I slutningen af januar rejser Ditte Engelbrecht Sørensen igen til Kenya for at følge byggeriet. Foto: Anette Bonde.

I slutningen af januar rejser Ditte Engelbrecht Sørensen igen til Kenya for at følge byggeriet. Foto: Anette Bonde.

24-årige Ditte bygger børnehjem i Mombasa

Ditte Engelbrecht Sørensen kom til Kenya som 18-årig for at arbejde på et børnehjem. Nu er hun i fuld gang med at bygge et nyt børnehjem til åbning i 2020

Af
Anette Bonde

"Hvis jeg havde haft en to-do liste fra starten, havde jeg nok ikke kastet mig ud i det. Dengang tænkte jeg bare, at det kunne være min egen lille uddannelse. Og jeg har da også lært en masse."

Kort fortalt rejste Ditte Engelbrecht Sørensen som 18-årig i 2014 til Kenya for at arbejde på et børnehjem i et år. Da hun skulle hjem, ville hun gerne støtte det børnehjem, hun havde arbejdet på. Af forskellige grunde følte hun, at hun blev nødt til at vælge det fra, og hun besluttede derfor at bygge sit eget børnehjem.

I dag, efter fire års arbejde, kan hun nu se enden på projektet. Hun regner med, at de første børn kan flytte ind i første halvår af 2020.

"Det bliver utrolig mærkeligt og samtidig meget givende. Jeg glæder mig. Det kan ikke sammenlignes med noget andet."

Opsamlet under biler

Ditte blev berørt af børnenes skæbne, mens hun arbejdede på børnehjemmet i Nairobi.

"Der var 37 børn, alle opsamlet under biler og lastbiler rundt omkring, hvor de søgte ly. Jeg hjalp dem med lektier, snakkede, og kom i det hele taget til at kende dem godt."

Da hun skulle hjem i starten af 2015, ville hun egentlig gerne have fortsat med at støtte børnehjemmet. Desværre svigtede de en aftale om at give hende rimelig information om børnene og hverdagen, og hun besluttede derfor, at hun selv ville etablere et børnehjem. En voldsom opgave, vil de fleste nok mene, men Ditte smøgede ærmerne op.

Hun kontaktede forskellige humanitære organisationer og sit netværk i Kenya, fik hjælp til fundraising og stiftede en bestyrelse i Danmark. Nogle af dem, hun kontaktede og bad om penge, var Lions Club Ry, og det var meget heldigt, fortæller hun.

Der var 37 børn, alle opsamlet under biler og lastbiler rundt omkring, hvor de søgte ly

"De troede på mig, da jeg i 2016 fortalte om projektet. Takket være dem kom jeg i gang, ellers havde vejen dertil været længere."

Efter at have besigtiget adskillige byggegrunde rundt om i Kenya, er det endt med at børnehjemmet kommer til at ligge i en lille landsby i Mombasa.

"Et godt sted, hvor vi allerede har et fint samarbejde med de lokale."

Lokale kræfter

Under byggeriet ansættes lokale håndværkere og hjælpere, og når der skal ansættes personale bliver det også lokale medarbejdere.

Som det første blev der anlagt en brønd. Det betyder samtidig, at de lokale beboere nu undgår at skulle fragte vand tre kilometer hver vej. Derefter blev der bygget en mur rundt om byggegrunden, og i august 2019 startede byggeriet af selve børnehjemmet. Taget og septiktanken er på plads, og resten af huset, inklusive eget værelse til hvert af børnene, forventes færdigt i løbet af et par måneder.

Mit fokus er, at det skal være et rigtigt hjem for børnene

Ditte og den kenyanske bestyrelse har ansat en leder og skal nu i gang med at ansætte personale. Der bliver plads til otte børn, der hentes fra offentlige rescuecentre. Her er de blevet bragt til af politiet.

De må ikke være ældre end 1 - 5 år ved indflytningen. Ifølge Ditte vil ældre børn nemlig ofte være for ødelagte af snifning af lightergas til at børnehjemsopholdet giver mening.

"Mit fokus er, at det skal være et rigtigt hjem for børnene."

Ditte, der i dag er 24 år, arbejder som vikar i hjemmeplejen, når hun er i Danmark. Meget af hendes tid går også med at holde foredrag, og så selvfølgelig med bestyrelsesarbejde, fundraising etc.

Publiceret 24 December 2019 11:30