Små stemmer blev til stor fortælling

Tre børn og en børnebogsforfatter har skabt en bog fyldt med illustrationer på bare tre eftermiddage.

Artiklens øverste billede
De tre piger Siv, Caroline og Sifka i selskab med børnebogsforfatter Anya Winqvist. Foto: Skanderborg Bibliotek

Børnebogsforfatter og illustrator Anya Winqvist har sammen med en gruppe 11 årige piger skabt en komplet børnebog med illustrationer. Bogen har fået titlen ”Kære Dagbog” og indgår i et 2-årigt udviklingsprojekt ved navn ”Små Stemmer – Store Fortællinger”.

Jeg ville ønske, vi havde haft flere dage, og det kunne være fedt at lave en toer eller en længere bog

Caroline Lund Søgaard

Projekt ”Små Stemmer – Store Fortællinger” er et spændende 2 årigt udviklingsprojekt, som Skanderborg Kommunes Biblioteker har fået Slots- og Kulturstyrelsens økonomiske støtte til at arbejde på. Projektet er et samarbejde mellem udvalgte børnebogsforfattere og illustratorer, Bibliotekerne i Aarhus, Skanderborg og Silkeborg Kommune – og med et hold af observatører bestående af forskere fra Center for Børns Litteratur og Medier. Af øvrige samarbejdspartnere i projektet kan nævnes eReolenGo, Dansk Forfatterforening, Manuskriptskolen for børnefiktion og FilmX Midtjylland.

Børn er medskabere

Bibliotekets leder for Innovation, Anne Mette Høncke, fortæller i en pressemeddelelse overordnet om projektet ”Små Stemmer – Store Fortællinger”:

»Som Bibliotek er vi vant til at formidle eksisterende litteratur til børn, men der er f.eks. meget, der tyder på, at børns egne fortællinger ikke er så udbredt som genre. Derfor ønsker vi med projektet ”Små Stemmer – Store Fortællinger” at invitere børn med ombord i en række eksperimenter inden for det at skabe fortællinger i forskellige former. Og vi håber selvfølgelig på, at det ikke alene vil give resultater, der kan styrke børns læselyst, men også at vi med et projekt som dette kan bidrage i udviklingen af børnelitteratur, hvor børn er medskabere.«

En fed oplevelse

De tre piger, der har medvirket, synes, det har været en fed oplevelse. Ifølge den ene af de tre piger, Siv Bay Andersen, har det været »meget fedt og sjovt«, og hun vil gerne være med til at lave en bog mere.

To andre deltagere Caroline Lund Søgaard og Sifka Mondrup supplerer:

»Jeg ville ønske, vi havde haft flere dage, og det kunne være fedt at lave en toer eller en længere bog,« fortæller Caroline, som også synes, det har været fedt at være flere om projektet. »Vi kom ligesom hurtigere i gang med fortællingen.«

Og lige netop det med at være flere om det, og at have en forfatter med på holdet, har gjort indtryk på pigerne.

»I skolen har jeg skrevet en del i forbindelse med opgaver. Men med den her bog gik det hurtigere, fordi vi talte samtidig med, at vi tegnede historien. Og så har det været fedt og anderledes at arbejde sammen med en rigtig forfatter,« fortæller Sifka.

Netop illustrationerne blev en stor del af skabelsen af fortællingen og er noget, forfatteren Anya Windqvist har stor erfaring med.

En rørende fortælling

På de tre workshops har der væres fokus på at tale og tegne sig frem til en fortælling frem for det skrevne ord. På den måde har børn og forfatter talt sig rundt om hovedpersonen og fortællingens temaer – og sammen givet det form og indhold. Og her er der et særligt emne, som ofte kommer op, når børnene skal bestemme, fortæller forfatter Anya Winqvist:

»Når jeg før har arbejdet med børn, vælger de typisk uhyggelige historier, og det er ikke en undtagelse her. Historien er skrevet i en dagbogsform, hvor vi følger en pige, der mister sin mor. Faren er ikke til megen hjælp, og pigen håber at finde nogen, der ser hende. En barsk historie, men det har været spændende at arbejde med børnenes vinkel og deres tegninger som udgangspunkt for fortællingen.«

”Kære Dagbog” er året ud omdrejningspunktet for en udstilling på Skanderborg Bibliotek, hvor alle har mulighed for at læse bogen samt se de flotte illustrationer, projektets deltagende børn har bidraget med.

Har man ikke mulighed for at komme forbi, så arbejdes der i øjeblikket på at få den gjort tilgængelig på bibliotekernes e-bogsmedie eReolen Go.


Vil du hver dag modtage de væsentligste nyheder fra Skanderborg direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Uge-Bladets nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Uge-Bladet på listen og tryk tilmeld.
d

gs

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.