjyllands historie? Så er Årbog 2021 fra Østjysk Hjemstavnsforening mandelgaven, du bare skal have fat

Ny udgave af Østjysk Hjemstavn er på gaden.

Artiklens øverste billede
Forsiden på omslaget viser ’En egn ved Silkeborg’ af Lois Gurlitt, 1840. Møllerboligen ved Silkeborg Vandmølle med det bakkede terræn på den anden side af Silkeborg Langsø i baggrunden. Maleri tilhører Det kongelige Akademi for de Skønne Kunster.

Østjysk Hjemstavnsforening, den store forening for historisk interesserede i Østjylland, har i alle sine 85 år haft årbogen som én af sine hjørnesten, således også i år.

Restriktioner og nedlukninger har ikke stoppet skrivelysten fra forfatterne, tværtimod. Om end det i en periode har været vanskeligere at få adgang til arkiver og museer for at kunne samle materiale og illustrationer, så er lysten til at formidle og dele historisk viden ikke blevet mindre. Til at samle trådene står en ny i spidsen, nemlig 38-årige Anne Marie Dalsgaard fra Mårslet, der efter 15 år har afløst Kurt Qvist Nielsen, som redaktør.

I år er der jubilæer, der giver anledning til at fortælle en historie. Skanderborg-Silkeborgbanen fejrer 150-års jubilæum og Silkeborg fejrer 175 år som by og handelsplads, fortæller Anne Marie Dalsgaard i en pressemeddelelse, og fortsætter:

»Meget længere tilbage i tiden kommer vi med kongens borg i Fensten og helligkilden i Ravnholt. Noget der binder os sammen udover jernbaner, er vejene. Her kan vi takke oberst Rosenberg i Skanderborg for den jyske hovedlandevej – det var før E45. I Skanderborg deltager vi i dåbsfesten for Christian 4.s søster Anna. Og slutter af med et brag af en Smukfest i Skanderborg, hvor vi nyder de største øjeblikke gennem 40 år på Danmarks smukkeste Festival.«

Stort og småt

Udgangspunktet for en artikel kan som nævnt være at markere et jubilæum, men det kan også være fundet af en skudsmålsbog på et loppemarked, historiske spor i landskabet, erindringer og personlige oplevelser fra barndommen eller interessante indføringer i arkivernes protokoller, forklarer Anne Marie Dalsgaard.

»Nogle kilder er her tekstnært transskriberet og giver en autentisk læseoplevelse, uden at det går ud over forståelsen. Således føres vi fra høj til lav i Østjylland gennem slotte og herregårde, kirker, købstæder og landsbyer samt slægter, der har sat spor. Sparekassen, sygekassen og ikke mindst skolen er fælles anliggende for mange og dét, samt personerne bag, belyses også i denne årbog, hvor den lille historie er med til at fortælle den store historie,« pointerer hun.

Årbogen Østjysk Hjemstavn kan købes for 130 kroner ved henvendelse til et bestyrelsesmedlem.


Vil du hver dag modtage de væsentligste nyheder fra Skanderborg direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Uge-Bladets nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Uge-Bladet på listen og tryk tilmeld.
d

gs

Læs også

Del artiklen