Kai Høstrup er medlem af Skanderborg Byråd for Socialdemokratiet. Arkivfoto

Kai Høstrup er medlem af Skanderborg Byråd for Socialdemokratiet. Arkivfoto

Debat:

Er udlicitering godt?

Kai Høstrup stiller spørgsmåls tegn ved, om udlicitering er den økonomiske mirakelkur, DI's branchedirektør mener det er

Kai Høstrup (S), byrådsmedlem, Bodalsvej 11, Ry

Debat Branchedirektør i DI Jakob Scharff mener i sit debatoplæg i Ugebladet, at mere samarbejde med private virksomheder, kan styrke velfærden i Skanderborg.

Erfaringer viser, at besparelser ved udlicitering af offentlige opgaver ofte er urealistiske og tværtimod hensigten, giver øgede udgifter. Der eksisterer adskillige eksempler på, at udliciteringen er slået fejl som blandt andet følge af konkurser i de virksomheder, opgaverne er udliciteret til.

Hertil kommer kommunernes økonomiske udgifter i forbindelse med udarbejdelse af udbudsmateriale, kontraktindgåelse, opfølgning og kvalitetskontrol samt forsyningssikkerhed. Kommunerne har herudover det økonomiske ansvar, selvom en opgave udliciteres. Jeg tillader mig derfor at stille stærkt spørgsmålstegn ved, hvorvidt udliciteringen er den mirakelkur i henhold til besparelser man håber på.

Forringet arbejdsmiljø

En anden vidtrækkende konsekvens af udliciteringen sker på bekostning af medarbejderne, som oplever et væsentligt forringet arbejdsmiljø. Det er særligt her alarmklokkerne ringer, og jeg bliver bekymret. Undersøgelser har vist, at blandt andet stigende sygefravær samt usikkerhed i ansættelsen kan være konsekvenser af netop udlicitering.

Mit udgangspunkt er, at der må findes en løsning, som er bedre for alle parter. I stedet for at trække en konkurrence udsættelse ned over hovedet på medarbejdere i Skanderborg Kommune, ser jeg en form for treparts samarbejde, hvor medarbejdere, kontraktholder og den faglige organisation, selv finder forslag til effektivisering, som samtidig kan sikre en klar forbedring af arbejdsmiljøet, når medarbejderne ikke konstant har en trussel om udlicitering hængende over hovedet.

Derfor er mange kommuner begyndt at tage opgaverne tilbage blandt andet på rengøring. Det viser sig at kvalitet og pris hænger sammen. Det er vel ikke overraskende for nogen.

Publiceret 30 August 2019 16:00