Peter Sommer udgiver 17. januar albummet 'Stærk strøm henover ujævn bund' og har denne gang arbejdet meget sammen med sit band, 'Tiggerne', om numrene.

Peter Sommer udgiver 17. januar albummet 'Stærk strøm henover ujævn bund' og har denne gang arbejdet meget sammen med sit band, 'Tiggerne', om numrene. Foto: Jannick Børlum

Peter Sommer klar med nyt album og koncert i Skanderborg:

"Guud, skal jeg på forsiden?"

Peter Sommer spiller på torsdag 20. februar i Kulturhuset

Af
Bente Tahmasbi Hansen

Pladeaktuelle Peter Sommer, der stammer fra Skanderborg, elsker livets overraskelser – en af dem var, da han for nylig kom på forsiden af UgeBladets søsteravis Århus Onsdag. Egentlig har han frygtet, det skulle ske, fordi han huskede avisen fra sine ungdomsår og for artikler om de skæve og skøre eksistenser.

Han blev meget overrasket, da det gik op for ham, at dette interview ville sende ham direkte på den forside - men han befinder sig faktisk godt der.

Måske fordi Århus Onsdag i dag er en bylivsguide og ikke længere har speciale i skæve eksistenser, der har set lyset?

"Eller måske fordi jeg er skør?" spørger Peter Sommer.

Sommer er ikke helt skæv

"Nogle synes helt sikkert, at jeg virker for følsom og egocentreret i mine sangtekster. Men andre synes, de er gode, fordi de også har det sådan," argumenterer han for og imod sin egen placering på skalaen for dem, der stikker ud.

"Jeg har levet af min musik og mine tekster i 15 år, så der må altså være mange andre, der har det ligesom mig. Så jeg er nok ikke fuldstændig langt ude," når han muntert frem til med smil i stemmen.

Århus Onsdag fangede Peter på telefonen, mens han i København kører fra et møde til et andet. Han havde nemlig travlt op til udgivelsen af sit nye album 17. januar, men han var fuldstændig afslappet, til stede og fuld af sit sædvanlige østjyske lune.

"Livet er sjældent en enkel sandhed eller på en måde, der holder ret lang tid ad gangen. Når man lige tror, at man har fundet den rette sammenhæng, viser den sig at være noget helt andet. Det holder jeg meget af," siger Peter Sommer.

Han er danmarksmester i at fabulere og dobbelttydigt beskrive livet, både når han 'Elskede at drømme og drømmer om at elske' og når han "snakker vest for Valby Bakke". Den særlige og meget personlige stil har givet ham en række Danish Music Awards, en række Steppeulve og en Carl-pris som årets bedste tekstforfatter. Hans musik er beskrevet som velovervejet vellyd, og han er udråbt til at være "Den eneste ene" moderne danske sangskriver.

Palle Hjorth i fokus

Den gode nyhed er, at der er mere, hvor det kommer fra. Og at det nu kan opleves, når ’Stærk strøm hen over ujævn bund’ udkommer.

"På dette album fylder musikerne mere end tidligere, fordi de har været med til at skrive sangene. Vi har spillet sammen 10-12 år og har fået så mange kilometer i benene, at vi stoler på det, vi kan," forklarer sangeren.

Han beskriver sin nære ven og bandmedlemmet Palle Hjorth som en af Danmarks bedste orgelspillere. Peter Sommer mener, at Palle Hjorth kan feje mørket væk med sit vildeste udtræk af et hammondorgel. Af samme grund hedder et af numrene ’Mørket trumfes af Palle Hjorth’.

"Hammondorglet er hans weapon of choice, og det lyder som en naturkraft, når det bruser. Jeg er meget imponeret, og det kan sagtens jage mørket væk. Nummeret er til ære for ham, og det han kan," siger Peter Sommer, der har været meget tæt knyttet til Palle Hjorth i 15 år. De to spiller ofte kirkekoncerter sammen.

Blandt de 10 nye numre finder man også 'Vi Der Valgte Mælkevejen´. Titlen har Peter Sommer lånt af forfatteren Bjarne Reuter som en hyldest til det, han og filminstruktøren Nils Malmros har betydet for Peter Sommers generation.

"Deres bøger og film lærte os nogle følelser, vi ikke var begyndt at føle endnu. Det tegnede meget af mit ungdomsliv og gav mig billeder af, hvordan det er at blive voksen," siger musikeren.

Aarhus bor i Sommer

Peter Sommers dedikerede fans kunne for nylig i 24 timer høre albummet. Det lå som en video med masser af billeder fra gadelivet i Aarhus – og hvorfor nu det?

"Vores københavnske pladeselskab synes, det var ret underligt. Men os der elsker Trøjborg, og som genkender Vestervang, har det vidunderligt med at genkende de steder, vi kender og elsker," siger Peter Sommer.

"Man skulle ikke andet end at opleve det. Vi ville vise livet lige så tilfældigt, som det er, og hvordan det kan ændre sig i voldsomme ryk. Desuden er vores dygtige bandfotograf, Søren Lynggaard Andersen fra Aarhus. Han tager fantastiske billeder – både de døde og de levende - og er utrolig Aarhus-agtig."

Det er Peter Sommer også. Han glæder sig meget til at komme hjem til sit aarhusianske hood og spille på VoxHall 23. februar. Men inden da vender Peter Sommer 20. februar hjem til Skanderborg, hvor han giver koncert i Kulturhuset.

Som altid er der arbejdet med det visuelle udtryk på Peter Sommers nye album.

Som altid er der arbejdet med det visuelle udtryk på Peter Sommers nye album. Pressefoto

Fakta

  • Har netop udgivet nyt album ’Stærk Strøm Over Ujævn Bund’ 17.01
  • Giver koncert i Kulturhuset Skanderborg 20. februar

Publiceret 13 February 2020 11:00