Er der festival i byen, kan sognepræsterne tilsyneladende gå på vandet. Pressefoto

Er der festival i byen, kan sognepræsterne tilsyneladende gå på vandet. Pressefoto

Klumme:

På festival er vi alle socialister!

Glade humanister er lidt af en mangelvare, mener sognepræst Peter Tast

Af
Peter Tast

Klumme Jeg var en af de heldige, der havde armbånd til dette års Smukfest i Skanderborg. På en af de få solskinseftermiddage slog det mig pludselig: På festival er vi alle socialister! Eller i hvert fald glade humanister – noget, der efterhånden er ved at være lidt af en mangelvare.

For på festival tænker vi grønt og deler med hinanden. Deler musik med de rigtige holdninger, økologisk øl og det gode liv. Vi giver krammer i ét væk – også til dem, vi ellers ikke ville give en krammer til.

Vi hygger os, griner og møder måske endda nye mennesker, som vi tager os tid til at snakke med. Vi hylder kreativiteten og er åbne overfor de nye skæve påfund, som festivalen næsten altid finder på.

I år kunne man sågar "gå på vandet", hvis man deltog i den event, som festivalen havde arrangeret sammen med Kirkerne i Skanderborg og en kok fra Betabeta i Århus, 'Bespisningsunderet'.

Festivalen kalder det ”at være smuk”, når man sådan aflægger sig sin dagligdag og gør noget andet, end man plejer ikke mindst, når man hjælper sine medmennesker, giver dem en kærlig krammer eller et omsorgsfuldt øre. Sådan bliver vi alle en slags socialister eller glade humanister på festivalen.

Altså lige indtil det kommer til det med armbåndet! Her skilles fårene fra bukkene. Har man kun et tilskuerarmbånd, eller er man udøvende kunstner og har ”stage-acces”, som vist er det ypperste, man kan opnå.

Når det kommer til armbånd, er der ingen tvivl om hierarkiet. Her er vi bestemt ikke lige, og selvom det kun er en uges tid, det gør sig gældende, så giver det vel en vis afsmitning på ens identitet resten af året.

Måske kan festivalens antidagligdag også smitte lidt af på os resten af året? Hvis vi kan bringe noget af det ind i vores hverdag? Ikke at vi behøver at være socialister, men hvis vi kan blive lidt mere humane i vores omgang med hinanden, så kan det være, at dagligdagen vil blive lidt smukkere.

Vi lever jo ikke kun for os selv, og skæve påfund og tankegange kan gøre livet større, mere alsidigt og overraskende for os. Alene derfor er der god grund til at tage os lidt mere af hinanden og hjælper den, som har brug for det. At det så tilmed er en god kristen værdi, gør det på ingen måder ringere.

Publiceret 14 September 2019 08:00