Af sognepræst og præst i Landsbyen Sølund, Kristian R. Skovmose

Af sognepræst og præst i Landsbyen Sølund, Kristian R. Skovmose

Klumme: Der er også andre i trafikken

Husk at vise hensyn i trafikken i stedet for at optræde egoistisk, lyder det i denne klumme

Af
Af sognepræst Kristian R. Skovmose

Først på sommeren var vi 89 sommerglade, der drog af sted på den årlige sommerudflugt, arrangeret af Skanderborg menighedsråd.

Af sted gik det til en dag med fællesskab, snak, lidt til ganen og ikke mindst en kulturoplevelse: Besøg i Kunstpavillonen og Arne Haugen Sørensen Museet i Videbæk.

Som en af planlæggerne faldt det i min lod at aftale forskellige detaljer med de to chauffører, som sad ved rattet i busserne fra Galten Turistfart.

Trafikkultur og store busser

Den praktiske snak med chaufførerne gav anledning til at vende mange forskellige emner med især chaufføren i min bus. Blandt andet snakkede vi om trafikkultur og det at sidde ved rattet i en stor bus med plads til 56 passagerer plus chauffør og guide.

Store busser - eller for den sags skyld andre store biler - har brug for god plads til at komme rundt om hjørnerne, til at parkere eller i det hele taget at køre på en mindre landevej.

Chaufføren fortalte om de oplevelser, han havde fået med buskørsel og trafikkultur i flere forskellige europæiske lande.

På den anden side har jeg lyst til, med risiko for at lyde som en gammel sur mand, at opfordre til en smule større tålmodighed og hensyn

Han havde oplevet, at i Tyskland er der nærmest ingen grænser for hvor meget hensyn, folk tager til f.eks. busser. Alle holder tilbage, viger til siden, giver plads.

Et er færdselsloven, som udstikker grundregler for, hvordan vi færdes på vejene som fodgængere, cyklister, knallert- og scooterkørere, motorcyklister, førere af personbiler og chauffører i busser eller lastbiler. Noget andet er færdselskultur og mentalitet.

Vrede blikke

På vores lille sommerudflugt var der heldigvis ikke trafikale problemer, men undervejs oplevede vi den til tider egoistiske trafikkultur, som hersker i Danmark.

Flere biler og motorcykler foretog hasarderede overhalinger på de mindre landeveje. Og da vi holdt på Banegårdsgade i Skanderborg for at komme ind og ud ad busserne, mødte der os ganske mange vrede blikke, der signalerede: Hvorfor forstyrrer de store busser trafikken?

Mon ikke de fleste, der læser min lille klumme, kan supplere med adskillige eksempler på vores ret egoistiske trafikmentalitet i Danmark? Mon ikke mange af os selv er en del af den? Jeg kan nok ikke sige mig helt fri.

På den anden side har jeg lyst til, med risiko for at lyde som en gammel sur mand, at opfordre til en smule større tålmodighed og hensyn.

Der er også andre i trafikken.

God sensommer til alle!

Publiceret 03 August 2019 18:00