For 8. år i træk opfører Hertha Levefællesskab krybbe- og hyrdespil i Skivholme Kirke onsdag 18. december. Pressefoto

For 8. år i træk opfører Hertha Levefællesskab krybbe- og hyrdespil i Skivholme Kirke onsdag 18. december. Pressefoto

Julespil i kirken med Hertha Levefællesskab

Opfører fødsels- og hyrdespil i Skivholme Kirke 18. december

skivholme Ved juletid samles man om bibelens fortælling om Josef og Maria, der drager til Betlehem for at blive skrevet i mandtal - om Maria, som snart skal føde sit barn, men nægtes husly i byen og må føde i stalden - om hyrderne på marken, der af en engel får bud og derfor drager til stalden for at finde Guds søn.

Disse begivenheder fortælles, spilles og synges i det julespil, som Hertha Lvefælleskab opfører onsdag 18. december kl. 19 i Skivholme Kirke.

Forestillingen består af 'Kristi Fødselsspil og Hyrdespil', som har deres rod og oprindelse i de gamle bondesamfund i Ungarn, hvor de i årene 1500-1700 opførtes hvert år.

Spillet af bønderkarle

Når høsten var overstået, samlede en ledende person i bondesamfundet en række unge bønderkarle om sig for at danne en skuespillertrup.

De unge mennesker, der hvert år havde set spillet, havde ikke svært ved at lære replikkerne. Sværere var det dog – da de udvalgte ikke just var byens bedste børn – at de måtte love, at de i den tid, de øvede og spillede, ikke måtte drikke, skulle holde sig fra værtshusene, opføre sig sømmeligt og være på tilbørlig afstand af pigerne! De måtte ikke synge skæmteviser og skulle i ét og alt lyde den bonde/læremester, der stod for spillet. Overholdtes reglerne ikke, var straffen at betale en bøde til kostumekassen.

Højtid og falde-på-halen

Rollerne blev udelukkende spillet af mænd, og når spillet så var færdigøvet, vandrede hele skuespiltruppen i december fra by til by. Med en blanding af højtid og falde-på-halen-komedie blev der, som spillet skred frem, skabt en stemning af andagt og glæde blandet med en god portion folkelig humor.

Hertha Levefællesskab spiller disse spil så vidt muligt hvert år - nu med både mænd og kvinder i rollerne, og der er ingen bødekasse.

Selvom det er det samme spil hvert år, forsøger man at bringe noget af den oprindelige, enfoldige og folkelige varme ind i spillet, så tilskuerne får noget, de kan glæde sig over resten af året.

Kedeligt bliver det ikke, når det nu for 8. år i træk banker på døren til den fyldte kirke i Skivholme.

jesl

Publiceret 12 December 2019 17:00