Smukfest inviterer til hygge i klubhuset: Overskudsenergien bobler i bøgeskoven

Skanderborg Festivalklub letter på låget og lukker overskudsenergien ud i skoven til glæde for de frivillige, legekammeraterne, byens borgere og de festivalhungrende danskere.

Artiklens øverste billede
For de aktive frivillige byder klubhuset på en mulighed for at se og være sammen med deres "skovfamilie". Klubhuset vil også være base for de frivillige, der hjælper med at gennemføre Småfester og Smukevents arrangementer på KærligHeden. Foto: Grethe Bo

Pengepungen er slunken, men Smukfests beholder med overskudsenergi er fuld. Så fuld, at festivalklubben nu letter lidt på låget og lukker overskudsenergi ud i bøgeskoven. Ud over de nu totalt udsolgte Småfester har den energi materialiseret sig i et fantastisk klubhus for festivalens mange aktive frivillige.

Et sted, hvor de frivillige kan mødes til foreningsaftener, hvor der er plads til kæmpestore holdfester for de mange forskellige frivillighold, men også et sted, hvor det er muligt for byens borgere at kigge forbi og se, hvad festivalklubben er for en størrelse og for andre foreninger at pleje deres fællesskab.

Symbol for frivilligheden

Stedet er teknikpladsen i Dyrehaven, der under en normal festival er som en STARK-butik på speed, men som i år er rammen om en mini backstage frivilligbase. Her har en flok super-frivillige de seneste uger bygget en mellemting mellem ’Vores Bar’ - de frivilliges egen bar - ’Loftet’ - det sted de 6.000 frivillige opstillere normalt mødes under opbygningen i sommerperioden - formandsfri - stedet de frivillige ledere kan mødes og holde fri.

”Det er et sammensurium af de vibes, der er i alle de områder, og som giver den bedste mulighed for vores frivillige til at få et stykke med fællesskab og frivillighed. Teknikpladsen har symbolværdi i forhold til vores frivillighed, men det er også et sted, hvor vi kan brede os uden at være til gene for byens borgere, nu hvor der ikke er festival,« forklarer frivilligchef Maja Engberg-Sønderskov.

Når vores fælles tredje er taget fra os for andet år i streg, hvordan pokker er det så lige, vi kan blive ved med at nære sammenhængskraften i foreningen?

Maja Engberg-Sørensen, frivilligchef

»Frivilligheden er jo hele vores base i alt, hvad vi laver. Samtidig skal vi passe på ikke at brænde inde med overskudsenergi. Derfor har vi sat gang i en række initiativer, hvor vi deler ud af vores overskudsenergi, nu når vi ikke kan dele penge ud. Dels for at holde hånden under frivilligheden og fællesskabet, så vi står stærkt, når fokus rettes mod at skabe rammerne for en fantastisk festival i 2022, men også for at give noget tilbage til byen,« understreger festivalklubbens talsmand, Sørens Eskildsen.

De to har deres daglige gang i festivalens sekretariat på Birkevej, hvor der på denne tid er året normalt summer af hektisk aktivitet. Sådan er det desværre ikke i år.

Holder liv i ”hjertet”

»Det er jo det gakkede idet her, at når vores fælles tredje er taget fra os for andet år i streg, hvordan pokker er det så lige, vi kan blive ved med at nære sammenhængskraften i foreningen?« funderer Maja Engberg-Sønderskov og tilføjer: »Det er jo helt afgørende vigtigt at hjertet i vores forening - de 16.000 frivillige som ikke ser hinanden til daglig - bliver ved med at slå.«

Svaret ligger i klubhuset, der torsdag er klar til indvielse med Walther-lagkage og bøgeøl på fad. Her er der resten af sommeren frem til og med uge 31 klubaftener hver torsdag samt holdfester hver fredag og lørdag for festivalklubbens medlemmer. Søndage er familiedag med børneaktiviteter, hvor byens borgere har mulighed for at kigge forbi og få en smagsprøve på livet i festivalklubben.

»Mandag til onsdag er klubhuset som udgangspunkt ikke åbent. Vi tænker det dog som en slags flexdage, hvor vi gerne vil stille klubhuset til rådighed til andre trængende fællesskaber. Sølund og Bostederne har allerede meldt sig på banen som interesserede til at låne den festlige ramme, men måske er der også lokale plejehjem, børnehaver og SFO’er der ikke er sommerlukket, eller lokale foreninger, der gerne vil pleje deres fællesskab og låne klubhuset. Vi tror, Klubhuset kan være en fantastisk ramme til nogen, der trænger til en fed dag. de skal bare henvende sig til os,« understreger Søren Eskildsen.

Klubhuset er blevet et mix af alt det bedste, de frivillige forbinder med festivalen. Smukfest kogt ind til det helt essentielle. Det her er folks selvvalgte familie

Janne Molver, formand VOV

Klubhuset har dog også en praktisk funktion som frivilligbase, hvor de frivillige kan slappe af og få forplejning, når Småfesterne ruller over Skovlunden.

Fester på KærligHeden

Og så er der det med KærligHeden. For da Smukfest blev aflyst, tikkede det ind med sos-meddelelser fra festivalens mange legekammerater, der efterlyste temafester for sine festhungrende medarbejdere. Den opgave røg ned i turbanen hos festivalens eventbureau, SmukEvent, der der er i fuld gang med at opbygge en minifestivalramme på KærligHeden.

»Det bliver bygget der, hvor vi plejer at have vores Live Camp-scene. Smukevent står for endags-arrangementer i weekenderne frem til slutningen af august for vores gode venner. Vi har ikke normalt udnyttet de tilladelser, vi har til at lave ekstraarrangementer på KærligHeden, men det gør vi i år. Det foregår i tæt samarbejde med kommunen i forhold til at få det til at lykkes i det her vildt mærkelige parentes-år,« konstaterer Søren Eskildsen.

”Vores skovfamilie”

De frivilliges reaktion på Klubhuset har været overstrømmende, fortæller Janne Molver, der er formand for VOV (værktøj og vogne).

»Folk er utrolig glade for at se og mærke hinanden igen. Det er meget længe siden sidst. Det er rørende og dejligt at mærke energien og glæden igen. Det er jo ikke kun en kærlighed til festivalen. Det er også til fællesskaberne og til hinanden,« fortæller hun.

»En gruppe super-frivillige har været i gang i skoven i tre uger med at bygge klubhuset op, og op mod 100 frivillige deltog i weekenden i byg og hyg, hvor de sidste detaljer kom på plads. Der er flere, der er kommet langvejs fra for at være med. Klubhuset er blevet et mix af alt det bedste, de frivillige forbinder med festivalen. Smukfest kogt ind til det helt essentielle. Det her er folks selvvalgte familie,« understreger Janne Molver.

Det nikkes der energisk ja til fra Heinrik og Anja Kondrup og ”Sørensen”, der er nogle af dem, der har valgt at bruge deres tid på at bygge klubhuset op.

»Det er utrolig skønt og dejligt at være tilbage i skoven igen. Vi har manglet det. Det her er jo vores skovfamilie, og selvom vi ikke har set hinanden længe, så er det som om, det var i går, vi sås sidst.«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.