Mølleskolen i Ry bliver første skole i landet med et udendørs læringsrum.

Mølleskolen i Ry bliver første skole i landet med et udendørs læringsrum.

Mølleskolen i Ry får intelligent have

Mølleskolen i Ry anlægger et udendørs læringsrum med støtte fra Novo Nordisk Fonden

Ry Som den første skole i landet etablerer Mølleskolen i Ry et udendørs læringsrum, kaldet 'Almas Intelligente Have', hvor man kan eksperimentere med at skabe sine egne skyer og oplade mobiltelefonen via planter. Projektet skal øge interessen for naturvidenskab hos skoleelever i hele Skanderborg Kommune.

"Flere unge skal have lyst til at beskæftige sig med naturvidenskab. Interessen for området er steget i løbet af de seneste år, men der er stadig stor mangel på fysikere, kemikere, matematikere, ingeniører med mere," skriver Skanderborg Kommune i en pressemeddelelse.

Skolen går i foråret 2020 i gang med etableringen af Almas Intelligente Have – et naturvidenskabeligt eksperimentarium, hvor elever fra hele Skanderborg Kommune kan eksperimentere med vind, vand, solceller, lys, plantestrøm, 3D-print, laserskæring og meget mere.

Støtte fra Novo

Skolen har arbejdet på at udvikle projektet og søge fonde i to år. Novo Nordisk Fonden har netop givet tilsagn om støtte på 3.247.505 kroner, og dermed er det sikkert og vist, at 'Almas Intelligente Have' bliver en realitet.

"Det er helt fantastisk med støtten fra Novo Nordisk Fonden. Nu kan vi gå fra skitser og visioner til konkret planlægning af 'Almas Intelligente Have'. Jeg tør godt sige, at det bliver noget helt andet end et traditionelt udeområde på en skole. Det bliver et naturfagligt læringsrum, som sætter fut i den undersøgende og eksperimenterende undervisning," siger Kristian Toft, skoleleder på Mølleskolen.

Almas Intelligente Have bliver placeret i skolens faggård, hvor undervisningslokaler som håndværk/design og fysik/kemi grænser op til. Kristian Toft kalder det ”fremtidens skolegård”.

Pengene fra fonden skal blandt andet bruges til at bygge klasselokalet 'Skyen', hvor man kan studere fugt, opdrift og sågar skabe sin egen sky ved hjælp af en vandforstøver og intelligent varmestyring.

Derudover går pengene til at bygge det kombinerede drivhus og undervisningslokale 'Vækstlyshulen'. Her kan elever og andre interesserede lave forsøg med planter og se, hvordan forskelligt farvet lys påvirker planters vækst, og hvordan planter kan generere strøm.

Skabt af lokalsamfundet

Konceptet for 'Almas Intelligente Have' er skabt i samarbejde med elever, forældre, foreninger og lokale virksomheder. Tanken er, at' Almas Intelligente Have', ud over at være et naturvidenskabeligt læringsrum, også skal være et åbent og fysisk miljø, hvor lokalbefolkningen kan mødes om leg og eksperimenter. Det glæder formanden for skolebestyrelsen på Mølleskolen, Ulla Parbo Hefsgaard.

"Jeg tror, at 'Almas Intelligente Have' kommer til at betyde meget for Ry. Skolen ligger midt i Ry, og det er helt oplagt at gøre faciliteterne tilgængelige for alle, så man kan skabe oplevelser og forbindelser mellem børn, unge, voksne og seniorer," siger Ulla Parbo Hefsgaard.

Hele kommunens faciliteter

Det naturvidenskabelige eksperimentarium kommer også til at række langt ud over Mølleskolens område og Ry. Det er planen, at skoleelever fra hele Skanderborg Kommune skal have mulighed for at benytte de særlige faciliteter.

Projektet har et samlet budget på 7.9 millioner. Friluftsrådet og Hedeselskabet har tidligere bevilget henholdsvis 400.000 og 330.000 kroner, og dermed er mere end halvdelen af finansieringen på plads. Flere lokale virksomheder har allerede meldt sig som samarbejdspartnere i projektet.

Publiceret 29 December 2019 10:00