Robotlager virker som et fuldautomatisk reolsystem
Robotter kører rundt i rasende fart uden at kollidere.
Robotlageret hos Speedline A/S i Skanderborg kan beskrives som et stort, computerstyret, fuldautomatisk reolsystem med dimensionerne 19 gange 17 meter på et samlet areal af 359 kvadratmeter, hvor 12 robotter oppe fra toppen kører frem og tilbage og til siden i rasende fart, men uden nogensinde at køre ind i hinanden.
Finder kassen
Kundernes ordrer fra virksomhedens tre webshops lines op i robotlagerets computer, som læser dem, hvorefter de 12 robotter på toppen går i sving og finder lige nøjagtigt den kasse blandt i alt 7000 kasser med op til 16 rum i hver, hvor den bestilte vare befinder sig blandt de cirka 14.000 varenumre i robotlageret.
I daglig tale kalder man det for et robotlager, men det er jo i virkeligheden 12 robotter, som kører rundt på toppen heroppe på toppen og henter kasser.
Herefter kører kassen ned til plukkestationen, hvor lagerekspedienten venter. Her viser en computerskærm et farvet felt som markering af det rum i kassen, hvor den bestilte vare ligger, ligesom skærmen viser et billede af, hvordan varen ser ud. Ekspedienten bekræfter, at varen er plukket, ligesom han angiver, om der er flere tilbage.
Sparer mange skridt
Populært beskrevet kan man sige, at hylderne kommer til lagerekspedienten i stedet for, at medarbejderen som tidligere skulle gå ud og finde varen i et traditionelt lagerreolsystem.
I december kørte hver af de 12 robotter hos Speedline 175 kilometer i alt, så det er ret mange kilometer, medarbejderne spares for at gå rundt for at finde og plukke varer.
»I daglig tale kalder man det for et robotlager, men det er jo i virkeligheden 12 robotter, som kører rundt på toppen heroppe på toppen og henter kasser. Der står kasser i 16 lag fra gulv til loft, og robotterne kører rundt, og hvis den skal have noget i den kasse, så bliver den gravet op,« forklarer Frank Andersen, IT-ansvarlig hos Speedline.
Finder selv plads
Når der kommer varer hjem fra leverandøren scanner en medarbejder varen ind i systemets computer, og så finder det selv frem til en kasse, hvor varen skal fyldes i.
»Robotlageret kan sagtens have den samme vare liggende i forskellige mængder i flere kasser, men den sørger selv for at få tømt kasserne , og det er så dem, vi bruger, når vi skal lægge varer ind i systemet,« uddyber Jesper B. Pedersen.
Hos Speedline har man 80 procent af sortimentet inde i lagerrobotten. Begrænsningen er, at de skal kunne være i kasserne, og at de skal være under en vis vægt.