Store ord kan sagtens klare at løbe i datoen

Artiklens øverste billede
Line Rudbeck, sognepræst i Skanderborg. Foto: Presse

Under en oprydning for nogle uger siden fandt jeg en pose med bolsjer, som var til overs fra den første nedlukning tilbage i 2020.

Her havde jeg kørt rundt til mine konfirmander med plastikhandsker på og håndsprit i lommerne for at overrække dem en lille hilsen og en pose tro, håb og kærlighed-bolsjer.

For det tænkte jeg, at de vist godt kunne trænge til, ja det kunne vi vist alle trænge til på det tidspunkt. Og især konfirmanderne, der med nogle få ugers varsel havde fået at vide, at konfirmationen var aflyst - eller i hvert fald udskudt.

Smagte godt

Da jeg fandt den tiloversblevne bolsjepose, smed jeg den straks i skraldespanden, men fiskede den kort efter op igen. Måtte lige tjekke smagen ud på den klistrede sukker-klump.

Jeg fik vristet en ’kærlighed’ af klumpen, og den smagte forbavsende godt. Kærlighed kan åbenbart godt klare at løbe lidt i datoen, tænkte jeg og forsøgte mig derefter med de to andre.

Vi bør tænke os om, inden vi tager et ord i munden, vi bør smage grundigt på ordene, inden vi siger dem højt. For ord har enorm stor kraft. De kan gøre godt, de kan gøre en forskel, de kan trøste og styrke, og de kan så sandelig også ødelægge og slå ihjel.

Både tro og håb havde også kunnet klare at ligge klemt inde i en pose mellem farveblyanter, sakse og en quiz om påsken.

Og det er jo netop det, de store ord kan. De kan klare at blive slidt og klemt. De kan holde til at blive gemt eller glemt for en stund uden at miste kraft og betydning.

Ligesom det kan føles godt at tage et godt bolsje i munden, kan det også føles godt at tage store ord i munden. Og vi har da også nogle talemåder, der italesætter dette. ’At tage ord i munden’, ’at smage på ordene’.

Tænk dig om

Det er dog vigtigt, at vi aldrig gør dette ukritisk. Vi bør tænke os om, inden vi tager et ord i munden, vi bør smage grundigt på ordene, inden vi siger dem højt. For ord har enorm stor kraft.

De kan gøre godt, de kan gøre en forskel, de kan trøste og styrke, og de kan så sandelig også ødelægge og slå ihjel. Ord kan skabe kærlighed og ord kan slå den kærlighed, der er mellem mennesker ihjel. Ord kan gøre godt og ord kan gøre alt det, der er smukt, både grumset og grimt. Ord kan være svære, mange og tunge, og de kan også være enkle, smukke og skabe liv og mening.

Inflation i store ord

I nogle kulturer er det almindeligt at strø om sig med de allerstørste ord. Her hos os, er vi lidt mere mådeholdne med dem.

Det kan der også være gode grunde til, for der kan godt gå lidt inflation i de store ord, hvis vi bare slynger om os med dem. Men sæt nu, at ingen turde bruge dem - hvor ville verden da være et trist og kedeligt sted at være!

I kirken tør vi godt bruge de store ord. I Bibelen og i kirkens ritualer finder vi ord og sprog for de allerdybeste følelser, for den største glæde og den tungeste sorg.

Når livet brænder på, møder vi i kirken ord, der rummer og italesætter det, vi oplever: Glæde eller sorg. Når livet brænder på og vi derfor kan føle os ordløse, finder vi i kirken ord, der rækker. Ord, som vi kan smage på og trygge på, præcis som vi kan på et bolsje.

Ord kan trøste

Og ligesom bolsjets sødme breder sig i os i takt med, at det smelter på tungen, kan også ordene, i takt med, at vi smager på dem, brede sig i os og give taknemmeligheden og glæden plads, hvis det er den, vi er fyldt af. Eller trøste, lindre og skabe håb, hvis det er sorg og fortvivlelse, der fylder os.

Posen med de lige klistrede og ret lækre tro, håb og kærlighed-bolsjer er nu spist, og jeg har lært aldrig igen at smide de store ord ud. For de kan sagtens klare at løbe i datoen, ja de kan sagtens klare et helt livs slitage og brug. Det er ret godt at tænke på.


Vil du hver dag modtage de væsentligste nyheder fra Skanderborg direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Uge-Bladets nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Uge-Bladet på listen og tryk tilmeld.
d

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.