Anders Nielsens Mindesten.

Anders Nielsens Mindesten. Foto: Grethe Bo

Debat:

Mindesten forbinder et sted med en begivenhed

Stenen skal ikke forgive at fortælle hele den historiske baggrund, den kan vi opleve på vores museer, for her er der et andet rum for oplevelse og fortælling

Torben Steen, Bjedstrupvej 35, 8660 Skanderborg

debat For et par uger siden bragte DR nyhederne et indslag fra Sønderjylland i anledningen af hundredeåret for genforeningen. En familie på cykeltur var standset ved en mindesten, som markerede, at det netop var her kong Christian den 10. var redet over grænsen for 100 år siden.

"Tænk at det var her," udbrød faderen. "Det er faktisk så jeg får gåsehud," tilføjede han, og så ud over landskabet. Tænk at en granitsten med inskription kan fremkalde en sådan oplevelse hos en familie på cykeltur: Men det kunne den selvfølgelig fordi den tydeligt forbandt stedet med en historisk begivenhed. Det var her det skete.

Det er lige præcis det en mindesten kan - forbinde et sted med en begivenhed. Stenen skal ikke forgive at fortælle hele den historiske baggrund, den kan vi opleve på vores museer, for her er der et andet rum for oplevelse og fortælling, og heldigvis har vi her i Skanderborg nogle rigtig fine museer.

Men det vil være helt forkert at tro, at man kan flytte en mindesten fra sin oprindelige placering til et museum og fortsat bevare en oplevelse af vores historiske kulturlandskab.

Flytter man mindesten fra de steder de oprindelig markerer, taber de deres kraft og vores mulighed for oplevelse.

Tænk hvis familien på cykeltur var stoppet ved et museum, som netop havde erhvervet sig mindestenen, der tidligere havde markeret, hvor Kong Christian den 10. havde krydset grænsen i 1920.

Jeg tro ikke det havde givet anledning til gåsehud. Men snare en underen over, hvorfor den sten ikke havde fået lov at blive stående i det landskab, der nu bare er et sted man køre igennem.

Publiceret 31 July 2020 14:15