Klumme:

Ny fantasy og gamle islandske sagaer

Er du vild med Game of Thrones, så vil du måske også synes godt om de gamle islandske sagaer

Af
Jens Rasmussen

Hørning Bibliotek

Klumme Lektor Kim Frandsen, som er historielærer på Gammel Hellerup Gymnasium, har nyudgivet Færingesagaen på nytidsdansk. På Færøerne kender alle skolebørn historien om den tapre Sigmundur Brestisson og den snu Trondur.

Sagaen udfolder sig i omkring 1000-tallet, da Harald Blåtand og Svend Tveskæg regerede i Danmark, og Olav den Hellige i Norge.

Trondur får med list Sigmundur og hans bror Toris far dræbt, og brødrene bliver solgt som trælle til en norsk viking. Han frigiver dem dog i Norge, og brødrene vokser op i vildmarken som en fredløs bonde. Senere bliver de allierede med jarlen af Trondheim og Kong Olav og kan vende tilbage til Færøerne med skibet fyldt af krigere, klar til at gøre regnskabet op med Trondur.

I sagaen er Sigmundur tydeligvis helten, mens Trondur har skurkerollen. Dog ser nogle senere hen Trondur som en færøsk patriot, som kæmpede mod den norske kongemagt.

Udgivelsen kommer i to bind i en kassette med flotte fotoillustrationer fra den færøske og norske natur, som giver læseren lyst til at besøge Færøerne. I første bind redegør Kim Frandsen for de historiske og arkæologiske kilder, som kan støtte op om sagaen, mens selve sagaen findes i bind to.

Da jeg læste færingesagaen, slog det mig, at hvor meget fortællestilen mindende om George R.R. Martins nyeste fantasyroman Ild & Blod.

Den amerikanske fantasyforfatter George R.R. Martin har væltet sig i succes, lige siden hans bogserie blev filmatiseret af TV-kanalen HBO og blev til Game of Thrones. Men jo mere opmærksomhed han får, jo mere synes det som om, hans kreative åre løber tør.

Hans sidste roman i serien, 'En dans med drager', udkom i 2012 og siden har trofaste fans ventet forgæves på fortsættelsen 'Winds of Winter'. Deadline er efterhånden rutinemæssigt hvert år skubbet et år frem, og det er vist også optimistisk at tro, at bogen udkommer i 2019.

Men hvad har G.R.R. Martin så brugt tiden til? Ja, udover at være vejleder på HBO-Serien, har han skrevet en helt anden bog. Ild & Blod skildrer Targaryenslægten, fra deres erobring på drageryg af det vestlige kontinent Westeros til og med den store borgerkrig kaldet 'Dragernes dans'. Der kommer senere en bog mere, som næsten går frem til starten af TV-serien.

Illustrationerne gør sig godt til kampscener og drager, men mindre godt når det er personlige relationer, som skal formidles.

George R.R. Martin lader en fiktiv historiker fra Westerros´være fortæller, og skrivestilen minder faktisk som de gamle islandske sagaer. Så hvis man kan lide den nye “Ild & Blod”, kan man roligt fortsætte med de gamle islandske sagaer.

Publiceret 10 March 2019 20:00