Bliv klogere på Den spanske syge

Torsdag 25. november kl. 19-21 holder Søren K. Poder foredrag om Den Spanske Syge på Museum Skanderborg Perron1.

Historien har det med at gentage sig. Vi kan bare håbe, at vi lærer af den. I 1918 levede det meste af Verdens befolkning i frygt for en usynlig og mytisk fjende, der, som rygtet sagde, på få dage kunne lægge hele landsbyer øde.

Frygtens officielle navn blev uretfærdigvis Den spanske Influenza. I dag også kendt som 1918-infuenzapandemien.

At kalde 1918-pandemien for en katastrofe er en underdrivelse. Det præcise antal ofre for influenzaen kendes ikke, men beregninger viser, at cirka en femtedel af Jordens befolkning blev smittet, hvoraf mellem 75 og 100 millioner døde.

I Danmark er tallet ca. 12.000 døde i perioden juni 1918 til maj 1919 ud af en befolkning på omkring tre millioner.

Årsagen til 1918-pandemien var en usædvanlig smitsom virusinfluenza (H1N1), der sandsynligvis startede i Kansas (USA), hvorfra den via de massive troppeoverførelser til fronten i Nordfrankrig spredte sig til Europa.

Cand. mag. Søren K. Poder er med i et forskningsprojekt, der undersøger Den Spanske Syges historiske socialøkonomiske kontekst. Projektet er ejet af Århus Byhistoriske Fond og handler også om at aktivere, inddrage og skabe et tværfagligt samarbejde mellem lægfolk og professionelle. Dette kaldes henholdsvis Crowdsourcing og Citizen Science.

Søren K. Poder har tidligere arbejdet som arkivar for crowdsourcing på blandt andet Rigsarkivet. Han har tidligere arbejdet med Sociale Netværks betydning for udveksling af viden og kommercielle strategier.

Tilmelding foregår på museumskanderborg.dk.

Foredraget finder sted på Museum Skanderborg, Perron1, Jernbanevej 9, Skanderborg. Der er gratis parkering på museets parkeringsplads.


Vil du hver dag modtage de væsentligste nyheder fra Skanderborg direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Uge-Bladets nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Uge-Bladet på listen og tryk tilmeld.
d

sas

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen