100.000 kr i donationer til naturpleje i Alken ved Mossø

Køerne Vicky, Bjørli, Klein og Lille DD har fået deres navne efter donation fra tv-program. Nu kommer der flere donationer til mere naturpleje i Alken.

Artiklens øverste billede
Vicky og Lille DD græsser fredeligt hele året ved Mossø. Pressefoto

Donationer fra Den Danske Naturfond, Friluftsrådet og Skanderborg Kommune til Foreningen til Fremme af Biodiversitet gør det muligt for foreningen at tage hul på endnu et kapitel i bestræbelserne på at sætte naturpleje og biodiversitet på dagsordenen i Alken ved Mossø.

Formanden for biodiversitetsforeningen, Marianne Damholdt Bergin, udtrykker i en pressemeddelelse stolthed over donationer på i alt næsten 100.000.

»Det er virkeligt et dejligt skulderklap. Vi startede foreningen op i 2020, fordi vi kunne få lov til at lave naturpleje på cirka 3 hektar privat tidligere hede vest for Alken Stationsby. Donationerne falder på et tørt sted, da vi alle i foreningen arbejder frivilligt med naturplejen. På arbejdsdage fjerner vi træer og buske, som skygger for blomsterne og dermed også for insekterne. Vi laver også kvasbunke som skjulesteder for dyr. Med donationerne kan vi øge indsatsen og få lidt hjælp fra større maskiner,« siger hun.

Donationerne fra Naturfonden, Friluftsrådet og Skanderborg Kommune skal gå til at udføre en mere tilbundsgående mekanisk plejeindsats på arealet og til etablering af en grejbank med forskelligt håndværktøj. Endvidere skal der opsættes en informationstavle, så det bliver muligt for publikum at få viden om, hvad pleje-indsatsen går ud på.

Ved at få kreaturer på arealet stort set hele året, skabes en meget ekstensiv græsning, så ikke alle blomsterne spises om sommeren.

Marianne Damholdt Bergin, formand for biodiversitetsforeningen

Spor i landskabet

Tidligere har foreningen Liv i Landsbyernes naturgruppe åbnet et ”Spor i Landskabet” over Enggårdens arealer, så man kan lave en rundtur fra Alken og ud til naturområdet ved at følge de gule afmærkninger fra Fællespladsen midt i Alken.

»TV-udsendelsen ”Et døgn, to hold, tre dyr” gav vores lille forening 20.000 kr., som vi kunne anvende helt frit, og så opstod ideen om at købe nogle kreaturer til at hjælpe med at holde tilgroning af birk og ær på arealet nede, skrabe i jorden, gnave i træer og derved skabe dynamik og levesteder til en masse arter. Ved at få kreaturer på arealet stort set hele året, skabes en meget ekstensiv græsning, så ikke alle blomsterne spises om sommeren. Da Skanderborg Kommune bakkede os op med et elektrisk hegn og lodsejeren, Fabulas, lod os udvide det oprindelige areal med yderligere 10 hektar enge, så kom der for alvor gang i tingene. Vores nu nyindkøbte gallowaykøer og kalve blev lukket ud i den nye indhegning for blot nogle uger siden,« fortæller Marianne Damholdt Bergin.

Lokal landmand

Dyrene passes af den lokale landmand Jonas Petersen fra Alken. Sammen med Jonas’ gallowaykøer græsser alle kreaturerne nu vest for Alken. De to køer og to tyrekalve er navngivet efter de naturvejledere, som dystede i TV-udsendelsen.

Det var Bjørli Lehrmann og Vicky Knudsen, som vandt og gav præmien til biodiversitetsforeningen. Sebastian Klein og Morten D.D. Hansen tabte.

Håbet er, at Vicky, Bjørli, Klein og Lille DD kan hjælpe biodiversitetsforeningen med at skabe lysåbne arealer, hvor blomster og insekter får masser af plads i den kommende tid.


Vil du hver dag modtage de væsentligste nyheder fra Skanderborg direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Uge-Bladets nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Uge-Bladet på listen og tryk tilmeld.
d

Læs også

Del artiklen