Organisationen Naya Jiwan arbejder for uddannelse og udvikling i Indien og Sri Lanka. Pressefoto.

Organisationen Naya Jiwan arbejder for uddannelse og udvikling i Indien og Sri Lanka. Pressefoto.

Jubilæum i Naya Jiwan: Uddannelse og udvikling i ti år

Den frivillige organisation Naya Jiwan har ti års jubilæum med hjælpearbejde i Indien og Sri Lanka

"10 år - er det længe?," spørger Jette Søndergaard Nielsen, formand for den frivillige organisation Naya Jawan i anledning af organisationens 10 års jubilæum.

Hun giver selv svaret:

"Ja, For et barn, betyder det en skoleuddannelse. Ja, for et ungt menneske, betyder det udvikling. Ja, for en landsby, betyder det overlevelse."

"Nyt liv"

Jette Søndergaard Nielsen fortæller, at Naya Jiwan betyder "nyt liv", og det er en frivillig organisation uden kontoradministration og andre unødige udgifter.

"Vi arbejder for uddannelse og udvikling i Indien og på Sri Lanka. Og vi er der, hvor regeringen ikke når ud."

Foreningen blev stiftet for 10 år siden, hvor en lille flok med interesse for frivilligt arbejde blandt børn og unge i Indien og på Sri Lanka samledes i Skanderborg Kulturhus. De blev hurtigt bakket op af flere, og det er i tidens løb blevet til mange nyttige projekter.

Organisationen har samlet penge ind til fjerntliggende landsbyer, hvor man startede med en stor kompostbunke i hver by. Der er blevet arrangeret kurser i sundhed, miljø, træbeplantning, ernæring, håndværk/arbejde, bogføring, strikning etc. for unge kvinder og teenagere, som ikke har fået en skoleuddannelse.

"Nu har hver lille gård en kompostbunke og kålen står ikke mere langt fra hinanden, men i lige rækker, og der gror blomster omkring husene."

Landsbyerne fik også en lille skole i form af fire vægge, et stampet lergulv og et tag, formedelst 10.000 kroner.

Markeder og støttebeløb

Kurserne er blevet betalt af sponsorater og markedssalg. Børnenes undervisning, der koster 75 kroner pr. mdr. betales af sponsorer. For dette beløb får børnene skoleuniform, skoletaske, bøger, skrivemateriale og et dagligt måltid mad.

"Disse vigtige tiltag betyder udvikling for landsbyerne og stolthed for landsbybeboerne."

Man kan møde Naya Jiwan på markeder i det midtjyske med salg af ting og sager, blandt andet baby- og børnestrik. Medlemmerne holder gerne foredrag, også i små forsamlinger. Og hvis man vil tegne sig for et støttemedlemskab koster det 100 kroner årligt.

Naya Jiwan er hjemmehørende i Skanderborg og Horsens Kommune.

Publiceret 21 December 2019 10:00