Klumme:

Uvaskede mænd og våde bukser

Læs denne uges biblioteksklumme

Af
Jarl Østergaard

teamleder

Skanderborg Bibliotek

Klumme En vinterdag gik familiens tykke labrador og undertegnede ned i den dunkle Addit skov for at brænde julefedt af. En skovtur kan under normale omstændigheder varmt anbefales - selv på en iskold dag. Her er tid til at reflektere over tilværelsen og opdage små stier. Den endte pludseligt - stien altså - ved en halvbred afvandingskanal. Det blev hurtigt klart for mig, at her kunne vi ikke krydse. Men hunden var af en anden overbevisning, og den ellers så rolige møgkøter hoppede i kanalen. I den modsatte ende af en alt for kort snor stod jeg - i et kort øjeblik - før jeg landede uskønt i det iskolde, mudrede og rigeligt dybe vand. I den situation nåede jeg lige at tænke: Det kan faktisk ende galt!

Om mennesket har brug for en kontrast til parcelhusets sikre rammer, skal jeg lade være usagt, men fascinationen af naturen og ekstreme oplevelser dyrkes i denne tid. For eksempel er tv's sendeflade fuld af udsendelser om overlevelse i naturen.

Inden du går i skoven, så lad kompasset pege på biblioteket. Biblioteket kan både levere den magelige naturoplevelse i romanform men også relevant viden til både op- og overlevelse i naturen, og det kan blive relevant før end du aner.

Lige så magelig som tv er Daniel Defoes "Robinson Crusoe". En spændende roman hvor Crusoe er prototypen på den engelske mands erobring af naturen. Om du kan bruge den, som hjælp i vildmarken er tvivlsomt. Men det er en underholdende klassiker, som siden offentliggørelsen i 1719 har inspireret et utal af forfattere. Et vellykket eksempel på det er William Goldings "Fluernes Herre" fra 1954. Den viser tydeligt, at udfordringen med at skabe en tilværelse og oprette et samfund på en ø ikke nødvendigvis bliver nemmere, fordi man er flere om det. Læs den, og se hvor galt det kan gå.

Hjælp til overlevelse er der også i Lord-Baden Powells “Spejderbog”, som udkom på engelsk i 1908 og på dansk i 1950 og dannede grundlag for alverdens spejderbevægelser. En blanding af vildmarksfinesser og moralsk oprustning.

Litteraturen om ekstreme oplevelser i naturen er omfattende. For eksempel er Sirius Patruljens meritter beskrevet i en del sammenhænge - jeg vil gerne anbefale en af de ældre nemlig "Et hundeliv" af Kurt Olsen. Den er fra 1965 og skildrer de barske vilkår i Østgrønland under Anden Verdenskrig primært set fra den danske slædepatruljes side. Sirius Patruljens opgave var, dengang som nu at håndhæve dansk suverænitet.

Om det også er fomålet med den danske militære tilstedeværelse andre steder i verden, er ikke et emne, jeg vil åbne i en klumme, men danske soldaters og især jægerkorpsets meritter er i de senere år blevet beskrevet i en række sammenhænge. Den kontroversielle udgivelse fra Thomas Rathsack - "I krig med eliten" fortæller spændende om overlevelse i Afghanistan, sidste år kom Magnus Hanssons "Altid fremad" som ligeledes beskriver udsendelser til Afghanistan men også resultatet nemlig post traumatisk stress. Poul Dahl, B.S. Christiansen og Nicolai Moltke-Leth er andre som har skrevet om deres (mere uproblematiske) oplevelser i jægerkorpset.

Men naturen kan også være farlig i sig selv. Den globale opvarmning, naturkatastofer og ekstremt vejr er godt beskrevet - også i litteraturen. Men det er måske endda sundt, at vi bliver mindet om, at vi hverken er uovervindelige eller usårlige. Men vil du forbedre dine odds, er der altså hjælp at hente på biblioteket.

Jeg kom op af grøften. Powells råd ifht. vådt tøj er for øvrigt: tag det af og tør det over åben ild. Jeg gik blot hjem med hunden og de våde bukser.

Moralen må være: hold styr på hunden og undlad at opsøge krig. Spænding fås i bogform på biblioteket og i bibliotekets arrangementsprogram for 2019. Heri er flere beretninger fra uvaskede mænd.

Publiceret 17 March 2019 08:00