Skanderborg-maler har foreviget Ejer Bavnehøj

Roger Pihl, norsk ekspert i danske bjerge, har op- og udfordret kunstneren Anette Andersen

Billedkunstner Anette Andersen har malet to unikke motiver af Ejer Bavnehøj på opfordring fra den norske forfatter Roger Pihl, der er kendt for sine bøger om de danske bjerge.

Tilbage i 2015 blev Anette Andersen med atelier i Skanderborg Øst i al hemmelighed kontaktet af Roger Pihl.

"Han spurgte diskret, om jeg ville male to malerier af Ejer Bavnehøj på 1 meter gange 1 meter. Først tænkte jeg, ja det ville jeg da gerne. Derefter kom betænkelighederne på stribe. Hvordan malede jeg to så store malerier af et tårn, der ikke er særlig malerisk. Et styk kunne jeg måske redde i land, men to? Det var en ordentlig mundfuld," erkendte Anette Andersen, men gik i kast med udfordringen.

Der blev taget masse af foto og forskellige vinkler blev overvejet. Hvis parkeringspladsen med biler skulle med, ville det fylde for meget. En grå parkeringsplads, sorte og grå biler og et rødgråt tårn blev kedeligt. Det var langt fra malerens normale palet. Hun lavede mange forsøg – med/uden parkeringsplads, med/uden biler, med/uden blomstrende rapsmarker – og var på nippet til at opgive.

Efter lang tid og mange forsøg kom ideen, siger Anette Andersen:

"Jeg går op i tårnet. Maler udsigter derfra, og sætter tårnet ind i min udsigt. Det er jo den slags friheder kunstnere har."

"Næste udfordring var at vælge, udsigter, der passede sammen. Jeg flyttede rundt med dem samtidig med at jeg gik ind i murstenene på tårnet. Nu blev det en leg. Jeg blev så glad for tårnet, at en fest flyttede ind."

"I det næste maleri ville jeg tættere på festen og legen. Roger Pihl ville nemlig forære det ene maleri til formanden for Ejer Bavnehøjs Venner Viggo Rasmussen, der fyldte rundt. Derfor måtte der være flag og glade mennesker, der fester. Grundlovsmøderne der holdes på vores dejlige bjerg, inspirerede mig også."

"Nu legede penslerne med mig. Det var sjovt. Efter fire år kunne jeg køre til Hirtshals, hvor Roger Pihl kom med færgen, og fik malerierne med retur til Oslo. Det var en stor og festlig oplevelse for mig," fortæller Anette Andersen.

Kortene kan i dag købes i kiosken Møllehjulet på Ejer Bavnehøj.

fakta

Anette Andersen

  • Århus Kunstakademi fra 1995-1997
  • Selvstændig billedkunstner siden 1997
  • Udstillinger i 2020:
  • Galleri Artcompaz på Frederiksberg, Galleri Amare i Stavanger Norge, Malericentralen i Snejbjerg, Kunst på Øland, Havnegalleriet i Dragør, AlletidersKunst i Aarhus og diverse kunstforeninger.
  • www.anetteandersen.com
  • Facebook og Instagram: Anette Andersen Art

Publiceret 09 May 2020 10:00