"Træet hvor mennesket blev til. I Turkana var der en dag en vældig Skærmakacie på et højdedrag foran lave, hvide skyer. På jorden under træet stod to skikkelser med hinanden om skulderen. De vinkede med sorte arme ud af skyerne og løb så som vinden ned bage højdedraget. Da huskede jeg Nuerfolkets fortælling, at i det vestlige Sudan ikke langt herfra, stod endnu i mands minde det træ, hvor Mennesket blev til." Lodwar, Turkana, Kenya, 23. april 1985. Foto: Torkil Funder.

Torkils Afrika

Skanderborg Museum åbner fredag den 23. januar særudstillingen "AFRIKA?" , som består af billedfortællinger fra Torkil Funders rejser til det store kontinent fra 1980-1990.

FOTOKUNST Lektor Torkil Funder, Ribe, har været interesseret i dansk og udenlandsk museumsarbejde i mange år. I perioden 1980-1990 foretog han fire rejser til det østlige og sydlige Afrika, og det er fotografier og tekster fra disse rejser, den nye særudstilling på Skanderborg Museum består af. De er fortællinger, som en rejsende mødte for 20-25 år siden. Præget af tidens og de enkelte rejsedages tilfældigheder, men med en gyldighed også i dag trods krige og naturkatastrofer. Udstillingen har i foråret 2007 været vist i Berlin på Deutsch- Dänische Galerie. Fra november 2007 til marts 2008 blev udstillingen vist på Blicheregnens Museum i Thorning. Udstillingen "AFRIKA?" vil være aktuel for alle, der holder af Afrika, men vil også røre alle med rejselyst i sig og rejseoplevelser bag sig og ikke mindst alle der holder af den gode historie, der er med overalt i udstillingen. Udstillingen kan ses på Skanderborg Museum i perioden 23. januar til 10. maj 2009. Lukket mandag.


"Victoriasøen omkring kl. 14. Efter badet, som er en pause i legen, fortsætter drengene deres udgave af det internationale terræn-billøb, Safari Rally, som foregår i Kenya netop nu. Men her køres løbet med hjemmelavede biler af konservesdåser med hjul skåret ud af sålerne fra gamle Beta-sandaler. Drengene bener af sted gennem regntidens vandpytter og forsvinder højtråbende i modlyset langs verdens næststørste sø." Kisumu, Kenya, 11. april 1985. Foto: Torkil Funder.

Publiceret 16 January 2009 03:00