Sådan ser blommesten fra middelalderen ud, når de har været en tur gennem en munkemave. Pressefoto

Sådan ser blommesten fra middelalderen ud, når de har været en tur gennem en munkemave. Pressefoto

Øm Kloster - nu med lort i ørerne

Øm Kloster var et af Danmarks største klostre. Nu kan du høre fortællingen om latrinets hemmeligheder på podcast.

Museum Skanderborg har lancceret en ny podcast om Øm Kloster, der var et af Danmarks største klostre i middelalderen. Podcasten skal gøre os klogere på middelaldermunkenes liv, lort og latriner, for lige netop dér gemmer vigtig viden sig om munkenes historie.

Øm Kloster ligger lige mellem de to søer Gudensø og Mossø. Og det er ikke tilfældigt, fortæller Lene Mollerup, museumsinspektør ved Skanderborg Museum, i den nye podcast. På stedet kunne munkene nemlig udnytte vandets kræfter, mens stedet også var tilpas afsidesliggende, så det passede til deres rolige livsstil.

"Som museum er vi udfordrede af, at vi ikke har en kæmpe bygning eller en opbygget ruin med wauw-effekt. Her er ikke så meget at se med det blotte øje, men ikke desto mindre er fortællingerne unikke," påpeger hun.

"Derfor er vi glade for at kunne lancere et nyt medie i museumsformidlingen. En ny podcast, som kan hjælpe os med at få besøgende og andre interesserede til at forstå og interesserer sig for hele den store historie, som faktisk findes på stedet."

Et kig ned i latrinet

Munkene på stedet var ud af cistercienserordenen, og de ankom til Øm en forårsdag i 1172. Der er kun få optegnelser om deres liv og færden, så hvis man vil blive klogere på deres liv, må man altså tage et seriøst kik ned i deres latriner, forklarer Lene Mollerup.

Netop udgravningerne af munkenes toiletforhold har givet museumsfolk ny viden om, hvad munkene spiste, og hvordan de levede.

Og så kan du på det lille museum ved Øm Kloster også se blommesten, der har været igennem en munkemave samt et originalt toiletbræt fra middelalderens liv på Øm.

Podcasten om Øm Kloster er et led i en større serie om kulturhistorier langs Gudenåen, 'Åsteder - fortællinger fra Gudenåen', der er blevet til i et samarbejde mellem otte jyske museer og Gudenåsamarbejdet.

Latrinets hemmelighed

Det nye afsnit om Øm Kloster er en del af podcast-serien 'Åsteder - fortællinger fra Gudenåen'.

Du kan finde podcasten her: aasteder.podbean.com/e/%c3%b8m-kloster-latrinets-hemmelighed/

Publiceret 10 October 2019 08:00