Et udpluk af de genstande der danner grundlag for historierne i 'Dengang' kan i øjeblikket opleves på Skanderborg Museum, hvor bogen også kan købes.

Et udpluk af de genstande der danner grundlag for historierne i 'Dengang' kan i øjeblikket opleves på Skanderborg Museum, hvor bogen også kan købes.

Historiens hjertebarn

Museumsinspektør på Skanderborg Museum kan fejre bogudgivelse og 25 års jubilæum

Af
Af Marianne Gay

Det er svært for museumsinspektør Helle Reinholdt at vælge, hvilken historie der er den bedste i bogen 'Dengang', der udkom i sidste uge. De 25 beretninger fra den ældste oldtid og op til nutiden stå nemlig alle hendes hjerte nær. Dog har fortællingen bag det lille elfenbenskaft med en fint udskåret falkoner en særlig plads - også i bogen, hvor falkoneren pryder forsiden. "Det er et hjertebarn. Nok især fordi jeg var der. Jeg deltog som studerende i starten af 1970'erne i udgravningen ved Ring Kloster, hvor knivskaftet med falkoneren blev fundet. Det er del af en lille familie, hvoraf der kun er fundet fire-seks stykker," siger Helle Reinholdt, der sammen med udgivelsen i sidste uge kunne fejre 25 års jubilæum på Skanderborg Museum. Det er hun nu ikke meget for at snakke om, i stedet vil hun hellere holde fokus på de gode fortællinger fra fortiden, hvoraf 25 af dem har fået nyt liv i bogen 'Dengang'. "Det er vigtigt at fortælle historier, og derfor gør jeg det igen og igen. Det er det levede liv, der interesser mig. Ikke de store generelle linier - det er der så mange andre der beskæftiger sig med - men fortællinger set fra barnets synspunkt, kvindernes oplevelser og familiernes liv," erklærer Helle Reinholdt.

Kongens eg ved rette navn

Historierne er skrevet ud fra arkæologiske fund, bevarede bygninger, fundne genstande, breve, dokumenter og gamle fotos og spænder sig tidsmæssigt over godt 2.000 år. Historierne er alle fra Skanderborg-området, men læseren kommer vidt omkring på landet, i klostrene, i byen og på slottet. "Kronologi er for kedeligt. Så det er en blanding af nyt og gammel og store og små historier," fortæller Helle Reinholdt, der har arbejdet på bogen i ni måneder. Blandt andet har hun iværksat en undersøgelse, der skulle aldersbestemme egen i Dyrehaven. "Den er altid blevet kaldt Kongens eg, og undersøgelsen viste faktisk, at det er sandsynligt, at egen har spiret i Christian den 4. sidste leveår, så vi kan fortsat kalde træet for Kongens eg," smiler Helle Reinholdt, der som uddannet arkæolog har været tilknyttet flere udgravninger i området, før hun i 1984 kom til Skanderborg Museum - i øvrigt samme år som museet blev statsanerkendt. Og selv om hun elsker at skrive og formidlingsdelen af jobbet som muesumsinspektør, kan hun godt savne at have fingrene i jorden. "Det er godt nok svært at undvære. Nu er jeg efterhånden næsten vænnet fra, men det er altså dejligt at rende rundt i en udgravning," fortæller den bogaktuelle 25-årsjubilar.

Falkoneren på forsiden er et hjertebarn for museumsinspektør og forfatter Helle Reinholdt.

Falkoneren på forsiden er et hjertebarn for museumsinspektør og forfatter Helle Reinholdt.

Omsorgsfuld konge og far

Fortællinger fra renæssancedronningen Sofie af Meckleburgs liv på Skanderborg Slot har også fundet vej til bogens sider. Den kun 14-årige Sofie kom til Skanderborg for at blive gift med sin 37-årige fætter, Frederik den 2., og med et omfattende kildemateriale i form af breve til og fra familien i Meckleburg og kongens egen dagbog er det muligt at skildre livet på slottet i 1570-erne. "En sjov ting er en indkøbsliste til barnedåben for kongeparrets andet barn prinsesse Anna. Kong Frederik har selv udarbejdet den hele tre måneder før fødslen, og der skal blandt andet bruges 1.00 russiske flyndere, 40 pund dadler og seks pund ungefær syltet med eddike og peber. Det står temmelig rædbrækket, da kong Frederik var ordblind. Men han var altså ikke smådum, som mange troede, istedet fortæller historien om en meget omsorgsfuld fader og ægtemand," siger Helle Reinholdt og bladrer i bogen. Tidligere har Helle Reinholdt udgivet fire andre børger, og der er stadig historier på lager. "Jeg er nok nødt til at skrive en til. Jeg holder så meget af Skanderborg-området og de historier, der er her," lyder det fra museumsinspektøren.

Publiceret 01 December 2009 11:00