Søndag 30. august fejres 100-året for Genforeningen på Ejer Bavnehøj. Pressefoto

Søndag 30. august fejres 100-året for Genforeningen på Ejer Bavnehøj. Pressefoto

Søren Ryge genforener toppen

Søndag 30. august fejres 100-året for Genforeningen på Ejer Bavnehøj

Der er lagt op til en festlig markering af 100-året for Sønderjyllands Genforening med Danmark søndag 30. august kl. 13-15, når Ejer Bavnehøj inviterer til fest på toppen.

Frank W. Damgaard, som er 1. viceborgmester i Skanderborg Byråd, står for at åbne festlighederne, og det er ikke et tilfældigt valg:

"Hvis ikke det var for genforeningen i 1920, så havde jeg været tysker i dag, for jeg er opvokset på Als. Og jeg er slet ikke særlig god til tysk! Min sønderjyske baggrund fylder meget, og jeg bliver især mindet om det her ved 100-året. Det er smukt at tænke på, hvordan grænselægningen blev vedtaget på demokratisk og fredsommelig vis for 100 år siden."

Som hovedtaler får Danmarks højeste punkt besøg af sønderjyden Søren Ryge Petersen.

Fællessang

Siden Genforeningsdagen 15. juni har man kunnet høre en testudgave af det elektroniske lydværk SIGNAL på Ejer Bavnehøj, og netop lyd og musik er en af hjørnestenene i fejringen af Genforeningen. Derfor vil organist og korleder Niels Jørgen Tranberg spille for på klaver til hyggelig fællessang med sange, der har tilknytning til Genforeningen.

Det sker sammen med Sara Germansen Tranberg, som til dagligt er kirkesanger i Yding og Østbirk kirker. Festlighederne på toppen slutter af med en uropførelse af SIGNAL.

Lydværket er komponeret af den amerikanskfødte Wayne Siegel, så den udnytter tårnets fantastiske akustik.

Provst Jacob Køhn Andersen er konferencier på dagen og binder arrangementet og sangene sammen.

Publiceret 26 August 2020 09:30