Sognepræst Peter Tast

Sognepræst Peter Tast

Klumme:

Et lod gerning er bedre end et pund præk

klumme Da jeg fik mit første vikariat som præst, kom min storebror med et lille hjerteformet træskilt, hvorpå der stod: "Et lod gerning er bedre end et pund præk." Værs’go, så fik jeg den!

Jeg skulle ikke komme og tro, at syv års studier og pastoralseminariet kunne gøre det. Der skal også handling til, og ofte er handling vigtigere end ordene.

Selvom jeg blev lidt stødt, så måtte jeg jo give ham ret.

Ikke at handling og tænkning er modsætninger, men vi kan sidde og tænke nok så meget, have alle de rigtige holdninger, en sund etik, den rigtige tro og overbevisning, argumenterne og teorierne - hvis ikke vi kan omsætte det i praksis og gøre det til handling, så kan det være lige meget. For det er handling, der tæller.

Hvis vi kun tænker på kærlighed, kun i teorien yder omsorg, indgår i relation med andre mennesker eller for eksempel opdrager vores børn, så nytter det intet. Det er først, når vi begiver os ud i den virkelige verden og handler, at vi kan gøre en forskel.

Og det er så samtidigt dér, hvor det hele ikke er så enkelt, rosenrødt eller entydigt, men hvor alle vanskelighederne også opstår, og hvor man ofte må gå på kompromis med enten sig selv eller sine idealer og se igennem fingre med småting og bide noget af sin stolthed i sig. Til gengæld, så handler vi og gør noget, så lever vi, så er vi - noget eller nogen.

For hvad er vi, hvis vi intet gør, men kun kigger på, tænker og undlader at handle? Ja, så forsvinder vi til intet.

I et interview med Svend Brinkmann i Politiken omkring hans seneste bog 'Hvad er et menneske?', siger han: "Mennesket er et særligt væsen, fordi det ikke er, hvad det er, men bliver, hvad det bliver."

"En hund er altid bare en hund. En hund kan ikke være uhundet. Et menneske, derimod, kan være umenneskeligt. Det betyder, at vi alle ud over at have fået livet som en gave også har en opgave: at blive menneskelige mennesker. Og for at blive det, må vi have en idé om, hvad det menneskelige er."

For Svend Brinkmann er det særligt menneskelige humanismen, der kulminerede med menneskerettigheder og velfærdsgoder. Men vi er begyndt at file på humanismen, mener han:

"Vi nørkler ved begrebet og kritiserer og går imod humanisme i et omfang, jeg ikke har set før i min levetid."

Til jul har vi en særlig mulighed for at være menneskelige og humanistiske over for hinanden. Ja selv Gud blev human i julen, da han blev menneske i mennesket Jesus dengang for 2019 år siden. Han gav sig selv for os og til os.

Vi kan gøre det samme: Give os selv til hinanden, give noget til eller gøre noget for hinanden. Så bliver verden et bedre sted at være.

Og vi skal ikke nøjes med at give til dem, vi forventer at få noget af igen. Det, der gør os til noget særligt, er, hvis vi giver uden at forvente at få noget igen. Det er netop det, der giver dig værdi som menneske, er humant og netop det, som julen handler om.

Glædelig jul

Publiceret 08 December 2019 09:00