Hjertestarteren, der er doneret af TrygFonden, er placeret på ydersiden af carporten på Skrænten 4, 8660 Skanderborg, hvor den er tilgængelig hele døgnet. Pressefoto

Hjertestarteren, der er doneret af TrygFonden, er placeret på ydersiden af carporten på Skrænten 4, 8660 Skanderborg, hvor den er tilgængelig hele døgnet. Pressefoto

Ny hjertestarter i villakvarter i Vrold Bakker

Legårdsparkens Parcelforening og Grundejerforeningen Vrold Bakker har fået hjertestarter

Skanderborg Når et hjertestop indtræffer, betyder hurtig hjælp forskellen på liv og død. Derfor har Legårdsparkens Parcelforening i samarbejde med Grundejerforeningen Vrold Bakker taget initiativ til at få hængt en hjertestarter op på Skrænten 4 i Skanderborg. Hjertestarteren, der er doneret af TrygFonden, hænger udendørs på carporten, så den er tilgængelig hele døgnet og kan ses på hjertestarter.dk.

Cirka 4.000 personer falder om med hjertestop i Danmark hvert år, og godt 13 procent af dem overlever. Hvis der er vidner til hjertestoppet, øger deres indsats med livreddende førstehjælp og stød fra en hjertestarter, inden ambulancen når frem, chancen for, at personen overlever. Hvert minut tæller, og den mest effektive behandling mod hjertestop er et elektrisk stød til hjertet.

Hjertestarteren hænger på carporten. Pressefoto

Hjertestarteren hænger på carporten. Pressefoto

Hjertestarter og kursus

Derfor har Legårdsparkens Parcelforening og Grundejerforeningen Vrold Bakker søgt om og netop modtaget en hjertestarter fra TrygFonden, og med hjertestarteren fulgte et kursus, hvor seks fra foreningen blev uddannet i livreddende førstehjælp, og i hvordan man bruger hjertestarteren.

"Vi er meget glade for, at de to foreninger har taget initiativ til at få en hjertestarter hængt op, for jo flere der hænger rundt i landet, jo større er chancen for, at der er en i nærheden, hvis uheldet er ude. Vi ved, at chancen for at overleve et hjertestop øges, hvis man får stød fra en hjertestarter, inden ambulancen når frem, så derfor er det vigtigt at udbrede kendskabet til, både hvor hjertestarterne hænger, og hvordan man bruger dem," siger Grethe Thomas, projektchef for TrygFonden Akutindsatser, og fortsætter:

"Tal fra Dansk Hjertestopregister viser, at 66 procent af dem, som falder om med hjertestop, får hjertemassage og kunstigt åndedræt af vidner, før ambulancen ankommer. Men det er endnu i få tilfælde, at vidner anvender en hjertestarter. Når man ringer 1-1-2, bliver man guidet igennem, hvordan man bruger hjertestarteren, så man skal ikke være nervøs for at tage den i brug. Hjertestarteren giver kun stød, hvis der er hjertestop, så man kan aldrig komme til at skade personen, der er faldet om, og det er vigtigt at huske på."

Hjertestarteren viser vej

Hos TrygFonden oplever man en stigende interesse for hjertestarterne, fordi mange foreninger, klubber og offentlige institutioner har fået øjnene op for den tryghed, som hjertestarterne giver.

Når hjertestarteren tændes, guider en stemme brugeren gennem alle trin, og der afgives kun stød, hvis hjertet ikke slår korrekt. Man behøver dermed ikke forhåndskendskab til hjertestarteren.

Hjertestarteren kan ikke betjenes forkert, og man må derfor aldrig tøve med at tage den i brug. Det er altid bedre at gøre noget end at forholde sig passivt, selvom det er en uvant situation, man pludselig befinder sig i.

Stor interesse

De to foreninger dækker et større villakvarter i Vrold, der samler sig om Legårdsvej. Kvarteret er fra starten af 1970'erne, og derfor er beboersammensætningen også meget varieret med beboere i alle aldre. Flere af foreningernes medlemmer har gennem tiden ytret ønske om en hjertestarter.

"Vi er utroligt glade for at have modtaget TrygFondens hjertestarter til vores foreninger. En hjertestarter giver en større tryghed for beboerne i området, og selvom vi naturligvis håber, at der aldrig bliver brug for den, så er det rart at vide, at den nu er kommet op at hænge," fortæller Peder Færch Grønfeldt, formand i Legårdsparkens Parcelforening.

Publiceret 28 July 2019 11:30